Debatt

”RFSU:s världsbild behöver utmanas”

DEBATT: Det talas mycket om den psykiska ohälsan bland dagens unga. Att den normupplösning som har skett på sexualitetens område är en bidragande orsak torde vara uppenbart. I det läget kan inte skolan – som RFSU gör – gömma sig bakom en förment ”värdeneutralitet” eller ägna huvuddelen av sitt krut på att vara ”normkritiska”, skriver Olof Edsinger, generalsekreterar för Salt.

RFSU tycks ha blivit en allt viktigare samarbetspartner i skolans sex- och samlevnadsundervisning. Inför höstterminen fick alla svenska skolor ett exemplar av RFSU:s material ”Sex i skolan”, och tillsammans med RFSL Ungdom har man under våren bjudits in att medverka vid Skolverkets fortbildningskonferenser.

Ibland kan man nästan få intrycket att RFSU skulle vara någon form av statlig myndighet. Men så är naturligtvis inte fallet. De är en lobbyorganisation, som dessutom har betydande ekonomiska intressen i form av försäljning av kondomer, sexleksaker med mera. Deras material ”Sex i skolan” är visserligen kreativt, men det kan knappast sägas leva upp till läroplanens tal om allsidighet och om att på ett sakligt sätt förmedla fakta.

Något som förtigs i RFSU:s material är till exempel det positiva med att koppla samman sex med kärlek och trohet. Detta trots att regeringens egen Framtidskommission slår fast att goda, hållbara kärleksrelationer påverkar vår hälsa, vårt välbefinnande och vår livslängd minst lika mycket som sunda matvanor, motion och abstinens från alkohol och tobak.

RFSU uppvisar också en förbluffande naivitet när de exempelvis föreslår att man i högstadiet ska fördjupa sig i ”konsumtion av pornografi i lusthöjande syfte”. Enligt lärarhandledningen ”Sexualkunskap” får lärarna inte heller antyda att det är ytterst få tjejer som vill delta i gruppsex. Då framställer de nämligen gruppsex är något ”skumt” och begränsar våra barns frihet att fritt utforska det sexuella landskapet.

Detta är så mycket mer problematiskt när vi tar i beaktande den utveckling vi just nu ser i fråga om ungas sexualitet. I ett reportage i Dagens Nyheter uttryckte två poliser sin förfäran över attityderna de möter till sexuella övergrepp hos både tjejer och killar. ”Att 10–15 tonårskillar samtidigt förgriper sig på en tonårstjej är inte längre ett ovanligt ärende”, skriver journalisten. Och polisen konstaterar: ”gråzonen mellan det som är okej och det som är kriminellt [har] blivit ännu gråare”.

Det talas mycket om den psykiska ohälsan bland dagens unga. Att den normupplösning som har skett på sexualitetens område är en bidragande orsak till denna torde vara uppenbart. I det läget kan inte skolan – som RFSU gör – gömma sig bakom en förment ”värdeneutralitet” eller ägna huvuddelen av sitt krut på att vara ”normkritiska”. I stället behöver vi förmedla hållbara värderingar som på ett konkret sätt skyddar våra unga från att bli offer för internetporrens ideal. Och då behöver vi fler inspirationskällor än RFSU och RFSL.

Olof Edsinger
Generalsekreterare för Salt – barn och unga i EFS, en självständig organisation inom Svenska kyrkan

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm