Annons
Helén Ängmo, generaldirektör för Skolinspektionen. Foto: Skolinspektionen/Magnus Glans

Så begränsas Skolinspektionen av corona: ”Stor omställning”

Publicerad 7 april 2020

Relaterat

Coronakrisen har tvingat Skolinspektionen att pausa inspektionsbesöken på skolorna.
Det har lett till ett antal begränsningar i myndighetens arbete.
– Det är en stor omställning att tänka nytt, säger Helén Ängmo, generaldirektör för Skolinspektionen.

Från och med den 17 mars har Skolinspektionen valt att pausa planerade inspektionsbesök på landets skolor, framförallt i Stockholmsområdet, på grund av coronaviruset. 

Framöver kommer Skolinspektionen i stället att genomföra inspektioner med digitala metoder där man bland annat kommer att intervjua huvudmän, rektorer eller lärare genom telefon eller Skype.

Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo understryker att myndigheten ändå kommer att fortsätta inspektera, men att man ska göra det ”ansvarsfullt och välavvägt”.

– Det är en stor omställning att tänka nytt. Men samtidigt ska jag säga att vi har full energi för att utveckla andra metoder snabbt i stället och jag tror att vi kan hantera det här på ett bra sätt givet situationen, säger hon till Skolvärlden.    

Hur mycket påverkar uppehållet av era skolbesök kvaliteten i utredningsarbetet?

– Vi kommer att ha kvalitet i det vi tittar på, vi kommer att arbeta med bästa möjliga inspektioner och metoder. Däremot blir det avgränsningar i vårt arbete. Vi kan till exempel inte längre göra lektionsinspektioner då vi inte är på plats – och det är en rätt stor del av ett platsbesök. Nu får vi i stället ställa frågor om det via Skype, säger Helén Ängmo och fortsätter:

– Delar som handlar om rektors ledarskap och hur huvudmannen följer upp och styr skolan är sådana bitar som man fortfarande kommer kunna inspektera på sedvanligt sätt. Även frågor som rör stödet till eleverna och vilken undervisningstid man ger. 

Vad är det mer för områden som ni inte kommer att kunna granska under coronasituationen?

– Det blir undervisningen i klassrummet och där vi normalt tittar på aktivt lärarstöd och sådana saker. Inspektionerna av skolors fysiska miljöer kommer också att dras ner något eftersom vi inte är på plats. Men får vi samtidigt signaler om allvarliga situationer kommer vi att göra undantag från den regeln och då kommer vi att behöva göra platsbesök.

Hur påverkas redan pågående utredningar? Kommer de att pausas för att följas upp när läget är stabilare eller kan de slutföras under den rådande coronasituationen?

– Eftersom skolan i högsta grad är påverkad på olika sätt så kommer vi att kunna se brister. Men sedan när vi följer upp hur vi ska driva på att förändring ska ske där måste vi naturligtvis titta på stationen och beakta vad som är möjligt i det här läget och framförallt jobba med mer tid för huvudmännen att komma tillrätta med olika saker, säger Helén Ängmo.

Skolinspektionen får tänka proportionellt och välavvägt i det här läget, menar hon.

– Ser vi skolor där man kraftigt har reducerat stödet till eleverna, men att man ändå hade kunnat upprätthålla ett bättre stöd, då finns det anledning för oss att agera. Men är coronaläget mycket kritiskt på en skola – då kanske man behöver ge det längre tid. Det ser olika ut hur mycket man är påverkad av personalfrånvaro och sådana saker.

Vid inspektionerna man redan hade gjort innan coronakrisen bröt ut har Skolinspektionen redan skrivit klart sina beslut och gett de berörda huvudmännen visshet om vad man har bedömt.

– Då kommer vi att ge mer uppföljningstid än vad vi annars behöver göra. De kan även ansöka om man skulle behöva mer tid om man är kraftigt påverkad av situationen. Det är ett sätt för oss att beakta att skolan är under press.

Hur mycket längre uppföljningstid pratar vi om? 

– Det kommer väl att vara en till två månader längre uppföljningstid. Det beror på vad det handlar om att man ska åtgärda.

Hur har Skolinspektionens granskningsuppdrag förändrats med anledning av covid-19? Kollar ni på några nya områden som är kopplat just till coronasituationen?

– Vårt granskningsuppdrag gäller även i en kris och utöver de andra bestämmelserna som finns i skolan så har vi nu den nya förordningen. Den ligger till grund för en del riktade tillsyner som vi kommer att göra. Det finns signaler som vi får in, som till exempel handlar om att elever får ett väldigt reducerat stöd, oro för hur det arbetsplatsförlängda lärandet i gymnasieskolan ska fungera, oror för att mista kontakten med elevhälsan och det kan handla om oro för att man inte får rätt undervisningstid, säger Helén Ängmo. 

