Friskolor

”Rösta bort de orättvisa kösystemen”

Emma Fastesson Lindgren debatt

”Liberalernas skolvalsupplägg liknar ett biljettsläpp till Håkan Hellström. Så bör svensk skola inte fungera”, skriver Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter.

| Foto: Magnus Lejhall

Sverige har aldrig haft ett fritt skolval, det är en lögn porträtterad av koncernskolornas lobbyister och deras politiska lakejer. Allt för många friskolor använder sig idag av orättvisa kösystem för att säkra ett visst elevunderlag. Att regeringen nu lägger fram förslag att förbjuda kötid som urvalsmetod till skolor är bra, men den sorgliga sanningen är att förslaget kommer att falla offer för den borgerliga majoriteten i Sveriges riksdag.

I friskolornas kösystem har idag följande barn förtur: barn födda tidigt på året, barn med föräldrar som vet att man måste ställa sig i friskolekön på BB och barn vars föräldrar inte flyttar till en ny kommun. Att kalla dagens system för ett fritt skolval är en lögn som vinstdrivande koncernskolor tjänar bra med pengar på.

Kösystemen används för att attrahera ett specifikt elevunderlag. I stora drag handlar det om att attrahera elever vars föräldrar är akademiker och därigenom kan få stöd hemifrån. Något som vissa friskolor också öppet kommunicerar. Varannan friskola har ett gynnsamt elevunderlag och tack vare detta kan skolor bland annat dra ner på skolpersonal. Friskolor har generellt en lägre lärartäthet, lägre lärarlöner och en lägre andel behöriga löner.

Flera partier försvarar systemet

Det är väl belagt att det “fria” skolvalet och friskolornas kösystem spär på skolsegregationen. Trots det väljer flera partier i riksdagen att försvara systemet. Varför? I SVT:s 30 minuter sa Liberalernas partiledare att friskolorna måste ha kötid för att kunna planera för expansion. Friskoleföretagens privilegier är viktigare för Liberalerna än att motverka skolsegregationen.

Istället propagerar Liberalerna för ett aktivt val med kö från ett år innan skolstart. Det betyder att föräldrar som har tid och möjlighet att sitta framför en dator kommer hänga på låset, hoppas att internetuppkopplingen inte strular och snabbt ställa sitt barn i skolköer. Föräldrar som arbetar skift i sjukvården, kollektivtrafiken eller brandkåren kommer inte ha samma chans att göra detta ”val”. Liberalernas skolvalsupplägg liknar ett biljettsläpp till Håkan Hellström. Så bör svensk skola inte fungera.

Konsekvenser för reformtakten

Att de högerkonservativa partierna ser till koncernskolornas intressen framför barnens är däremot ingen hemlighet. SD var tidigare mot vinster i välfärden. Sen gick de på lobbyistmiddag 2014 och nu är de marknadsskolans främsta försvarare. Vad sålde Jimmie egentligen ut svensk välfärd för?

Sverige har haft en borgerlig majoritet i riksdagen sedan valet 2006, samma år som Lordi vann Eurovision Song Contest. Trots det har landet kunnat styras med socialdemokratisk ledning de senaste åren. Det är bra. Men mandatfördelningen har också haft förödande konsekvenser för reformtakten. Nu är det skolans tur.

Moderaternas friskoleexperiment från 90-talet har inte ökat kvalitén i skolan eller höjt skolresultaten. Istället har det spätt på skolsegregationen, dränerat kommunernas ekonomier och förflyttat hundratals miljoner i skattepengar menade för barnens utbildning till friskoleägare i Luxemburg, USA och skatteparadis.

Vad är viktigast?

Regeringen har nu lagt fram ett förslag som ökar valfriheten för alla barn i Sveriges skola. Nu har det upp till bevis för de liberala partierna i riksdagen att välja sida. Vad är viktigast: ökad valfrihet för alla barn i svensk skola eller friskoleägarnas privilegier?

Det är dags att göra skolkoncernernas lobbyisters lögn om det fria skolvalet till verklighet. Rösta bort de orättvisa kösystemen!

Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.
Kommentera