pengar

Potten på tre miljarder kronor räcker till 60 000 lärare.

Lärarlöner

Rektorer kritiserar lärarnas lönelyft

Lärarlönelyftets tre miljarder per år beräknas räcka till 60 000 lärare. Rektorn Maria Jarlsdotter är kritisk.
– Vi har åtminstone tre lärare som lämnar oss på grund av det inte räckt till dem, säger hon.

Så funkar lärarlönelyftet

Lärarlönelyftet är ett statligt statsbidrag som infördes vid halvårsskiftet 2016.

Lönepåslaget ligger mellan 2 500 kronor och 3 000 kronor i månaden.

Målet är att huvudmännen ska ge särskilt kvalificerade lärare eller fritidspedagoger högre lön.

Totalt satsar regeringen tre miljarder kronor per år.

Huvudmannen söker bidraget, som inte påverkar den övriga lönesättningen.

Från och med i år kan huvudmännen söka statligt bidrag till att öka lönen för erfarna lärare. Totalt tre miljarder kronor fördelas, vilket motsvarar en ökning på 2 500 kronor i månaden för 60 000 lärare.

– Vi är en ganska nystartad skola och hade möjlighet välja mycket duktiga lärare, många fler fyllde kriterierna än vad vi hade pengar för. Och det är inte bra att sortera lärare i bra och dåliga. Reaktionen här är väldigt stark, säger Maria Jarlsdotter, rektor på Malmö Latinskola.

Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges Skolledarförbund, känner igen resonemanget. Han säger att hans medlemmar hamnar i blåsväder när de ska förklara varför vissa får mer pengar och andra inte.

– Det här med att man satsar på lärare ­– det måste vi göra – men lärarna måste känna att det finns en seriositet och en avläsbarhet i varför man får en bra lön, säger han.
Skolledarförbundet hade hellre sett att rektorerna fick en pott att fördela inom sin lokala lönepolitik.

Mer makt till rektorerna, alltså?

Matz Nilsson
Matz Nilsson | Foto: Andreas Hillergren

– Makt till rektorer och till skolorna, säger han.

I sitt svar på Maria Jarlsdotters debattartikel i Sydsvenskan svarar Helene Hellmark Knutsson och Gustav Fridolin att det inte finns några ”sistalärare” i Sverige. De skriver att ” Inget i den reform lärarlönelyftet utgör hindrar dem från att ge fler en bättre löneutveckling. Tvärtom är det välkommet eftersom löneutvecklingen har varit eftersatt under många år.”

– Det är klart att vi gjorde ett försök att få mer pengar. Men vi har inte fått något. Vi jobbar i arbetslag och fyra eller fem lärare kanske får, och två kanske inte. Det är klart att det inte är bra. Mer lön till lärarna absolut. De är för lågt betalda, men det här är inte bra, säger Maria Jarlsdotter.

Från Lärarnas Riksförbund i Malmö är man skeptisk till utspelet.

– Vi tycker att det är ledsamt att de kritiserar lärarlönelyftet, för att det är bra att få in nya friska pengar i systemet för att behålla sin personal och rekrytera ny personal, säger Catharina Niwhede, ordförande.

Kommentera