konkoping_karta

Josefin Englesson är klasslärare i årskurs 3 på Hoks skola i Vaggeryds kommun i Jönköpings län och initiativtagare till Lärarmarschen. 

Lärarmarsch

Protest mot skolnedskärningar: ”Lärarna går på knäna”

På lördag samlas lärare i Jönköping för att protestera mot kommunens skolnedskärningar.
– Besparingarna har blivit mycket värre än för några år sedan, säger Josefin Englesson, lärare och initiativtagare till Lärarmarschen. 

Lärarmarschen:

Lärarmarschen är ett initiativ från lärare som vill sätta stopp för besparingar och försämrad arbetsmiljö. Aktionen är partipolitiskt obunden och öppen för alla som stödjer lärarnas krav.

Marschen går av stapeln lördagen den 18 och söndagen den 19 maj 2019 i sju orter runt om i Sverige: Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Uppsala, Mora och Jokkmokk.

I Jönköping samlas deltagarna vid Hovrättstorget,13.45 på lördag, för att via Östra Storgatan ta sig till Rådhusparken där man har en avslutande samling.

Nu på lördag och söndag demonstrerar lärare, från Jokkmokk i norr till Malmö i söder, mot kommunernas skolnedskärningar i vad som går under namnet Lärarmarschen.

Läraren Josefin Englesson är en av initiativtagarna till manifestationen i Jönköping. Så fort hon fick nys om Lärarmarschen i Stockholm hörde hon av sig till arrangörerna och bad om att få anordna en demonstration i Jönköping.

– Jag älskar verkligen läraryrket, men jag inser också att det finns mycket problem inom skolans värld. Besparingarna har blivit mycket värre än vad det var för några år sedan och det är barnen som blir lidande i slutändan. Jag kan byta jobb om det blir för tufft för mig, men barnen kan inte det, säger Josefin Englesson, som till vardags arbetar som klasslärare i årskurs 3 på Hoks skola i Vaggeryds kommun i Jönköpings län.

Hur märker du av besparingarna i din vardag? 

– Jag märker att vi inte har råd att köpa in nödvändigt material till alla barn. Sedan ska skolorna digitaliseras, men det har vi inte råd med. Vi har inte ens råd att köpa rullgardiner till mitt klassrum. Så i dag kan man inte se ordentligt när vi arbetar framme vid klassrumstavlan, säger hon och fortsätter: 

– Vi lärare går på knäna för vi får så himla mycket arbetsuppgifter som man inte hinner med på den tiden vi har. Vi har exempelvis inte tid att ge de barnen som behöver extra stöttning. Jag tror att det är en besparingsåtgärd att man ska intrigera barn som har svårare i skolan i samma klasser, det handlar bara om att spara pengar. 

Josefin Englesson hoppas att manifestationen åtminstone kan så ett frö hos beslutsfattare att börja tänka till kring problemen som lärarna upplever i vardagen. 

– Jag hoppas att politikerna ser att vi är många lärare som sätter ner foten och säger att det räcker nu. Jag tycker att vi ska fortsätta med Lärarmarschen tills att politikerna märker att de faktiskt lyssnar. Jag hoppas att marschen kommer att växa och växa för varje år, precis som med Förskoleupproret som arrangeras en gång om året. 

Hur stor uppslutning hoppas ni på?

– Jag hoppas på ett hundratal. Vi får se, det blir spännande att se. I dag är det lite över 200 personer som har visat att de är intresserade av att delta på Facebook-eventet. Vi är redo, jag har dock inte skrivit på mitt plakat än. 

Kommentera