Annons
"Skyddsutrustning kan vara avgörande för att en lärare ska må bra och känna sig trygg i klassrummet", säger Niclas Wahlgren, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Karlshamn. Bilden är ett montage. Foto: Andreas Hillergren, Shutterstock.com

Politiker erbjöds coronaskydd – men lärare nekades

Publicerad 25 januari 2021

Relaterat

Politiker fick handsprit och munskydd, men lärare blev utan. Kommunens strategi i coronapandemin har fått facket att reagera.  
– Jag blir både förbannad och fundersam, säger Niclas Wahlgren, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Karlshamn.

Kammarrättens beslut om att upphäva 2018 års rösträkning låg bakom fredagseftermiddagens extrainsatta kommunfullmäktige i Väggahallen i Karlshamn. 

Ett ärende stod på agendan – att rösta fram en ny kommunstyrelse – men innan de 51 ledamöterna släpptes in i idrottshallen kontrollerade kommunens säkerhetschef att samtliga deltagare spritade händer och erbjöds munskydd. Först därefter spred deltagarna ut sig på stolar som var framställda med coronasäkrat avstånd, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

Niclas Wahlgrens inlägg på Twitter efter fredagens kommunfullmäktige.Den omfattande säkerhetsstrategin fick Niclas Wahlgren, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Karlshamn, att höja på ögonbrynen. Framförallt eftersom det skiljer sig från skolans verklighet där arbetsgivaren beslutat om att lärare och elever inte ska erbjudas skyddsutrustning.

– När vi hade samverkan centralt den 17 januari sa arbetsgivaren nej till skyddsutrustning i skolan eftersom det lätt kan invagga i en falsk trygghet. Men när en ny kommunstyrelse ska väljas i en stor idrottshall så finns det både handsprit och munskydd. För mig går det inte ihop, säger Niclas Wahlgren till Skolvärlden. 

I ett inlägg på Twitter har han ifrågasatt vad som skiljer politikers säkerhet från lärares.

– Jag blir både förbannad och fundersam. Skolan ska vara öppen till varje pris, samtidigt som studier visar att framförallt högstadielärarna är bland de värst drabbade yrkesgrupperna. Det borde vara självklart att införa mer omfattande åtgärder i det läget, säger Niclas Wahlgren.

Många lärare instämmer i kritiken och enligt kommunombudet har oron över att inte kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer långt ifrån minskat. 

– Alla räknar med att vi ska göra vårt jobb, men våra behov blir förbisedda. Jag kan inte förstå hur resten av samhället får tillgång till handsprit och skyddsutrustning, men inte skolan. Istället ska vi vädra och hålla avstånd, vilket i många fall är omöjligt eftersom många fönster inte ens går att öppna och klassrummen är trånga.   

Att felaktig användning av munskydd inte ger effekt ska uppmärksammas, men det är också viktigt att ta hänsyn till att skyddsutrustning kan påverka lärare psykiskt, påpekar Niclas Wahlgren.

– Skyddsutrustning kan vara avgörande för att en lärare ska må bra och känna sig trygg i klassrummet.

Karlshamns kommun.Christina Svensson, kanslichef och säkerhetsskyddschef på Karlshamns kommun, uppger att de skilda åtgärderna grundar sig i att lärarna träffar samma elever och samma lärargrupper kontinuerligt och har förhoppningsvis gjort de förändringar av rutiner som de kan för att minska risken för smitta.

– Politikerna träffas inte i vanliga fall utan allt har körts digitalt. Den här gången hade vi inte den möjligheten. Så en del i riskbedömningen var att erbjuda munskydd men det fanns även en rad andra åtgärder som var betydligt viktigare, säger hon till Skolvärlden. 

Vad skiljer politikers säkerhet från lärares?

– Att det är två så olika situationer. Vi följer Folkhälsomyndighetens direktiv och har dessutom medicinskt ansvarig sjuksköterska till vår hjälp för att säkerställa så bra åtgärder vi kan i olika situationer.

Många lärare vittnar om att det är omöjligt att följa rekommendationerna och hålla avstånd hur ser du på det?

– Först vill jag bara förtydliga att det är superviktiga för kommunen att lärare och elever trivs och känner sig trygga men eftersom vi har sett att munskydd kan leda till en falsk säkerhet är det inte en bra åtgärd som en helhetslösning. Vi vill inte att sjuka elever och lärare går till skolan med hosta för att man tror att man är säker för att man bär munskydd. Sedan tycker jag att munskydd är en väldigt isolerad fråga att diskutera. Finns det oro i arbetsgrupper ska det naturligtvis tas om hand så rätt åtgärder genomförs och det är här jag tror att vi borde lägga mer fokus på rätt åtgärder som ger tryggare lärare och inte bara fokusera på munskyddsfrågan, säger Christina Svensson. 

Kanslichefens argument att lärarna träffar samma elever och samma lärargrupper kontinuerligt - till skillnad från politikerna som träffas digitalt - håller dock inte enligt Niclas Wahlgren.

– Många pratar som om vi vore en stor familj, men det är inte så verkligheten ser ut. Lärare på gymnasiet eller högstadiet träffar samma elev en eller två gånger i veckan. Eleven har alltså haft många andra kontakter däremellan.

I samband med måndagens samverkansmöte krävde han en förklaring på ”varför arbetsgivaren skyddar politiker men kan struntar i lärarna”. 

– Svaret från HR-chefen var att det handlar om två olika situationer. Det kan jag hålla med om till viss del, men snart har vi en ny situation där vi ska öppna upp högstadiet och gymnasiet igen efter att elever och personal inte har träffats sedan innan jul, säger Niclas Wahlgren.

Frågan om skyddsutrustning har inte bara gett upphov till debatt i Blekinge. På lördagskvällen skickade Halmstad kommun ett pressmeddelande där de tidigare munskyddsförbudet drogs tillbaka.

"Vi har precis som många andra kommuner arbetat med den här frågan i flera veckor. Det finns en otydlighet som skapar oro. Vårt tidigare ställningstagande byggde på att vi ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men efter samråd internt i kommunen har vi kommit fram till att vi tillåter egen skyddsutrustning", säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen, i pressmeddelandet.

Enligt kommunens tidigare besked tillät de inte munskydd i vare sig grundskola eller gymnasieskola och hänvisade till att det enligt Folkhälsomyndigheten inte finns vetenskapliga belägg för att det skulle gynna verksamheten. Förbudet mötte hård kritik från bland annat Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund. 

– Jag tycker att det är ett helt katastrofalt beteende att gå ut och förbjuda skyddsutrustning när vi är inne i en pandemi. Jag tycker att det är helt otroligt faktiskt att man gör på det sättet, sa hon till TT. 

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Annons
Annons
Betyg

Riksdagsbeslut: Skolor får ge betyg i årskurs 4

Betyg

”Det är olyckligt att man behandlar skolan på det sättet.”

Forskaren om tidiga betyg: ”Politikerna har inte lyssnat på oss”

Betyg

”Betyg i årskurs 4 används som en bricka i det politiska spelet.”

Annons
Lärarnas arbetsmarknad

Här är läraregenskaperna arbetsgivare rankar högst

Lista

Vilka egenskaper vill arbetsgivarna se hos sina lärare? Här är de 15 mest efterfrågade kompetenserna.

Annons
Annons
SFI

Otydliga riktlinjer slår hårt mot SFI-elever

SFI

”Som lärare känner jag en samvetsstress över att inte räcka till.”

Annons
Fackligt

Vab, vobb eller välgörenhet – detta gäller när lärare är hemma

Expertråd

LR:s ombudsman Fredrik Alm reder ut vem som ansvarar för undervisning och bedömning när du är borta från jobbet

Forskning

Forskare: Musiklyssning till läxorna skadar studierna

Forskning

"Musiken gör det svårare att förstå innebörden i en text".

Coronaviruset

Nya munskyddsråd får facklig kritik: ”Frustrationen stiger”

Corona

”Det finns ingen logisk förklaring till varför försiktighetsprincipen inte ska gälla även i klassrummen.”

Lärarpris

Frigjord från räkneboken – lärare prisas för kreativ undervisning

Prisad

”I matematik glöms det ofta bort att alla inte har samma utgångsläge.”

Nationella prov

Skolverkets besked: Digitala nationella prov försenas

Nationella prov

EU-dom försenar införandet av digitala nationella prov. 

Fackligt

Kravet på brottsmisstänkt lärare slopas efter fackliga protester

Fackligt

"Det känns bra eftersom kravet saknar laglig grund"

Lärare tvingas berätta om brottsmisstankar

Fackligt

"Det strider mot grundlagen."

Särskilt stöd

Nytt lagförslag: Krav på specialpedagog eller speciallärare i elevhälsan

Utredning klar

Bristen på utbildade lärare, speciallärare och -pedagoger försvårar lagförslag i ny utredning.
– Det är huvudmännens ansvar, säger utbildningsminister Anna Ekström.

2 av 3 lärare: Elever får inte särskilt stöd

Särskilt stöd

Samtidigt har lärarnas dokumentation ökat – trots att den skulle minska.

Saknas: 5 000 speciallärare för att täcka behovet

Speciallärare

Kravet: Att staten tar ansvar för finansieringen av skolan.

”Lärarna har väldigt svårt att möta behovet”

Speciallärare

Tidsbrist vanligaste orsaken till att alla elever inte kan få stöd.

Arbetsmiljö

Fackets larm: Lärare drabbas av näsblod och andningsproblem

Arbetsmiljö

Eskalerade hälsoproblem gör att lärarfacken vill stoppa arbetet på grundskolan. 

Fackligt

Förhandlingarna kring HÖK21: ”Måste leda till leverans”

Fackligt

Uppgifter till Skolvärlden: Parterna står långt ifrån varandra.

Trots tidigare böter: Kommunen kringgår facken igen

Ny facklig tvist om felaktig rekrytering – tre månader efter att kommunen betalade vite för ett liknande brott.

Coronaviruset

Regeringen: Håll skolorna öppna så länge det går

Corona

Risken för en tredje våg är stor, men skolorna är det sista vi ska stänga, meddelar stats-, utbildnings- och socialministern.

Så olika ser bedömningarna av smittskyddet i skolan ut

Corona

Flera regioner inför skarpare restriktioner men det ser olika ut över landet.

Efter ökad smitta – gymnasielärare uppmanas ha munskydd

Corona

Regionen skärper de lokala rekommendationerna.

Det räcker nu – sänk kraven på lärare

Debatt

Lärare som sliter, men samtidigt får höra att de ska göra mer kommer inte kunna göra ett bra jobb, skriver Daniel Henriksson.

Kommentera
Betyg

Forskaren om tidiga betyg: ”Politikerna har inte lyssnat på oss”

Betyg

”Betyg i årskurs 4 används som en bricka i det politiska spelet.”

Nedskärningar i skolan

Kommunen går 1,7 miljarder plus – men sparar ändå miljoner på skolan

Nedskärningar

Samtidigt som kommunen tjänar hundratals miljoner varje år varnar LR för galopperande arbetsbelastning när man fortsätter skära ner på skolan.

Coronaviruset

Rasar mot sent beslut om distans: ”Lärare känner sig uppgivna”

Corona

Med en kvälls varsel fick kommunerna information om nya rekomendationerna. 

Läs- och skrivundervisning

Anna skapar läslust – med hjälp av bilderböcker

Läsning

Svenskläraren: ”Jag visar eleverna att jag älskar bilderböckerna”.

Elevhälsa

Psykologen: Så hanterar du oroliga och blyga elever

Elevhälsa

Att närma sig eleverna som inte tycks må bra i skolan.

Idrott och hälsa

Idrottslärarna ryter ifrån: ”Vi kräver förändring”

Idrott och hälsa

Ny idrottsreform: Vill ge yrkeskåren möjlighet att utvecklas.

Anna Ekström om kritiken: ”Idrott och hälsa är prioriterat”

Idrott och hälsa

Utbildningsministern om idrottslärarnas förslag på ny reform.

Fackligt

Nya ordföranden: Det här blir vårt fokus för studenterna

Fackligt

Lina Hading är vald till ny ordförande för LR Stud.

Sociala medier

Elever avlyssnade lärarrum i hemlighet: ”Väldigt allvarligt”

Appar

På Tiktok ska eleverna ha fått idéen om att spela in lärare i smyg.  

Fackligt

I pandemins spår: Tre av fyra fackförbund växer

Utbildningssektorn

Lärarnas Riksförbund har aldrig varit större när det gäller antalet yrkesverksamma medlemmar – men tappar bland studenter.

Pensionerade läraren Kaj ger läxhjälp via nätet: ”Hoppas avlasta”

Efter pensionering

Såg ett behov: ”Jag hoppas ge avlastning till lärarna”.

Arbetsmiljö

Ny undersökning: Därför ökar stressen bland lärare

Undersökning

Nya krav ska sätta stopp för den ohållbara stressen.

Coronaviruset

Nytt beslut: Lärare får munskydd – elever blir utan

Corona

Malmö stad backar – bara lärare kommer att få gratis munskydd i skolan. 

Trots lärarbrist – LR ser gärna höjda krav på studenter

Rapport

"Om behörighetskraven inte skärps är risken att det på sikt att det blir ännu mindre attraktivt att bli lärare."

Coronaviruset

Rapport: Mer närundervisning i många skolor

Corona

Många högstadie- och gymnasieskolor har mindre distansundervisning.

”Polariseringen kring samtalet om pandemin bekymrar mig”

Kommentar

”Det finns minst två problem med den här rapporteringen”, skriver Per Kornhall.

Elever håller inte avstånd – då hotas skolan med böter

Corona

"Skollagen har en trappa med ett antal disciplinära åtgärder, från tillsägelse till skriftlig varning och avstängning."

Lärare vädjar om förlängd fjärrundervisning efter sportlovet

Corona

"Det finns absolut inte utrymme för att ta in fler elever"

Skolchefen erkänner: Facken hölls utanför beslut om nedskärningar

Tvist

Skolchefen bekräftar förvaltningens brott mot kollektivavtalet – men beslutet ligger fast.

Åsa Fahlén: Nu tar vi makten över lärarprofessionens framtid

Debatt

”Lärarnas Riksförbund inrättar ett professionsråd för att bidra till att lärarkåren tar makten över sin egen verksamhet och sin egen utveckling med elevernas bästa för ögonen”, skriver Åsa Fahlén.

Kommentera

Alexander Skytte: Den gränslösa läraren

Blogg

”Linjen mellan rätt och fel är sällan rak, utan går som vågor. Jag kan bli gränslös åt bägge håll”, skriver han.

LR om miljardöverskottet: Bör användas för att stärka skolan

Corona

"Lärarna kan inte ta på sig ytterligare undervisning för att kompensera underskottet".

Munskyddsfrågan splittrar lärarkåren: ”Ska inte vara tvingade”

Corona

"Många elever behöver kunna se lärarens mimik och munrörelser för att på bästa sätt kunna delta".

Forskning

Forskaren: Därför kan serier lyfta undervisningen

Serier 

”Serier är ett utmärkt sätt att ta undervisningen till nya nivåer.”

Debatt

Replik: ”Åsa Plesner förenklar frågan om friskolor”

Debatt

”Oavsett var man står politiskt i frågan så är vi många som arbetar i fristående verksamheter”, skriver företrädare för Drottning Blanka gymnasiet.

Kommentera

”Håll er till ämnet i debatten om friskolor”

Replik

Åsa Plesner på Tankedsmedjan Balans i replik till Academediaskolans debattartikel.

Kommentera

Svaga bevis för att tre terminer är bättre än två

Forskning

"Att förkorta sommarlovet skulle kunna leda till försämrade resultat".

GRANSKNING: LÄRARLÖNER

Lärarnas skilda löner – så mycket tjänar de

Lön

Skolvärldens granskning av Sveriges lärarlöner visar stora skillnader i hur kommuner satsar på lärare och studie- och yrkesvägledare.

L-kommunalrådet: Därför ser jag elever som kunder

Kritik

”För mig är ”kund" det bästa som finns”, säger hon till Skolvärlden.

Debatt

”SD lyssnar hellre på friskolelobbyn än på kritiken från lärare”

Slutreplik

”Istället för att begrunda fakta prioriterar SD friskolelobbyns ekonomiska egenintressen”, skriver Gunilla Svantorp, (S) ordförande i utbildningsutskottet.

Kommentera

SD: När det kommer till kritan vägrar S diskutera skolförslag med oss

Replik

”När det kommer till kritan vägrar Socialdemokraterna att ens sätta sig ner vid bordet och diskutera förslag med oss.”

Kommentera
Lärarbristen

Skolor söker inte aktivt efter legitimerade lärare: ”Obehöriga är billigare”

Lärarbrist

Många skolor söker inte aktivt efter legitimerade och behöriga lärare till tjänster som innehas av obehöriga, framför allt inte under terminerna.

Forskning

Studie om kamrateffekt prisas: ”Viktig för lärarkåren”

Forskning

LR:s Pontus Bäckström belönas med Best Paper Award 2020.

BETYG OCH BEDÖMNING

IES vill införa betyg från årskurs 4 – facket: ”Vi fick inte veta”

Tidiga betyg

Internationella engelska skolan vill införa betyg från årskurs fyra. Vad lärarna tycker har ingen frågat.

Coronaviruset

Ledarskap på distans: ”Utmaning att fånga elevens intresse”

Corona

”Det är extra viktigt och utmanande att fånga elevernas intresse.”

Skola sätter in väktare – anhöriga följer inte coronareglerna

Corona

”Vårdnadshavare har struntat i reglerna.”

Kurs- och ämnesplaner

Kritik mot uppskjutna kursplaner: ”Sänder ut helt fel signaler”

Kursplaner

På grund av pandemin har regeringen beslutat att skjuta upp förändringen av grundskolans kursplaner. 

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons