Annons
Ann-Christine Olsson, rektor och förskolechef på Sörängs skola och Västansjö byskola i Bollnäs, är en av rektorerna bakom det öppna brevet.

Rektorer protesterar i öppet brev mot nedskärningar i skolan

Publicerad 27 mars 2019

Relaterat

Rektorerna i Bollnäs har fått nog av kommunens besparingar på skolan. 
I ett öppet brev till politikerna kräver de ett stopp på nedskärningarna. 
– Det sliter på vår personal som ger järnet varje dag och jobbar med barnen, säger Ann-Christine Olsson.

Skolvärlden har tidigare skrivit om hur kommuner runt om i Sverige skär i anslagen till skolan. Över hela landet upprörs och protesterar lärare mot nedskärningarna. 

Nu har även rektorerna tröttnat på att kommunerna hårdsparar på skolan. I Bollnäs har rektorerna Ann-Christine Olsson och Helena Olsson skrivit ett öppet brev till politikerna i kommunen där de riktar stark kritik mot att skolbudgeten minskat mitt under pågående läsår.

”Vid årsskiftet beslutade Bollnäs kommun att skära ner på barn- och elevpeng i förskolor och skolor omgående från terminsstart 2019. Det vill säga, mitt i rådande läsår och med några dagars varsel, så minskade Bollnäs kommun vår budget. Tyvärr är det inte första gången det sker, utan det följer en närmast oavbruten trend av minskningen av pengar till förskolor och skolor”, skriver de i brevet.

– Vi tycker att det måste bli ett stopp på det här, för det sliter på vår duktiga personal som ger järnet varje dag och jobbar med barnen. Nu har vi blivit tvungna att dra in på vikarier och övriga inköp, säger Ann-Christine Olsson, som är rektor och förskolechef på Sörängs skola och Västansjö byskola, till Skolvärlden.

Hur har den nya budgeten påverkat skolverksamheten? 

– Det är lägre täthet i personalen eftersom vi inte kan ta in när vi behöver det. Så de befintliga lärarna får ju slita mer, och det är inte bra eftersom de redan har en ganska stor arbetsbelastning i skolans värld, säger hon och fortsätter:  

– Vi har varit noga med att informera skolpersonalen om allting, så att de förstår hur det går till och hur det ser ut i kommunen. De har en stor förståelse för det som händer och varför vi gör som vi gör. 

I fjol låg budgeten på 493 miljoner och nu har den sänkts till 491 miljoner, vilket innebär två miljoner mindre i budgeten för hela skolverksamheten i Bollnäs, berättar Ann-Christine Olsson.

– Det låter inte så mycket, men för oss blir det jättemycket. Räkna då också in att man höjer lönerna en viss procent så är det ett stort gap. Den pengen vi har för i år är lägre än den vi hade för 2018.

Vad hoppas ni få fram till skolpolitikerna med det öppna brevet? 

– Jag hoppas att de tar brevet på allvar, att det leder till en diskussion och att de kommer med långsiktiga lösningar – och att nästa gång de ska ta beslut om skolan så kommer det inte vara lika lättvindigt. De måste förstå hur det påverkar oss ute i verksamheterna, säger Ann-Christine Olsson.

Många lärare runt om i landet har höjt sina röster och protesterat. Men det har inte hörts lika mycket från rektorernas sida. Borde fler rektorer protestera mot nedskärningarna, tycker du? 

– Ja, absolut. För att de har ju egentligen chansen att påverka. Alla rektorer som sitter i rektorsgruppen i kommunen träffas ju varje vecka och där har man ju världens möjlighet att påverka. Någonstans måste rektorerna stampa ner foten och stå upp för både barn och personal.

Under onsdagen skriver även Matz Nilsson, förbundsordförande på Sveriges Skolledarförbund, en debattartikel i Göteborgs-Posten om besparingarna som sker i landets kommuner.

”Varför väljer så många huvudmän att spara på skolan när antalet elever stiger? Den oroande utvecklingen mot en debatt grundad på känsloargument snarare än på fakta och intellektuell dialog gör också att bra utbildning för alla blir allt viktigare. Integrationen av de många nya svenskarna kommer att ställa stora krav på våra utbildningsinstitutioner under lång tid framöver. Därför behöver vi satsa, inte spara.”

Han och förbundet vill se ett ökat statligt ansvar för finansieringen av skolan. 

”Vi menar att elevernas livschanser inte får vara beroende av kommuners eller skolors olika ekonomiska förutsättningar. En återgång till ett system med riktade sektorsbidrag behöver snabbutredas och införas. Staten måste kunna garantera att resurserna räcker till alla barn och elever, oberoende av vilken förskola eller skola de går i”, skriver Matz Nilsson.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Forskning: Så mycket påverkar konflikter lärarna

Hur mycket påverkar konflikter med elever och kollegor i skolan en lärare? Henrik Lindqvist vid Linköpings universitet har undersökt vad lärarstudenter och nyblivna lärare upplever som känslomässigt svåra situationer och hur de manövrerar i dem.

Annons
Annons

Nya lagar och regler för skolan träder i kraft i sommar

Lagar

Ett antal nya lagar och regler för skolan träder i kraft den 1 juli, inte minst den länge debatterade läsa-skriva-räkna-garantin.

Annons

"Med skolans styrning är det omöjligt att leva upp till lagen"

Debatt

Helt rätt av LR-skyddsombuden att anmäla flera kommuner till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen. Det skriver representanter för Tankesmedjan Balans, Skolledarupproret och Elevens rätt i en debattartikel.

Kommentera
NPF

Expertens råd: Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF

NPF

Vad bör en skola göra för att bli bättre på att möta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Linda Petersson, rådgivare på SPSM och specialiserad på NPF, ger sina bästa råd. 

Annons
Annons
Nedskärningar i skolan

Lärare protesterar mot nedskärningar – klär sig i rött

Nedskärningar

Genom att klä sig i rött vill lärarna i Hässleholm protestera mot nedskärningarna i skolan.
– Känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda är ganska mäktig, säger läraren Henrik Hedman som är en av initiativtagarna.

Skyddsombud anmäler kommuner – har fått nog av besparingar

Nedskärningar

Tre skyddsombud har fått nog av besparingarna på skolan i Karlshamn, Trelleborg och Sjöbo. Nu anmäler ombuden kommunerna.

Annons
Studie- och yrkesvägledning

Skolinspektionen: Elever får inte tillräcklig studievägledning

Syv

Elever på yrkesprogram får inte tillräckligt med studie- och yrkesvägledning, det slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. 

Lärarnas kritik mot HÖK 18 växer: ”Vi kan inte vänta”

Avtal

Efter aviserade besparingar på skolan i en majoritet av landets kommuner växer kritiken mot det avtal som slöts mellan lärarfacken och SKL i höstas.
Vissa lärare kräver att avtalet sägs upp, andra menar att strejk är enda utvägen.

LR-ordföranden i upprop: ”Kommunerna vanvårdar skolan”

Nedskärningar

Skolan vanvårdas av kommunerna. Det menar samtliga distriktsordföranden i Lärarnas Riksförbund som nu vill se krafttag för ett förstatligande av skolan.

Kommunen vill ta bort lärartjänst på skola: ”Strider mot skollagen”

Arbetsmiljö

Ljusdal vill ta bort speciallärare på en skola på grund av kommunens budgetunderskott. Facket anser att man bryter mot skollagen.

”Jag är lärare för att jag vill – inte för att jag måste”

Debatt

”Jag har lovat mig själv att inte bli en ständigt trött, sur och stressad lärare för då skulle jag antagligen göra ett klart sämre arbete samt riskera att gå hårt in i väggen. Vem gynnas av det?”, skriver läraren Jonas Nilsson efter sitt 18:e avverkade läsår.

Kommentera
Betyg

Forskaren: Rättvisa betyg är en skadlig utopi

Betyg

Försök att administrera fram rättssäkra betyg är meningslösa och skapar problem för lärarna, menar forskaren Lars Melin.
– Betyg kommer aldrig vara rättvisa och det får vi leva med.

”SFI behöver fackliga stödinsatser”

Debatt

Uppror och protestlistor i all ära men de äger ingen förhandlingsrätt. SFI-lärare behöver ett levande fack som identifierar motståndet, verkar för aktivt medlemsskap och går till förhandlingsbordet, skriver SFI-läraren Kristina Sjöberg.

Kommentera

Jesper: Därför är jag lärare

Läraryrket

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Jesper Inegård i Åre varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

Skolavslutning: Du vet att du är lärare när...

Lista

Snart är sommaren här, och 2018/19 förpassas till historien. Skolvärlden har samlat 11 situationer vi tror att flera av er upplevt under läsåret. Känner du igen dig?

TIMPLAN

Stadieindelad timplan blev nådastöt för moderna språk

Timplan

Moderna språk håller på att förblöda. Orsaken: Den stadieindelade timplanen tillsammans med skriande lärarbrist och kortsiktiga politiska beslut.

Kommunerna prioriterar olika för språkundervisning

Moderna språk

Olika kommuner prioriterar språkundervisningen olika högt.

Forskning

Forskaren: Så gör du undervisningen meningsfull

Undervisning

Ibland kan elever uppleva skolgången som meningslös. Så hur gör man som lärare för att höja elevernas känsla av meningsfullhet? 

Nytt avtal: LR ska stötta obehöriga lärare

Fackligt

Genom ett samarbetsavtal med Akademikerförbundet SSR ska Lärarnas Riksförbund bland annat företräda obehöriga akademiker i förhandlingar.

OECD-chefen: ”Det kommer att bli svårare att vara lärare”

OECD

Vad gör en lärare i framtiden? Och hur ser en vanlig skoldag ut? 
– Det kommer bli svårare att vara lärare, men också mycket mer intressant, säger Andreas Schleicher, högste chef för organisationens utbildningskontor, till Skolvärlden.

Så reste sig skolorna – mot alla odds

Reportage

Båda skolorna ligger i socioekonomiskt utsatta områden, båda har haft Skolinspektionen efter sig – och båda har vänt utvecklingen. Skolvärlden besökte dem för att ta reda på hur det gick till.  

Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

Reportage

Går det att vända en problemskola på åtta månader? Skolvärlden besökte Storvretskolan, där Skolinspektionen för första gången använt sitt yttersta maktmedel och låtit staten gå in och bestämma.

Skolverkets nya satsning sågas: ”Sanktionerar obehöriga i skolan”

Legitimation

Skolverket lanserar ett nytt stödverktyg för obehöriga lärare som är tänkt att avlasta legitimerade lärare. Men satsningen möts av kritik bland behöriga lärare.

Granskning: Lärarassistenter

Satsningen på lärarassistenter räcker bara till en kvart per dag

Granskning

En kvart om dagen per klass – eller sex minuter per lärare. Det är vad regeringens satsning på lärarassistenter räcker till om alla lärare och elever i grundskolan ska få del av den.
– Det är en droppe i havet, säger Margit Koppari, SO-lärare på Sjöparksskolan i Gällivare.

Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

Lärarassistenter

Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

Läraren: ”Vårt behov av kopieringshjälp är begränsat”

Lärarassistenter

Inför höstterminen planerar Östersunds kommun att anställa 15 lärarassistenter.
– Det vore mycket bättre om man satsade på de yrkesgrupper som redan finns i skolan, säger läraren Claes Hoglert.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons