Robert Palmér och Peter Friberg föreläste om ”hemmasittare” på Skolportens konferens Specialpedagogik.
Experter på ”hemmasittare” föreläste om vad skolan kan göra för att stödja elever som riskerar långvarig skolfrånvaro.
Så kan skolan göra för att stödja elever som riskerar långvarig frånvaro, enligt Peter Friberg och Robert Palmér på Magelugnen.
Tre boktips av Peter Friberg och Robert Palmér, om konflikter och utagerande barn
Läs mer om Malungen här
Enligt en rapport från Skolverket från 2010 hade 1600 grundskolelever, utan giltigt skäl, varit helt frånvarande från skolan i över en månad under läsåret 2006/2007. Det är dessa elever som beskrivs som ”hemmasittare”.
– Föreställ er en elev med dålig självbild, som blivit ditmejslad efter många och långa år av negativ feedback från skolan. Samma kritik når föräldrarna: att deras barn är ett problem, säger Peter Friberg, utbildningsansvarig på stödorganisationen Magelungen, som står på en scen i Essinge Konferenscenter, Stockholm, i samband med Skolportens konferens Specialpedagogik i mitten av april.
– Som ett brev på posten kommer då ökad känslighet för misslyckande och bristande stimulans. Det är ett jättejobb att över huvud taget få dessa elever att göra en uppgift. Överlägset vanligast är att eleven drabbas av olika typer av ångestsyndrom, fortsätter han.
Peter Friberg och kollegan Robert Palmér, handledare och utbildare inom hemmasittarproblematik, har många års erfarenhet inom ämnet. De vet hur man gör för att stödja de elever som riskerar långvarig skolfrånvaro. Men också hur man förebygger det – och hur man hjälper frånvarande elever tillbaka.
– Enkla, tydliga inramningar gagnar den här gruppen, eller egentligen alla elever. Belöna eleven när han eller hon är i skolan.
Det är dessutom viktigt att skapa rutiner för att upptäcka frånvaron.
– Gör klart vem som ansvarar för att söka upp de elever som inte är i klassrummet, säger Peter Friberg och exemplifierar:
– Stockholms Stad införde ett närvaroteam. De skulle kolla en grabb efter två veckors hemmasittande. När han fick veta att de skulle komma, åkte han in till skolan innan de hann dit eftersom han ”inte ville träffa en soc-kärring”. Bara tanken på deras närvaro löste problemet.
Om en elev varit frånvarande under en längre tid, är första dagen oerhört känslig, menar Peter Friberg.
– Den måste därför vara planerad i detalj. Jag minns en mentor som valde att möta upp en elev med information om allt denne hade missat. Det blev inte så bra.
– Se istället till att prata med eleven innan: vem ska säga att du kommer tillbaka? Vad ska du säga? Skoltrötthet brukar vara en orsak bakom frånvaron som fungerar bra och som andra elever kan relatera till. Att ha första dagen när alla kommer tillbaka från ett lov är ett bra tips, eftersom alla andra också har mycket att berätta.