Fackligt

Regeringen stoppade norska lärarnas strejk

Steffen Handal

”Det här har varit en lärarrevolt, ett gräsrotsuppror”, säger Utdanningsforbundets ledare och strejkgeneral Steffen Handal.

| Foto: Tore Skaar

För andra året i rad har den norska regeringen stoppat lärarnas strejk.
Konflikten med ska istället lösas med en tvångslönenämnd.
Beslutet får kraftig kritik av Utdanningsforbundet.

Den norska lärarstrejken inleddes i juni och trappades successivt upp under tre månader för att till slut omfatta 8 100 lärare. Målet var framför allt högre löner och därtill högre status för läraryrket.

Men i slutet av september meddelade norska arbetsminstern Marte Mjøs Persen att regeringen beslutat att avsluta strejken med hänvisning till elevernas psykiska hälsa. Nedstängningar av skolor under coronapandemin och att strejken bara påverkat vissa elever anses skapa för stor stress.

”En mörk dag för skolan”

Norska regeringen tillsätter nu för andra året i rad en tvångslönenämnd som ska bestämma hur avtalet mellan lärare och arbetsgivare ska se ut. Tvångslönenämndens beslut är tvingande för båda parter.

– Det är en mörk dag för skolan. Strejken är stoppad men konflikten kommer att öka. Reaktionerna från lärarna kommer att bli starka för det här har varit en lärarrevolt, ett gräsrotsuppror, säger Utdanningsforbundets ledare och strejkgeneral Steffen Handal.

Möjligen kommer svaret på frågan redan till våren. Då är det dags för en ”mellanuppgörelse” som innebär att nämndens beslut kan justeras av parterna.

Kommunerna saknar vilja

Enligt Utdanningsforbundet finns förklaringen till dagens situation i beslutet 2004 då förhandlingsrätten flyttades från staten till kommunerna. Förbundet menar att det sedan dess saknats vilja bland kommunerna att leva upp till rikspolitikernas ambitioner för skolan.

– Strejken och som den avslutades visar tydlig att norska skolor befinner sig i ett ansvarsvakuum, säger Steffen Handal.

Norska lärare strejkade även ifjol och även den strejken upplöstes av regeringen eftersom åtta personer som var uttagna arbetade på en återvinningsplats. Deras frånvaro utgjorde en risk för brand på anläggningen som norska regeringen ansåg skulle kunna skada brandmän.

I Norge är det centralorganisationerna och inte de enskilda fackförbunden som äger strejkrätten och flera yrkesgrupper strejkar därför gemensamt. En konsekvens av det är att de också slutar strejka gemensamt.

Kommentera