Lärarutbildning

Rebel Learners tar in fler lärarstudenter

Rektorsakademiens mål med satsningen Rebel Learners är att lyfta och spetsutbilda talangfulla studenter på lärarprogrammen och att på sikt locka fler till läraryrket. Nu startar projektet även utbildning i sydvästra Sverige.

Rektorsakademien Utveckling, RAU, drog igång Rebel Learners för att ge ett komplement till lärarutbildningen för framtidens modiga och begåvade lärare, bidra till skolutveckling och få fler att inse att läraryrket är utmanande och kreativt.

– Vi står inför en framtida lärarbrist, en ensidig debatt om skolan och lärarstudenter som från alla håll får höra att de inte är tillräckligt kvalificerade eller begåvade att klara av sitt framtida yrke, och det läget är inte ok! säger projektledaren Jannie Jeppesen i ett pressmeddelande.

Rebel Learners anordnar sommarläger, där bland annat Karin Nygårds varit kursledare, och man anordnar seminarier under terminerna. Utbildningen har främst tre teman: ledarskap och didaktik i praktiken, lärande i en digitaliserad värld och värdegrund i praktiken.

Än så länge har projektet haft sextio studenter från olika lärosäten. Det här läsåret växer verksamheten med ytterligare hundra studenter och Rebel Learners ska även hålla utbildning i sydvästra Sverige. Utbildningen är ett år och gratis.

Projektet samarbetar än så länge med fyra kommuner i Stockholmsområdet, som på det här sättet har möjlighet att knyta kontakter med duktiga blivande lärare för sin framtida rekrytering. Om studenterna anställs på någon av de anslutna kommunernas skolor, så fortsätter utbildningen som en del av deras introduktionsår.

– Vi märker att vi behövs. Vid terminsstart har vi blivit nedringda av rektorer som saknar lärare, säger Jannie Jeppesen.

Kommentera