elever_vardprogrammet_bollnas

Haben Debesay, Wilma Rahm och Elin Jonsson.

| Foto: Johanna Syrén
Många fördomar om vården

Så tycker eleverna om yrkesprogrammen

Tre elever från vårdprogrammet i Bollnäs berättar varför de valde som de gjorde.
– Det faktum att jag kan få jobb när jag går ut avgjorde, säger Elin Jonsson, som även övervägde ett teoretiskt program.

Elin Jonsson, 17, varför läser du vård- och omsorgsprogrammet?

– Det var för att jag ska plugga vidare till polis sen. Det kan vara bra att jobba med människor något år innan man söker till Polishögskolan.

Övervägde du ett teoretiskt program?

– Jag valde mellan samhälle och vård, men det faktum att jag kan få jobb när jag går ut avgjorde. Många väljer nog ett högskoleförberedande program för att man får allt i schemat och vet att man kan plugga vidare.

Har det hög status att studera vård- och omsorgsprogrammet i Bollnäs?

– Klasserna är väldigt små jämfört med de teoretiska utbildningarna, så det är inte så populärt. Andra på skolan har fördomar om programmet och smutskastar det.

 

Wilma Rahm, 17, varför läser du vård- och omsorgsprogrammet?

– För att jag tycker om att jobba med människor. Jag har ingen konkret framtidsönskan om yrke, men jag vill hjälpa människor. Jag tänkte först att jag ville bli sjuksköterska, men nu vet jag inte.

Övervägde du ett teoretiskt program?

– Nej, valet var rätt självklart för mig. Det är inget problem att få högskolebehörighet ändå och jag har lagt till ämnena som behövs för det.

Har det hög status att studera vård- och omsorgsprogrammet i Bollnäs?

– Nej, många tror att man bara åker ut på praktik och torkar kiss och bajs. Men det får man sällan göra och man får ut så mycket mer när man går här.

 

Haben Debesay, 20, varför läser du vård- och omsorgsprogrammet?

– Jag älskar att jobba med människor, gamla som unga. Och det är en bra utbildning när man som jag ska läsa vidare till tandhygienist sen.

Övervägde du ett teoretiskt program?

– Nej vård och omsorg var självklart för mig. Men jag har valt till ämnen så att jag kommer in på högskolan.

Har det hög status att studera vård- och omsorgsprogrammet i Bollnäs?

– Det är ett väldigt viktigt yrke, men vissa förstår inte. Många tror att det bara handlar om att torka bajs, men så är det inte. Man kan faktiskt lära sig väldigt mycket av de äldre. Men sen beror det på hur man är som person också, om man passar till att hjälpa människor eller inte.

Kommentera