Fackligt

Rekordökning med 22 procent – allt fler läser Skolvärlden

Orvesto räckvidd 2021

Skolvärlden ökar i räckvidd – så många läsare som under 2021, mätt över helår, har inte Skolvärlden haft på tolv år.

Skolvärlden slår nya rekord i räckvidd – på fem år har magasinets läsare ökat med 22 procent.
– Vi når 33 000 fler än vår upplaga. Det är ett fantastiskt gott betyg för vår journalistik, säger chefredaktören Jonas Fond.

Kantar Sifo har presenterat sin årliga räckviddsrapport Orvesto Konsument och återigen är det mycket glädjande siffror för Skolvärlden, som nådde 128 000 läsare förra året – en ökning med 5 000 jämfört med 2020. Så många läsare mätt över helår har inte Skolvärlden haft på tolv år.

– Precis som förra året måste jag berömma vår lilla redaktion som jobbar så hårt år efter år. Återigen får vi siffror som är ett kvitto på att läsarna uppskattar såväl vår kvalitetsjournalistik med stora granskningar som vårt idoga nyhetsarbete där 2021 också präglades av pandemin, säger Jonas Fond.

Priser för avslöjanden och foto

Det var också inom dessa ämnesområden som Skolvärlden i oktober prisades för ”Bästa fotografi” och ”Bästa avslöjande” i Fackförbundspressens Journalistpriser.

– Andreas Hillergrens ögonblicksbild på en ensam lärare som tittar på sina elever i datorn i ett övergivet klassrum och Mikael Berglings gedigna artiklar om hur Skolverket felaktigt hemligstämplat uppgifter om skolor, vilket fick regeringen att agera, är tydliga exempel på hur vi arbetar på Skolvärlden.

Andreas Hillergrens vinnarbild, av läraren Mats Giselsson ensam i klassrummet framför sin dator under en fjärrundervisning.

– Nu senast kan jag konstatera hur regeringen nu utreder komvux efter våra granskningar under inledningen av 2022, säger Jonas Fond.

Bredden är en styrka

Det är just mixen mellan avslöjanden, nyheter, berörande texter och inspirerande artiklar som han ser som Skolvärldens styrka.

– Att vi inte kantrar över och bara fokuserar på ett ämne i taget är en av våra styrkor. Att vi har 34 procent fler läsare än själva upplagan är ett kvitto på det, säger Jonas Fond.

Kommentera