Entreprenörskap

Rekord i UF-företagande

Drygt 26 000 gymnasieelever driver UF-företag i år. Det är rekord för Ung Företagsamhet i Sverige.

Som gymnasieelev har man möjlighet att driva UF-företag som en del av gymnasieutbildningen och man får då under ett läsår pröva på att starta, driva och avveckla ett eget företag. Enligt ett pressmeddelande från Ung Företagsamhet i Sverige är det innevarande 26 430 elever som driver UF-företag. Det motsvarar 8243 företag.

– Att unga människor förstår vikten av entreprenörskap och företagande är avgörande för Sveriges framtid. Framtidens arbetsmarknad efterfrågar kunskap som vi inte ens känner till idag. Därför måste dagens ungdomar lära sig att vara företagsamma, kreativa och lösningsorienterade, säger Cecilia Nykvist VD på Ung Företagsamhet i Sverige i pressmeddelandet.

Utbildningen går att läsa på samtliga gymnasieprogram och finns idag på 607 gymnasieskolor i 212 av landets kommuner. Fördelningen mellan högskoleförberedelse program och yrkesförberedande är dock skev. Det är betydligt mer populärt på de förstnämnda.

Organisationen Ung Företagsamhet arbetar för att förändra detta.  

– Jag är väldigt glad över att så många gymnasieelever driver UF-företag i år. Samtidigt är jag bekymrad över att inte fler elever på yrkesprogrammen får möjligheten att driva UF-företag. Många av dem ska direkt ut till ett liv som företagare, det borde vara självklart att de ska få öva på det. Jag vill att alla ungdomar ska få möjligheten att driva UF-företag, säger Cecilia Nykvist. 

Kommentera