Annons
Johan Hansson och hans klass­kompisar i Smultron­gruppen klass 2 har fått tjuvkika på materialet i ”Livet i Bokstavslandet”. Foto: Magnus Glans
Marika Nylund Ek och Marie Trapp. Foto: Magnus Glans
Marika Nylund Ek undervisar i i Smultron­gruppen klass 2 på Bryngeltorpsskolan. Foto: Magnus Glans
På Bryngeltorpsskolan i Nyköping läser Algot Hjelm om Alfons Åberg. Foto: Magnus Glans
Bild 1/4

Så ska eleverna lära sig förstå vad de läser

Publicerad 19 september 2016

Fakta

3 konkreta tips

...till andra lärare från Marika Nylund Ek och Marie Trapp.

  • Läs och diskutera texter tillsammans varje dag.
  • Lämna inte eleverna ensamma i sitt lärande utan ge tydliga stödstrukturer i deras läs- och skrivinlärning.
  • Variera undervisningen med rörelse och digitala resurser.

Marika Nylund Ek
Ålder: 45.
Bor: Nyköping.
Familj: Man och tre barn.
Arbetar som: Grundskollärare, förstelärare, handledare inom läslyftet.
Länk till blogg: lasoskrivundervisning.blogspot.se/

Marie Trapp
Ålder: 42.
Bor: Nyköping.
Familj: Man och två barn
Arbetar som: Speciallärare, förstelärare, läs- och skrivutvecklare.
Länk till blogg: marietrapp.blogspot.se/

Relaterat

Lämna inte eleverna ensamma. Och läraren måste ta ett ansvar i undervisningen. Det har varit viktiga punkter för Nyköpingslärarna Marie Trapp och Marika Nylund Ek när de tillsammans tagit fram ett nytt läromedel i läsförståelse.

”Innehållsförteckning!”

Smultrongruppen, klass 2, i Bryngeltorpskolan i Nyköping säger ordet unisont med så arg röst att läraren Marika Nylund Ek till klassens förtjusning låtsas gömma sig bakom de röda bokpärmar hon håller i händerna.

”Livet i Bokstavslandet” ligger i två nya bokhögar på ett bord i klassrummet. En röd och en grön variant, båda med samma innehåll men med lite olika svårighetsgrad. Läseboken är författad av rutinerade barnboksförfattaren Ulf Stark och bygger på UR-serien med samma namn. Lärarhandledning och elevernas arbetsbok för årskurs två till serien är däremot skrivna av Marika Nylund Ek tillsammans med specialläraren och läs- och skrivutvecklaren Marie Trapp. På lektionen i svenska som Skolvärlden sitter med på får eleverna smygtitta på det färdiga materialet. Marika Nylund Ek skriver upp bokens huvudpersoner på tavlan. Ami, Bruno, Coco och Dani.

– Tänker ni på något speciellt mönster? frågar hon klassen.

Eleverna får sedan klippa ut remsor med huvudpersonerna och skriva en mening om varje. Coco har rött hår, Dani är rolig. Efter lite rörelsegymnastik avslutas lektionspasset med ett avsnitt av teveserien ”Livet i Bokstavslandet”. Klassen sätter sig på golvet och på bänkarna och skrattar sedan när skådespelarna i ett inslag sätter ihop bokstäver på en läsakut till ”LÄSA”.

– Det här känns verkligen som vårt och det känns jätte-bra, säger Marie Trapp senare under en rast samtidigt som hon bläddrar igenom utskrivna stenciler från en helt färsk lärarhandledning. Boken är inne på sista vändan innan tryck, det är småpill som återstår.

För några år sedan läste Marie Trapp Barbro Westlunds ”Att undervisa i läsförståelse” och fick en aha-upplevelse. Hon började arbeta med och blogga om bokens verktyg, gjorde filmer och dokumenterade. Det ledde till att hon blev medförfattare till studiematerialet inom det omtalade projektet ”En läsande klass” som gratis skickades ut till skolor för ett par år sedan. Arbetet med ”En läsande klass” ledde i sin tur till att Marie Trapp tillsammans med Marika Nylund Ek fick frågan om att arbeta fram materialet till ”Livet i Bokstavslandet”.

