Skolpengen

Ris och ros om skolpengen: ”Ansvarslöst”

hamilton-fahlen-2

Ulla Hamilton, vd Friskolornas Riksförbund, är kritisk till regeringens förslag. Åsa Fahlen, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund, är mer positiv.

Regeringens förslag på omfördelning av skolpengen är ett steg i rätt riktning men löser inte grundproblemet med olikvärdig finansiering av skolan, menar LR:s ordförande Åsa Fahlén.
En ansvarslös offensiv mot svensk skola, menar Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton.

Förslaget som presenterades av statsminister Magdalena Andersson och skolminister Lina Axelsson Kihlblom på torsdagen går kortfattat ut på att den skolpeng som idag betalas ut med samma grundbelopp till såväl kommuner som fristående huvudmän istället ska viktas för att ta hänsyn till kommunernas unika ansvar att erbjuda skolplatser åt alla.

Åsa Fahlén bedömer att förändringen skulle innebära en förbättring jämfört med hur det fungerar idag, men menar samtidigt att det behövs en grundligare reformering av skolans finansiering för att uppnå nationell likvärdighet.

– Det är ju ett steg på vägen. Det här kan göra att man inom en kommun har möjlighet att lägga större resurser exempelvis på elever med behov av särskilt stöd. Men det kommer ju inte åt den nationella bristen på likvärdighet. För det krävs att staten finansierar skolan och det är dit vi behöver gå. Det är fortfarande stor skillnad mellan kommunerna hur mycket de lägger på skolan, säger hon.

”Ett ogenomtänkt förslag”

På Friskolornas Riksförbund är tongångarna hårdare, och man varnar för att förändringen skulle kunna leda till nedläggningar av skolor.

– Det är ansvarslöst att gå fram med ett så ogenomtänkt förslag. Regeringen svarar inte på hur många skolor som kommer tvingas stänga. Och de verkar inte heller bekymra sig över hur det drabbar hundratusentals elever som går i friskola idag. Det är inget annat än ansvarslöst, säger Ulla Hamilton till TT.

Den risken ser inte Åsa Fahlén på LR som överhängande.

– Jag tycker inte att det är speciellt trovärdig kritik. Men det som kan vara ett problem med förslaget är att man inte preciserar hur mycket varje kommun ska lägga. Jag kan förstå att man som fristående huvudman hade velat veta det, säger hon.

Pytsar ut skolförslag

Regeringens förslag kommer tätt efter tidigare förslag som syftar till att göra det lättare att stänga skolor som missköter sig och ställer högre krav på religiösa friskolor. Statsministern utlovar även fler skolförslag inom en snar framtid.

Åsa Fahlén tycker att man bör fundera på i vilken mån det är positivt eller negativt för skolan att politiken agerar på det viset.

– Jag har förstått det som att det är förslagen från Åstrands utredning man betar av i omgångar, och det finns många bra förslag där. Men vi är inte betjänta av att man använder skolan som ett slagträ eller för att vinna val. Vi behöver långsiktiga lösningar som backas av flera partier, säger hon.

Förslaget kommer dessutom en vecka efter att Riksrevisionen gått ut med att man under våren ska granska om skolpengen fördelas rättvist.

Hade det varit klokt att invänta Riksrevisionens slutsatser?

– Ja det kan man väl kanske tycka. Risken är ju att man lägger fram någonting som man tvingas dra tillbaka, säger Åsa Fahlén.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm