Slutreplik

Slutreplik: ”Jag hittar självfallet inte på”

Larz Blomqvist replik

”Mitt matematiska påstående, att Lärarförbundet har fler medlemmar än LR, är knappast falskt”, skriver Larz Blomqvist i en replik på Raymond Petterssons debattartikel.

Replik till Raymond Pettersson, Vaggeryd

I ett inlägg 4 februari menar vår LR-kollega Raymond Pettersson i Vaggeryd att jag far med falsk matematik och falska citat. Det kräver ett svar.

Mitt matematiska påstående, att Lärarförbundet har fler medlemmar än LR, är knappast falskt. Därför kommer deras medlemmar och ombud att få större inflytande på de flesta nivåer och forum i ett nyskapat förbund, från lokal nivå till förbundsstyrelse. I frågor där vi tycker olika, skulle deras vilja prioriteras. Totalt sett minskar därför LR-medlemmarnas inflytande.

En rimlig fråga

Skulle till exempel en ny förbundsstyrelse, med dominans av förskollärare och fritidspedagoger, driva frågan om begränsning av undervisningstiden för ämneslärare bättre än ett fortsatt självständigt LR? Det är en rimlig fråga.

Jag hittar såklart inte på citat. Min, lätt ironiska, sammanfattning av vad man menar att ett nej skulle innebära, kommer från Skolvärlden och LR:s hemsida: ”passiva åskådare” (Åsa Fahlén, 18 jan), ”osäker framtid” (Svante Tideman, 21 jan), ”marginaliseras”, ”älta surdegar” (Helena Dübeck, 14 jan), ”i baksätet”, ”i kylan vid vägkanten” (Ingrid Lindholm 21 jan). Det är ett ödesmättat bildspråk för att motivera ett ja till samgående.

Poängen är att ledande personer redan har avfärdat tanken på ett självständigt Lärarnas Riksförbund. Det är möjligt att ett nej leder till att Lärarförbundet åter satsar sin kraft på att tränga ut LR. Men det vore ju ett sorgligt och uppgivet argument för att rösta ja. Frågan är inte svart eller vit. Min bedömning är ändå att fördelarna väger betydligt tyngre med ett självständigt LR inom den nya SACO-familjen.

”Vi är ju i samma lag”

Och Raymond, det är väl skillnad på om jag uttrycker min åsikt i ett mindre debattforum medan röstningen pågår, mot att vår ordförande skickar ut sina argument för ett ja till alla medlemmar före omröstningen?

Vi är ju i samma lag, Raymond, och kan ha olika åsikter. Den här debatten är viktig för oss alla, men jag tycker att ditt inlägg halkade vid sidan av ett schysst meningsutbyte.

Nu fokuserar vi på att få ett högt röstdeltagande!

Larz Blomqvist, LR-föreningen Kunskapsförbundet Väst
Tidigare ledamot av förbundsstyrelsen

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.
Kommentera