– Det här materialet är en helhet på annat sätt. Du får med både läs- och skrivbiten. Språklära och stavning. Du jobbar med ett kapitel under längre tid, säger Marie Trapp.

Vi har lämnat eleverna ensamma. Eget arbete har varit en trend.

De två Nyköpingslärarna har känt varandra länge. Marika Nylund Ek var med och provtestade materialet till ”En läsande klass”. Det nya materialet har de arbetat fram under helger och kvällar, ofta tillsammans men även på distans över nätet. Materialet bygger på läsebokens åtta kapitel som både innehåller en berättelse-del samt en faktadel med andra sorts texter som kan vara allt från en dikt till en efterlysning.

– Det har varit mycket jobb så det har varit bra att vara två. Vi har även fått väldigt bra feedback från både vår redaktör och språkforskaren Tarja Alatalo som granskat det vi skrivit, säger Marika Nylund Ek.

På frågan om vilka lärdomar Marie Trapp tagit av sitt tidigare arbete med ”En läsande klass” lyfter hon fram att man inte får lämna eleverna ensamma.

– Det måste finnas strategier och modeller, läraren måste ta ett ansvar i undervisningen: att visa hur jag gör när jag skriver och läser. Vi skriver och läser texter tillsammans innan jag släpper eleverna. Det var egentligen samma sak med ”En läsande klass” med då handlade det bara om läsförståelse. Det som är himla kul nu är att skapa en helhet i undervisningen. Här knyter du hela handledningen till en specifik läsebok. Du får ett helhetsperspektiv där du jobbar med både textsamtal och skrivande utifrån den texttyp som är aktuell. Plus att det är en språklära med stavning och ljud kopplat till tv-programmet.

Lärarhandledningen och arbetsboken för årskurs två i ”Livet i Bokstavslandet” innehåller bland mycket annat kopieringsunderlag och stödmallar. Samtidigt har författarduon lagt till språklekar och aktiviteter till varje kapitel.

– Med andra studiemedel är det fokus på antingen läsning eller skrivande. I vårt material utgår du från en text som du läser och samtalar kring. Och så tar du in den i arbetet på det sätt som passar dig och din undervisning bäst, säger Marie Trapp.

Både Marie Trapp och Marika Nylund Ek är aktiva inom sociala medier och brinner för lässtrategier och läsförståelse. Som alla andra följer de debatten om den svenska skolans sjunkande resultat ur ett internationellt perspektiv. Och precis som de flesta andra ser de flera anledningar till dagens situation.

– Vi har lämnat eleverna ensamma. Eget arbete har varit en trend. Men det hände något för kanske fem år sedan, när vi fick verktyg och olika strategier i läsförståelse. Mycket tack vare bland annat Barbro Westlunds bok. Innan tänkte man att läsförståelse kommer av sig självt. Lite samma som att bara för att man skriver mycket lär man sig skriva. Det är en jättestor yrkesskillnad i dag, säger Marie Trapp.

– Sedan är det så att föräldrar inte läser lika mycket för sina barn i dag. Plattor och telefoner har tagit över. Det tror jag också har en stor betydelse, säger Marika Nylund Ek.

”Livet i bokstavslandet”, lärarhandledning och arbetsbok, kommer ut i handeln nu i höst men lär köpas in och börja användas på allvar först nästa år. För Marika Nylund Ek är det lite av en dröm som går i uppfyllelse att se sitt namn på en bok.

– Det är en häftig känsla. Jag ser fram emot att använda materialet redan nu i höst i min klass och blogga om det hela, säger hon.

– Jag hoppas att pedagoger kommer känna att det vi gjort är en helhet. Att man nu får med både läsa och skriva, stavning och språklära. Något som annars kräver fyra olika böcker. I materialet arbetar vi med tio ord per vecka, det har jag inte heller varit med om i tidigare läromedel, säger Marie Trapp.

– Sedan behöver man förstås kolla av om det verkligen är de tio ord som en klass behöver gå igenom för att gruppen ska få en utmaning, säger Marika Nylund Ek.

– Återigen, det blir då lärarens yrkesroll att göra materialet till sitt eget. Det ska verkligen bli jätteroligt att se hur det tas emot. Vi har väl tänkt att kunna komma ut och föreläsa framöver tillsammans, men först ska vi ta det lite lugnt. Och vi ska väl göra klart treans bok också, säger Marie Trapp.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Åsa Fahlén: ”Var är höstplanen för lärarna?”

Terminsstart

Lärare som återvänder till jobbet vittnar om arbetsgivare utan plan för att skydda personal och elever från smitta och överbelastning. Lärarnas Riksförbund är kraftigt kritiska.

Annons
Annons

Facket räknar med besvärlig skolstart

Corona

Pandemin och ett lapptäcke av åtgärder runt om i landet bäddar för en orolig skolstart.

Annons

Därför ska lärare använda normkritik

Stockholm Pride

Normkritik i klassrummet är en konsekvens av skolans styrdokument och kan dessutom öka ämnesförståelsen, menar läraren Annika Sjödahl.

Lund vill ha kameraövervakning på alla skolor

Bevakning

Efter ett stort antal skolbränder planerar Lunds kommun för kamerabevakning på samtliga skolor och förskolor.

Annons
Annons

5 tips: Här är lärarnas favoritappar

Digitalt

Här är fem utvalda appar som lärare använder i sin undervisning.

Annons
Lärares befogenheter

Högsta domstolen friar i BEO-fallet: Inte kränkande behandling

Dom

Högsta domstolen friar i BEO-fallet.

LR: ”Lärare måste ha vissa befogenheter”

Dom

”Domen pekar på att det finns situationer där fysiskt ingripande är adekvat”, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Betyg från årskurs fyra skjuts upp

Betyg

Möjligheten för fler skolor att införa betyg från årskurs fyra skjuts upp till nästa läsår.

Inget treterminssystem i Malmö

Treterminssystem

Malmö stads försök att testa tre terminer får ett nej från Utbildningsdepartementet.

Lämplighetstest

Regeringen föreslår lämplighetstest till lärarutbildningen

Lärarutbildning

Blivande lärare kan få göra lämplighetsprov på lärarutbildningen i framtiden. 

Debatt

Debatt: Bättre om lärare fick göra prov i stället för elever

Debatt

”För att säkerställa likvärdighet och rättssäkerhet i svensk skola behövs en annan lösning, något nytt. Varför inte testa Sveriges lärare?”

Kommentera
Skolverket hemligstämplar uppgifter

Uppmaningen till friskolorna: Publicera statistik om betyg

Beslut

Friskolornas Riksförbund rekommenderar friskolor att själva lägga ut betygsstatistik för allmänheten. 

Starka reaktioner på beslut att hemligstämpla uppgifter

Beslut

Beslutet skapar stor debatt i sociala medier.

Skolprofilerna: ”Dödsstöt för en demokratisk och öppen skola”

Beslut

”Det är ett helt förkastligt beslut som leder till en dödsstöt för en öppen demokratisk skola”, skriver Skolvärldens bloggare och profiler Sara Bruun, Michael Bruér och Nicklas Mörk.

Skolverket hemligstämplar uppgifter om alla skolor

Statistik

Från och med i höst kommer Skolverket inte längre att publicera statistik om enskilda skolor.

Anna Ekström kritisk: ”Information som behöver göras tillgänglig”

Utbildningsminister Anna Ekström (S) är kritisk till att Skolverket från och med i höst inte lämnar ut statistik om enskilda skolor.

Lärarutbildning

Efter coronakrisen – miljardsatsning på fler utbildningsplatser

Lärarutbildning

Fler studenter ska få chansen att plugga till lärare i höst. 

