asa_val_skola

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. Foto: Jennifer Glans

Val 2018

Så ska LR lyckas lyfta skolfrågorna efter valet

Det politiska läget är fortsatt osäkert efter riksdagsvalet. 
Hur påverkar det preliminära valresultatet Lärarnas Riksförbunds fortsatta arbete med skolfrågorna efter valet?
– Det klart att det kan bli knepigt, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Det finns alltjämt inget tydligt regeringssamarbete efter riksdagsvalet den 9 september. Men vad får valresultatet för konsekvenser för skolpolitiken framöver?

I en tidigare intervju med Skolvärlden säger statsvetaren Jenny Madestam att det troligtvis kommer att dröja ganska länge innan väljarna kommer att märka någon ny skolpolitik.

– Möjligtvis till vårbudget, som blir en ändringsbudget, och sedan nästa höst skulle jag tippa. Naturligtvis ska det läggas en höstbudget nu, men jag är osäker på om det kommer göras några större avtryck i skolpolitiken nu, säger hon till Skolvärlden.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén menar att om det finns en risk med att blir det en otydlig majoritet om hur man fattar beslut i parlamentet – och att det så klart försvagar den nationella makten.

– Det hållet som vi vill driva skolpolitik är med ett ökat statligt ansvarstagande, men har du då en statlig nivå som har svårt att fatta beslut är det klart att det kan bli knepigt. Frågan är om det är knepigt i början bara eller om knepigheten kommer att kvarstå, säger Åsa Fahlén.

Hur kommer det här valresultatet att påverka LR:s fortsatta arbete efter valet? 

– Det är möjligt att det blir nya personer för oss att knyta kontakt med för att komma med inspel, alltså vilka som blir ministrar och politiskt sakkunniga. Sedan handlar det om vad det blir för majoritet och hur ställer sig den majoriteten till frågor som vi driver, säger Åsa Fahlén och tillägger:

– Är det något som går åt fel håll i vårt sätt att se det, då får man boka möten och försöka övertyga om varför lärarna tycker som man gör och föra nya diskussioner om vad vi vill. 

Förutom ett ökat statligt ansvarstagande, vad har du mer på din önskelista till en eventuell ny regering?

– Det finns till exempel den här frågan om ett professionsprogram för lärare, det har de flesta partierna sagt att de är positiva till. Sedan tycker jag att de har varit bra på att hitta skillnader, trots att de tycker lika. Jag hoppas att man kan hitta frågor där man är så pass överens om att någonting behöver göras så att man kan hitta lösningar på det, säger hon. 

Vad önskar du dig mest av allt just nu i den här efterföljande valprocessen? 

– Det är klart att ett land har behov av att man får fram en regering som kan leda landet. Med tanke på att det är så många frågor på skolans område som vi tycker att man behöver göra för Sveriges framtid och demokrati – så är ju det en jätteviktig fråga för oss att vi kan få ett parlament och en regering som kan fatta beslut. Sedan kan jag bara hoppas att de här besluten går i den riktningen som vi vill. Så en handlingsförlamning är inte bra. Vi är redan otåliga på skolans område, säger Åsa Fahlén. 

Kommentera