Skolpolitik

Så ska de dela på arbetet med skolan

Anna Ekström Lina Axelsson Kihlblom

I statsminister Magdalena Anderssons nya regering behåller Anna Ekström titeln utbildningminister, med nygamla ansvarsområden som högskolor och universitet, forskning och annan vuxenutbildning. Lina Axelsson Kihlblom blir ny skolminister med ansvar för förskola, grundskola och gymnasium.

| Foto: Anna Ekström
Lina Axelsson Kihlblom
  • Ålder: 51 år.
  • Familj: Frånskild. Två döttrar.
  • Utbildning: Jurist vid Upsala universitet. Rektorsutbildning vid Stockholms universitet. Skolledarutbildning på Rektorsakademin.
  • Uppdrag inom skolans värld: Bland annat rektor på Enskede Byskola, rektor på Ronnaskolan i Södertälje, grundskolechef i Haninge, ledamot i skolkommissionen, chef för barn- och utbildningsnämnden i Nynäshamn.
  • Också känd för: Sin medverkan i SVT:s program ”Rektorerna” och ”Rektorn”. Samt boken ”Kommer du tycka om mig nu” som handlar om hennes könskorrigering.

Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson säger så här om sin regering:
– Jag har valt ministrar som är redo att göra det som krävs och redo att göra jobbet.
En av dem är nya skolministern Lina Axelsson Kihlblom.

Högskoleministern Matilda Ernkrans går över till UD, där hon blir biståndsminister.

Kvar på utbildningsdepartementet finns Anna Ekström som fortsätter som utbildningsminister och kompletteras med Lina Axelsson Kihlblom som får titeln skolminister.

Men i praktiken kommer Lina Axelsson Kihlblom ta över Anna Ekströms ansvarsområden – och Anna Ekström tar i sin tur över Matilda Ernkrans arbetsuppgifter.

– Många förknippar mig med skolan efter de här tio åren, men faktum är att jag jobbat ännu längre tid med frågor kring högre utbildning, säger Anna Ekström och framhåller bland annat att hon varit ordförande och vice ordförande i styrelserna för Uppsala- och Linköpings universitet i 13 år.

Som utbildningsminister kommer hon nu ansvara för högskolor och universitet, forskning och annan vuxenutbildning.

– Jag är oerhört stolt över att fortsatt ansvara för Kunskapslyftet, fortsatt utbyggnad av yrkeshögskolan, yrkesvux och folkbildningen, säger Anna Ekström.

Den nya skolministern, Lina Axelsson Kihlblom får de här ansvarsområdena:

Förskola, grundskola och gymnasium.

– Hon kommer göra det med bravur med sin gedigna bakgrund som rektor och utbildningschef, säger Anna Ekström.

Men vad har då Lina Axelsson Kihlblom för politisk erfarenhet? Så här säger hon i en intervju med TT:

– Jag har jobbat med politiken i flera år, mina chefer har varit politiker inom flera olika partier. Jag har varit med i tillämpningen av lagstiftning och andra skolfrågor och självklart har jag varit med i debatten. Jag satt också med i skolkommissionen.

När det gäller debatten har Lina Axelsson Kihlblom signerat sina debattartiklar i Skolvärlden med bland annat ”opolitisk jurist” när hon beskrivit sig själv.

För TT berättar hon dock att engagemanget inom socialdemokratin inte är något nytt.

– Jag har varit med i många, många år. Socialdemokratin har alltid funnits där, sedan har jag varit med i hbtq-delen i Socialdemokraterna men också i mitt lokala distrikt, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Det är bara tio månader kvar till valet. Men den nya skolministern vill att lärarna själva ska få större inflytande och tar klar ställning emot vinster i välfärden.

– Skattepengarna ska gå till eleverna, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Kommentera