Daniel Sandin har skrivit boken om talrädsla.
Ta det i små, små steg under trygga förhållanden, ge eleverna konkreta verktyg och träna lyssnarna. Det är några saker du kan göra för att hjälpa talrädda elever, säger läraren Daniel Sandin.
En sak ska du absolut inte göra: Låta eleven slippa undan.
Den muntliga redovisningen närmar sig och som vanligt är det ett par elever som ber om att få slippa.
Vad gör du som lärare?
Gymnasieläraren Daniel Sandin, som håller i kursen ”Retorik för dem som inte gillar att hålla tal” på Katedralskolan i Lund, tror att många lärare har som standardknep att ta den talrädda eleven åt sidan, i enrum, och så får eleven hålla sitt föredrag där och läraren kan i alla fall bedöma elevens kunskaper. Det förekommer säkert också att man som lärare är lite överseende och låter den våndande elev slippa.
Men att låta eleverna slippa undan är att göra dem en björntjänst, menar Daniel Sandin.
– Problemet är att det bara bekräftar elevens bild av sig själv som en person som inte kan tala inför grupp, att man behöver speciallösningar och är usel i sina egna ögon. I stället bör man hjälpa eleven att hantera sin talrädsla och då ska man absolut inte undvika situationen, utan man hjälper eleven genom att de får utmana sig. Men det ska vara under förutsättningar som är trygga.
Det kan vara att ta det i små steg och efterhand låta åhörarskaran växa. Det finns inga genvägar, säger Daniel Sandin. Eleven måste öva, öva och öva.
I sin kurs för talrädda, som han beskriver som en slags KBT-träning för att våga äntra scenen, får eleven mycket metodiskt ta små, små steg mot målet. Först bara gå fram, långsamt, vända sig om och säga hej. Man övar på att våga stå kvar, på att andas, sådana saker. Ett trettiotal elever läser kursen i år. Rent statistiskt borde det nog vara fler, funderar Daniel Sandin.
– Det finns talrädda elever i varje klass.
Kan alla lära sig att bli en talare?
– Definitivt. Det är olika krävande för olika personer men alla kan bli bättre. Du kan lära dig att låtsas och lära dig agera på den här arenan där man förväntas ta plats och låta sin röst bli hörd. Många bär med sig talrädslan hela livet och begränsas av den, det är onödigt.
Uppskattar eleverna att du pushar dem?
– Ja, det tror jag. Ofta är det motigt i början men det är fantastiskt att se elever som skolkade i ettan, när de två år senare står där framme, lyfter blicken och tar in: klasskamraterna lyssnar, de är intresserade av vad jag säger. Det är fint att se när eleverna förstår att de också kan.
6 SÄTT ATT STÖTTA ELEVER MED TALRÄDSLA
Var observant
Ta det i små, små steg och öva, öva, öva
Ge kunskap om kroppen
Jobba med åhörarna
Mildra betygspressen
Filma eleven