Har ni fått mycket sådana signaler? 

– Vi har inte varit ute och verifierat det ännu, men vi har fått en del signaler från föräldrar som är oroliga för stöd och kvaliteten i undervisningen.

Finns det något i ert uppdrag som är direkt kopplat till coronakrisen?

– Folkhälsomyndighetens riktlinjer ligger inte under lagstiftningen vi följer. Vi utgår från skollagstiftningen och sedan naturligtvis den nya förordningen som kommer in i det paket vi inspekterar. Men sedan är jag övertygad om att många kommer att vilja prata om hur man anpassar sig till den här nya situationen och riktlinjerna och så vidare. Jag förstår att skolorna tänker väldigt mycket på hur man exempelvis inte ska samla för många elever i grupp och hur man gör för att lära eleverna handtvättningsrutiner som de bör kunna och så vidare. Det är inte vår lagstiftning att följa upp sådana delar.

När hoppas ni komma igång med den vanliga inspektionsverksamheten igen?

– Som det ser ut nu är vi inte ute under april, det kan vara likadant i maj. Men skulle situationen förändras och det ser positivare ut för skolorna är det klart att vi vill börja arbeta som vanligt. 

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Forskare: Unga skriver inte sämre

Svenska

Elevers bristande skrivförmåga har väckt het debatt. Men Karin Forsling tror inte att unga skriver mindre, eller sämre. 

Annons
Annons

Kritiken mot FHM: Lärare kan vara ett riskyrke

Corona

Statsvetaren: "Läraren förtjänar att veta det mest troliga". 

Annons
Studie- och yrkesvägledning

”Vi vill öka samarbetet mellan skola och arbetsliv”

SYV

På Dalängskolan i Lidköping får eleverna sin lunch serverad med en framtidstanke.

Debatt: ”Kunskap och bildning – nej tyvärr!”

Debatt

”Fokus på kunskap och bildning” är en god ambition men tyvärr, den fullföljdes inte. Nu får vi väl dras med dessa kursplaner i tio år”, skriver professorn Hans Albin Larsson.

Kommentera
Annons
Annons
Arbetsmiljö

Ökad risk för utbrändhet bland socialt engagerade lärare

Forskning

Lärare som engagerar sig mer med elever och kollegor utöver själva undervisningen riskerar att bli utbrända i större utsträckning än lärare som är mindre engagerade. 

Annons

Rekordstor vikariebrist tär på lärarna i grundskolan

Arbetsmiljö

Kommunombudet: ”Det blir nödlösning på nödlösning”.

Debatt

”Ingen vinner på att lärare arbetar för mycket”

Debatt

"Vi måste lita på vår förmåga att värdera elevernas kunskaper utan att vi samlar in så mycket material att vi går under", skriver läraren Karin Herlitz.

Kommentera
Lön

Skolorna nobbar lärarpengar – för att undvika orättvisa

Stadsbidrag

Ulricehamn tackar nej till lönetillägg på 10 000 kronor i månaden åt fyra lärare.

”Skolans besparingskrav får förödande konsekvenser”

Debatt

"Så länge besparingskraven sitter i kommunens väggar, likt fossiler i berggrunden, kommer utbildning inte ses som viktigt", skriver läraren Elsa Jensen.

Kommentera

1,6 skolmiljarder i budgeten – ”Viktigt att de går till rätt saker”

Budget

Regeringen lägger 1,6 miljarder kronor på skolan i budgeten för 2021.

Skolinspektionen

LR om förslaget: ”Ett plåster på en öppen fraktur”

Förslag

Lärarnas Riksförbund välkomnar hårdare tag mot oseriösa aktörer, men menar att grundproblemet är ett annat.

Förslag: Gör det lättare att stänga skolor

Nya regeländringar ska stoppa oseriösa skolaktörer, menar utbildningsminister Anna Ekström. 

Debatt

Astrid: ”Jag är inte som de andra”

Debatt

”Jag är annorlunda. Jag är inte som de andra. Men jag är väl fortfarande lika mycket värd som de andra eleverna i klassrummet?”, skriver Astrid som har adhd och går andra året på gymnasiet.

Kommentera
Skolverket hemligstämplar uppgifter

Efter kritikstormen: Regeringen släpper på hemligstämplingen

Sekretess

Nytt förslag ska öppna Skolverkets register.

Skolverkets register hemligt i Sverige – men offentligt i EU

Sekretess

Skolverkets hemligstämplade register kan enkelt laddas hem via EU-kommissionens hemsida.

Idéburna friskolor: ”Uppgifterna ska självklart vara offentliga”

Offentlighetsprincip

Offentlighetsprincipen bör även omfatta friskolor. Det menar Håkan Wiclander som är ordförande i Sveriges idéburna friskolor (ISR).
 

Skyddsombudens larm: Elev till sjukhus och avbrutna lektioner

Arbetsmiljö

Den dåliga luften på en skola i Gällivare kräver snabba åtgärder, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Debatt

”Tidsbudgetera för bättre arbetsmiljö”

Debatt

”Ett första steg för att hjälpa våra medlemmar vore att driva frågan om tydliga, tidsbudgeterade tjänstefördelningar”, skriver Anne-Catherine Ernehall, gymnasielärare och biträdande kommunombud och lokalombud för LR i Göteborg.

Kommentera
Fackligt

LR inleder nytt samarbete med Skolledarförbundet

Lärarfacken

Men att samverkan skulle ske istället för den omtalade organiseringen med Lärarförbundet, tillbakavisas av LR:s ordförande.

Debatt

Skolverket: Nationella proven ska genomföras som planerat

Replik

I en replik skriver Skolverket att planen är att genomföra de nationella proven som planerat.

Kommentera

”Det finns igen logik i att ställa in proven”

Debatt

"Att Skolverket skulle sakna adresser till Sveriges skolor är inte ett rimligt skäl att ställa in nationella proven", skriver debattörerna.

Kommentera
Läromedel

Lärare kan inte köpa läromedel: ”Dramatiskt olikvärdigt”

Rapport

Var femte lärare saknar nödvändiga läromedel.

Lärarförbundet röstar ja: ”Hoppas LR kommer tillbaka”

Lärarfacken

På onsdagen beslutade Lärarförbundets kongress att utreda nya sätt att organisera lärarkåren fackligt.

LR-kongressen 2020

LR: Ingen annan ska tala om för oss hur vi ska utreda

Lärarfacken

Lärarnas Riksförbund tillsätter en alternativ utredning av lärarnas organisering – Eva Dekany-Ström: "Jätteviktigt att vi gör det här på vårt eget sätt."

Beslut: LR utreder lärarnas organisering

Lärarfacken

Lärarnas Riksförbunds kongress röstade på måndagen ja till att utreda en ny organisering av lärarkåren.

Per Kornhall: ”Rätt hanterat kan det bli en nystart för lärarkollektivet”

Kongress

Per Kornhall om LR:s beslut att utreda en eventuell ny organisering av Sveriges lärare.

”Trappsystem ska ge lärare lön efter beprövad erfarenhet”

Kongress

Förslag på en ny lönemodell för att säkra lärares kompetensutveckling. Det blev resultatet av LR-kongressens beslut.

Så ska LR bli mer demokratiskt

Kongress

Tätare förbundsmöten, en ny mandatfördelning och en ny avtalsdelegation ska bidra till att ge fler medlemmar mer inflytande i förbundet.

Här är LR:s nya styrelse

Kongress

Fem nya ledamöter valdes in i Lärarnas Riksförbunds styrelse på söndagen.

Årets språkliga eldsjäl

Prisade modersmålsläraren: ”Inget jag förväntat mig”

Utmärkelse

Dina Geraki har blivit utsedd till Årets språkliga eldsjäl.

NPF

NPF-krav på lärarutbildningen: Alla ska lära sig mer om adhd

NPF

Regeringen inför nya examensmål för lärarutbildningen.

Skyttes fem råd: Så ska lärare bättre förstå elever med NPF

NPF

Alexander Skytte vill hjälpa andra lärare att förstå NPF-elever bättre. 

Debatt

"Mindre undervisning och mer bedömning är en ekvation som inte går ihop"

Debatt

Elever undviker att ställa frågor i klassrummet på grund av rädslan att bli bedömd, skriver läraren Sophie Zail.

Kommentera
Lärarlegitimation

Kämpade för krav på legitimation – nu förlorar han själv jobbet

Behörighet

Sebüktay Kaan har kämpat för legitimationskrav på modersmålslärare. Nu förlorar han själv jobbet – medan icke-legitimerade lärare får ha kvar sina tjänster.

Sex och samlevnad

Läraren: ”Vi måste våga problematisera vad som händer”

Sexualundervisningen

Beslutet om att alla blivande lärare ska utbildas i sexualkunskap kan leda till en mer jämlik skola, menar Annika Sjödahl. 

Utsatta områden

Läraren om gängkriminaliteten: Saknas resurser att hjälpa elever

Brott

"Det börjar redan i lågstadiet."

Nedskärningar i skolan

Läraren om skolans sparkrav: ”Vi bryter mot lagen och barnen far illa”

Nedskärningar

När Borlänge kommun sparar på skolan står elever utan särskilt stöd och stöd på modersmål – i strid med skollagen.

Lärare smittade: Så är corona-läget i skolorna

Corona

Sex anställda på en grundskola i Lund har smittats av corona.

Så ser svensklärarna på bristande skrivkunskaper

Svenska

Unga vuxna skriver för dåligt. Konsekvenserna är att de väljs bort i arbetslivet eller får svårt att klara högre studier, enligt en ny dokumentär från UR.

Ny bok: Tvålärarsystem behöver inte kosta mer

Tvålärarsystem

I tider av nedskärningar kan ett tvålärarsystem kännas som en utopi. Men Lotta Elmbro menar att metoden inte behöver kosta mer.
 

corona i undervisningen

Han låter eleverna skriva nya kapitel i corona-historien

Corona i undervisningen

Läraren Karl Liljas valde att ägna sista tiden av vårterminen till att samla in elevernas upplevelser av pandemin.

”Det är berättelser om corona som måste samlas in”

Corona

Eleverna Verina Attalla och Julia Isaksson är två av alla som har skrivit berättelser till Stadsmuseets insamling.

Debatt

”Den tidiga läsinlärningen – samhällets livlina?”

Debatt

”Lärarna är idag i en situation där målen är otydliga och vägen dit kantad av ’hjälpmedel’ som snarare stjälper än hjälper”, skriver Martin Ingvar, professor på Karolinska Institutet.

Kommentera
Arbetsmiljö

De har hittat en nyckel till bättre arbetsmiljö

Arbetsmiljö

”Arbetsmiljöarbete är så komplext – det är en färskvara”

Skolstart

SPSM: Så blir skolstarten bättre för elever med NPF

Skolstart 

SPSM:s Lennart Hansson vet vad som krävs för att elever med NPF ska få en lyckad terminsstart.

lärarexamen

Allt färre grundskolelärare har examen

Lärarexamen

”Tragiskt att ett av Sveriges viktigaste yrken inte är tillräckligt attraktivt”

Ledarskap

Expertens kroppsknep: Så rör du dig som en ledare

Ledarskap

John Steinberg ger sina bästa tips på hur du som lärare kan bli en bättre ledare genom kroppsspråket.

Coronaviruset

Stora skillnader i hur skolor har rustat vid skolstarten

Arbetsmiljö

”Jag vet flera kollegor som känner samma oro som jag gör”

Lönegranskning

Lärarnas skilda löner – så mycket tjänar de

Lön

Skolvärldens granskning av Sveriges lärarlöner visar stora skillnader i hur kommuner satsar på lärare och studie- och yrkesvägledare.

Friskolor

Skolvärldens siffror visar: Födelseland styr val av skolform

Friskolor

Barn födda i länder med hög utbildningsnivå som har invandrat till Sverige går i friskola i betydligt större utsträckning än barn från fattiga länder, visar Skolvärldens granskning.

Debatt

Bättre psykisk hälsa i skolan med mental träning

Debatt

Författaren och föreläsaren Maria Braula vädjar till lärarna: Ge eleverna metoder att hantera sin stress.

Kommentera
Terminsstart

Riskgruppsläraren: ”Jag vill jobba i klassrummet”

Corona

Läraren Eva Dahlberg Cramér slits mellan kärleken till att undervisa och rädslan för att drabbas av det virus som riskerar ta hennes liv.

vuxenutbildning

Lärare om nedläggningen: ”Det känns som ett hån”

Vuxenutbildning

Växjö väljer att lägga ner all vuxenutbildning i kommunal regi.

Skolverket hemligstämplar uppgifter

Skolverket hemligstämplar vilka skolor som finns i Sverige

Beslut

Registret över vilka skolor som finns i Sverige – kommunala såväl som privata – hemligstämplas av Skolverket.

Skolverket om sekretessen: ”Hade inget alternativ”

Beslut

Skolverket uppger att man inte hade något annat val än att sluta publicera uppgifter om enskilda skolor.

Åsa Fahlén: ”Lagen behöver ändras”

Beslut

Offentlighetsprincipen bör även omfatta skattefinansierade friskolor. Det menar LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Så vill riksdagspartierna hantera skolstatistik i framtiden

Enkät

Politikerna i riksdagens utbildningsutskott vill göra det möjligt för Skolverket att även i framtiden publicera statistik om enskilda skolor.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons