syvaremekaniker

SYV kan hjälpa elever att välja rätt livsväg, menar Sandra Dahlinger, studie- och yrkesvägledare i Landskrona.

Studie- och yrkesvägledning

Så fixar Sandra SYV i alla ämnen

På Västervångsskolan i Landskrona integreras studie- och yrkesvägledningen i undervisningen.
– Utmaningen är att få lärarna med sig så att det inte bara blir ytterligare en sak att bocka av för dem, säger Sandra Dahlinger, studie- och yrkesvägledare.

Så jobbar du med SYV som Sandra

Upprätta en SYV-plan så att det blir tydligt vad som ingår och när insatser ska ske.
Det är viktigt att all personal på skolan är involverad.
Tänk på hur du presenterar uppdraget för lärarna.
Framtidsvecka är ett bra sätt för eleverna att få inblick i olika yrken.

På Västervångsskolan i Landskrona finns en studie- och yrkesvägledningsplan som sträcker sig från förskoleklass och upp till nian.

Sandra Dahlinger
Sandra Dahlinger

– Jag har provat att ha en SYV-grupp med en person från varje arbetslag, men det har inte funkat. I stället går jag ut till alla arbetslag två gånger om året, med tips på hur de kan göra studie- och yrkesvägledning till en del av undervisningen för alla åldrar, vilket material de kan använda och så, säger hon.

Till exempel arbetar förskolebarn med att måla sitt självporträtt, något som kan bli en bra övning i att förstå och presentera sig själv. På mellanstadiet kan man prata drömyrken och yrken förr och nu. Och göra beslutsövningar. Och i högstadiet arbetar Sandra Dahlinger med temadagar och – veckor.

­– Jag får bra respons av lärarna. Men jag har också lärt mig hur jag ska gå ut med saker. Om vi kommer med något nytt så blir det för tungt, det gäller att förklara att ”detta gör ni redan mycket av”. Det får inte bara bli arbetsuppgifter som ska bockas av, då blir det inte bra.

Sandra Dahlinger arbetar på en skola med drygt 900 elever, men det är bara de 125 niondeklassarna som hon träffar en och en. Hon samarbetar också med en annan studie- och yrkesvägledare i kommunen.

– Det är viktigt att jag förnyar mig, jag kan inte komma med samma power-point 13 år i rad. Då känner inte eleverna att det är aktuellt, säger hon.

Kommentera