orattvisa-laromedel-712
Foto: Skolvärlden

Så orättvisa är svenska skolornas läromedel

Anslagen till läromedel har sjunkit med 100 miljoner kronor på tio år.Dessutom är skillnaderna mellan kommuner ibland extremt stor.- Anslagen till läromedel måste höjas rejält, säger läraren Nicholaus Nellsjö – som tvingas använda en 13 år gammal lärobok i samhällskunskap.

100 miljoner kronor, eller 20 procent, har läromedelstilldelningen sjunkit med på tio år.
Men under det senaste decenniet har pengarna till läromedlen inte bara minskat rejält, det gäller även att gå i skola i rätt kommun. Fördelningen mellan de som satsar mest och de som sparar mest är stor, visar en granskning som Skolvärlden har gjort. Bäst i klassen är Arjeplog, som satsar sex gånger mer än kommunerna bland bottenskrapet.

Enligt Anna Johnsson Harrie, som forskar om läromedel, så har minskningen bland annat öppnat för den ökning som nu sker av sponsrade läromedel i skolan.

Ekonomin styr och i valet mellan inga nya läromedel alls, och en helt ny gratis klassuppsättning så väljer en del lärare det senare. En majoritet av landets lärare har jobbat med sponsrade läromedel och många är de företag och organisationer som kämpar hårt för att nå ända in i skolsalarna.

Skolvärlden har besökt Slottsstadens högstadieskola i Malmö. Där tvingas läraren Nicholaus Nellsjö jobba med en 13 år gammal samhällsbok. Upphandlingsproblem och stolpiga regler som gör det omöjligt att göra smarta läromedelsinköp är andra faktorer som krånglar till de läromedelsinköpande lärarnas vardag.

Här till höger hittar ni hela reportaget från tidningen.

Kommentera