pengar

Karin Johansson menar att mer pengar till nyanställda ger mer pengar till alla.

Lön

Rådet: ”Prata om din lön med kollegorna”

När Skolvärlden skrev om nybakade ämnesläraren Lina Westerlund vällde kommentarerna in på vår Facebooksida. Anledningen: Lina lyfter 39 000 kronor i ingångslön.
– Jag tror att de missunnsamma är oerhört få, säger Karin Johansson, som jobbar på samma skola som Lina.

Karin Johansson är ordinarie ledamot i Lärarnas Riksförbunds förbundsstyrelse och Lina Westerlunds mentor på Tomtbergaskolan i Huddinge – men tjänar mindre.

– Vad jag kan säga som kollega och medarbetare är att min lön inte är sämre i dag än i går. Och Lina är en uppskattad kollega, säger Karin Johansson.

Hon menar att alla lärare tjänar på höga ingångslöner.

– Det är ju inte den som är hög, utan de andra som är för låga.

Förlorarna är de som arbetat länge hos samma arbetsgivare. Karin Johansson menar att man tyvärr ställs inför ett val: Stanna kvar med de villkor som finns, eller byta arbetsgivare och höja lönen.

– Är det värt det? Tycker jag att pengarna är viktigare eller tryggheten med kollegor är viktigare? Lönen är inte allt för alla.

Lärarbristen har byggt upp konkurrenssituationen.

– Den otroligt snabba löneutvecklingen beror på marknadskrafterna, kraven på legitimation har skapat en konkurrenssituation. Den måste vi dra nytta av, säger Karin Johansson.

Samtidigt förstår hon de som är uppgivna.

– Jag förstår deras frustration. Det handlar inte om att man i första hand har haft fel lön, man känner sig inte sedd och inte uppskattad. Jag skulle vilja uppmana till en kollektiv rättmätig ilska. Vänd den mot arbetsgivaren som har ansvar för lönesättningen och som inte har värderat lärarna tillräckligt högt, säger hon.

Ett annat tips är att kollegor pratar lön med varandra.

– Den enda som tjänar på att medarbetarna inte vet vad de andra tjänar, det är rektor. Att prata om lönen gör att arbetsgivaren tar ansvar för sin lönesättning när man måste vara beredd att försvara skillnader, säger Karin Johansson. 

Kommentera