gudrun_malmer

Gudrun Malmer inspirerade många lärare under sin livstid.

| Foto: Göteborgsregionen
Matematik

Så minns vännen bortgångna Gudrun Malmer

Matematikgurun Gudrun Malmer har gått ur tiden, 99 år gammal. Men hennes arbete lever kvar i klassrummen.
– Jag tror hon lyckades få lärare att prata med elever på ett bra sätt så att de började förstå matematik, säger vännen och kollegan Peder Claesson.

De flesta lärare som undervisar i matematik i Sverige har nog hört talas om Gudrun Malmer. Många har till exempel stött på hennes screeningtest ALP, analys av läsförståelse i problemlösning, och hon har skrivit flera välanvända läroböcker och har citerats i otaliga uppsatser.

Gudrun Malmer blev dessutom den första hedersmedlemmen i Sveriges matematiklärarförening och medverkade i många år under föreningens sommarkurser i Mullsjö.

– Hon var ett dragplåster, säger Peder Claesson, före detta ordförande i Sveriges matematiklärarförening.

Han har känt Gudrun Malmer i många år och minns den första matematikbiennalen 1980, en konferens som återkommande samlar lärare, skolledare och forskare inom matematikundervisning

– Hon gjorde succé där och blev föreläsare. Hon åkte ju land och rike runt och föreläste och medverkade på lärarutbildningar tills hon var 90 år. Hon levde ett aktivt liv och skrev flera böcker, säger Peder Claesson.

Vad har hon gjort för avtryck i skolsverige?

– Hon har haft oerhört många studiedagar och har jobbat mycket med elever som går i specialklasser och mycket med laborativa material. Jag tror hon lyckades få lärare att prata med elever på ett bra sätt så att de började förstå matematik.

Gudrun Malmer var utbildad folkskollärare och speciallärare. Senare under sin karriär arbetade hon också som rektor och metodiklektor. 1999 utnämndes Gudrun Malmer till hedersdoktor vid Göteborgs universitet och 2013 vid Malmö universitet.

1986 startade hon en stiftelse med egna medel. Hittills har cirka hundra stipendier delats ut till pedagoger som vill forska klassrumsnära och utveckla undervisning och lärande i matematik.

Gudrun Malmer dog den 6 december och hennes minne kommer att hedras vid Matematikbiennalen 2020. Hon blev 99 år gammal.

Kommentera