Alisa: Därför är jag lärare

Läraryrket

”Jag älskar klassrummet där olikheter och likheter möts.”

Anni: Därför är jag lärare

Läraryrket

Här berättar Anni varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

Coronaviruset

Lägre risk att lärare smittas än andra yrkesgrupper

Corona

I en färsk undersökning framgår det att lärare löper lägre risk att smittas av covid-19 än många andra yrkesgrupper. 

Debatt

Skolverket raderar ”guldpartner” till Ung företagsamhet: ”Missvisande”

Replik

Skolverket tar bort formuleringen att man skulle vara ”guldpartner” till Ung företagsamhet.

Kommentera

”Varför är Skolverket ’guldpartner’ till organisationen UF?”

Debatt

Enligt grundlagen måste alla statliga myndigheter "iaktta saklighet och opartiskhet" i sin verksamhet. Hur kan Skolverket få ihop detta med att vara ”guldpartner” till föreningen Ung företagsamhet? undrar debattörerna.

Kommentera
Lärarlegitimation

Fackets varning – undantagsregler för obehöriga riskerar slå fel

Legitimation

”Det finns en uppenbar risk att arbetsgivare använder de här reglerna på ett sätt som faktiskt drar undan mattan för legitimationsreformen”, säger Åsa Fahlén.

”Har inte skolan behövt prioritera tillräckligt?”

Debatt

Coronapandemins fortsatta konsekvenser för landets skolor är något som oroar läraren Tilde Jansson.

Kommentera
Politik

Så vill partierna lösa skolans största problem

Politik

Ny enkät med riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner.

Skolvärlden ökar i räckvidd – nya rekordhöga siffror

Media

Skolvärlden ökar i räckvidd och når rekordmånga läsare. Det visar Kantar Sifos senaste mätning.

Rehabilitering

Carolines väg tillbaka efter stroken: ”Jag kunde varken gå eller prata”

Rehabilitering

Det som började som en vanlig arbetsdag för läraren Caroline Pagmert Nilsson slutade på akuten. Hon hade fått en stroke, och var delvis förlamad. I dag har hon tagit sig tillbaka till sitt gamla liv, men vägen dit var lång. 

Experten svarar: Så kan du få hjälp under rehabiliteringen

Arbetsmiljö

Om du blir sjukskriven eller på annat sätt får nedsatt arbetsförmåga kan du få stöd under din rehabilitering. Ingrid Lindholm på Lärarnas Riksförbund berättar hur det fungerar.

Forskning

Hans forskning ska hjälpa elever med dyskalkyli

Forskning

Kenny Skagerlund forskar om dyskalkyli och har nyligen tagit emot ett forskningsanslag på 1,7 miljoner kronor.

rektorer väljer bort elever

Forskning visar: Barn med diagnos välkomnas inte av skolor

Jämlikhet

Forskning visar att skolor väljer bort elever med funktionsnedsättning.

Anna Ekström: ”Skolor ska inte välja barn – barn ska välja skola”

Elevurval

Såväl utbildningsminister Anna Ekström som Liberalernas Roger Haddad reagerar kraftigt på Skolvärldens rapportering om rektorer som ”tar referenser” på barn innan de erbjuds plats.

Rektorer ”tar referenser” på barn – elever med behov nekas plats

Urvalsfusk

Skolledare letar fakta om elever som sökt plats på deras skola innan de erbjuder en plats.

Nya lagar och regler

Här är skolans nya lagar och regler

Lagar

Under sommaren träder ett antal nya lagar och regler för skolan i kraft.

Längre grundskoleterminer ger resultat senare i livet

Forskning

Nationalekonomer har analyserat effekterna av utökad undervisningstid.  

Blogg

Alexander Skytte: ”Därför slopar vi omklädning på idrotten i höst”

Blogg

Läraren Alexander Skytte skriver om varför han vill slopa omklädning på idrotten.

Specialpedagogik

Satsning för elever i behov av särskilt stöd

Specialpedagogik

Efter flera turer inför Stockholms stad en ny modell för att säkerställa att elever som är i behov av särskilt stöd får den stöttning de behöver för att klara skolan.

Ny mätning: Så ser förtroendet ut för Lärarnas Riksförbund

Fackligt

LR ökar i ny mätning – men ligger strax under genomsnittet.

Debatt

”I Tyskland är friskolor en självklarhet – utan att vara aktiebolag”

Debatt

”Utifrån ett kontinentalt perspektiv ter sig den svenska friskoledebatten som närmast obegriplig”, skriver Arne Engström, biträdande professor vid Strömstad Akademi.

Kommentera

”Varför laga något som inte är trasigt?”

Debatt

Linköpings kommun har rustat upp grundskolornas bibliotek genom att satsa på modellen med fokusbibliotek, något som har givit frukt. Men nu vill utbildnings- och arbetsmarknadsenheten göra förändringar som debattörerna menar kommer leda till försämringar för Linköpings skolelever. 

Kommentera
Förkortningar

Knepigt hänga med i skolans förkortningsdjungel

Arbetsmiljö

Läraryrket är fullproppat av förkortningar av olika slag.
– Det kan vara omöjligt att koda vad det är frågan om, säger erfarne läraren Karin Boberg.

Testa dig själv: Kan du de här skolförkortningarna?

Test

Skolans värld kryllar av förkortningar. Här listar Skolvärlden 52 stycken – har du koll på dem?

Lovskola

Sommarskola – utan behöriga lärare: ”Dåligt för eleverna”

Lovskola

”Det bör vara behöriga lärare som undervisar på sommarskolan.”

Trygghet i skolan

Flickor otryggare än pojkar i skolan

Undersökning

När skolor kartlägger trygghetsproblem saknas jämställdhetsperspektiv, enligt Skolinspektionen. "Inte förvånande men tragiskt".

Terminsslut

Pandemisk vårtermin: Du vet att du är lärare när…

Lista

Känner du igen dig i någon av de här situationerna?

Debatt: ”Öka volymerna och sänk priserna på läromedel”

Debatt

Efterfrågan på läromedel bland lärare och elever är stor men medel för inköp minskar – vilket leder till höjda priser från förlagen. En paradox – och en kräftgång som måste brytas, skriver Rolf Ekelund.

Kommentera

SFI-elever påverkas extra negativt av coronakrisen

Corona

76 procent av lärare inom SFI anser att elever med ett annat modersmål än svenska påverkats negativt av coronapandemin, visar en ny undersökning.

Studie- och yrkesvägledning

Den ensamma vägvisaren: ”Vi har för många elever”

Vägledning

Behovet av vägledning i ett komplext skolsystem är stort. Ändå är studie- och yrkesvägledarna sällan prioriterade.

Så drabbas landets syvare under coronakrisen

Corona

Sju av tio studie- och yrkesvägledare menar att distansvägledningen gjort att eleverna fått sämre förutsättningar när det gäller val av framtida studier och jobb. 

Gymnasieutredningen

Kornhall: Vi börjar se konturerna av ett skolsystem värt namnet

Analys

Per Kornhall analyserar utredningen om gymnasieskolan: ”Utredaren ska ha en eloge för detta konkreta förslag”.

Utredning: Staten ska styra gymnasieutbudet

Utredning

Staten ska sätta ramarna för vilka gymnasieutbildningar som ges var i landet, föreslår ny utredning.

Estetlärare

Här kombineras slöjd med kemi och svenska

Undervisningsmetoder

”Jag ser bara fördelar med att jobba på det här sättet”, säger slöjdläraren Karolin Wagner.

Debatt

”Ju mer kommunerna sparar – desto mer tjänar friskolorna”

Debatt

”Min förhoppning är att lärare och rektorer kräver av de partier som vill ha deras röster i nästa val att de ska prioritera elever och anställdas behov före koncernskolornas aktieägares behov”, skriver Marcus Larsson från tankesmedjan Balans.

Kommentera
Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons