Annons

Så undvek de mellanläget på grundskolan: ”En lyckoträff”

Publicerad 17 april 2020

Fakta

Nannaskolans upplägg för att minska smittspridning:

  • Hemklassrum. Eleverna har alla sina lektioner i samma klassrum där de även har alla sina böcker. På så sätt minskas trängsel i korridorer vid byten av lektionssal och vis skåp. 
  • Förlängd lunchrast. Genom att lunchen är längre blir det mindre trängsel och köer i matsalen. Alla klasser har även egna bord för att minimera risken att klungor av elever samlas tillsammans. 
  • Kontrollanter utanför matsalen. Varje elev måste tvätta händerna innan de går in i matsalen. Något som kontrolleras av två kontrollanter som även ser till att det inte blir för många elever i matsalen samtidigt.
  • Rast utomhus. 
  • Stängt uppehållsrum.
  • Inga aulasamlingar. 
  • Mer frekventa städningar och avtorkning av ytor. 
  • Info om handhygien vid tvättställ.

Relaterat

På Nannaskolan i Uppsala har rektor och skyddsombud, genom att arbeta tillsammans, lyckats undvika att utsätta lärare för ohälsosam arbetsbelastning under coronapandemin.

Skolvärlden har tidigare skrivit om det mellanläge som uppstått i Uppsala kommun, där en stor del av skolans elever kommer till skolan, samtidigt som många stannar hemma och får distansundervisning. Ett problem som sätter lärarna i en svårhanterlig situation som i flera fall lett till en ökad arbetsbörda. 

Men Nannaskolan i Uppsala kommun har ett nytt upplägg som har bidragit till att lärarnas arbetsbelastning hålls nere.

Mattias Westermark, biträdande kommunbud för Lärarnas Riksförbund i Uppsala.– Vi hade tidigt ett möte och listade vad vi skulle behöva bevaka framöver samt vad vi själva tyckte behövde göras. Vi ville presentera en egen linje och vara proaktiva innan skolorna började hitta egna lösningar. För oss var det viktigt att utgå från hur vi skulle se till att lärarna fick en rimlig arbetssituation, berättar Mattias Westermark, biträdande kommunbud för Lärarnas Riksförbund i Uppsala. 

I ett tidigt skede skickades förslag på strukturförändringar ut till skyddsombuden på skolan för att kunna underlätta krishanteringen när mycket personal försvann. Kort därefter tillkallade Henrik Ljungblom, rektor på Nannaskolan, lednings- och krisgruppen för att tillsammans diskutera och komma fram till en lösning. 

– Grundtanken var att det bara skulle skapa mer stress och oro om vi skulle ta in för många vikarier. Vikarier kan inte planera lektioner och behöver handledning, så problemen skulle ändå hamna i de ordinarie lärarnas knän, förklarar Henrik Ljungblom.

Idag har Nannaskolan fyra lektionspass dagligen för alla klasser på skolan i ämnena matte, engelska, svenska, idrott samt varannan dag med NO och SO. Under perioden har eleverna inte haft bild, slöjd eller musik. Lärare i dessa ämnen, som inte varit sjuka, hjälper istället till under lektionspassen. 

Alla klasser i samma årskull har samma ämne under lektionspasset i sitt eget hemklassrum. Det skapar en överbeläggning som säkerställer att det finns tillräckligt många lärare även om någon skulle bli sjuk. Varje lektionspass har sex schemalagda lärare som inför passet stämmer av tillsammans vad som ska göras. 

– Det här upplägget har varit en riktig lyckoträff. 30 procent av våra lärare har varit sjuka men vi har inte behövt ta in en enda vikarie eftersom det funnits luft i systemet. Vi har ett morgonmöte varje dag där vi ser över bemanningen och på så sätt kan vi hela tiden lappa ihop allt på ett bra sätt, säger Henrik Ljungblom.Att eleverna på skolan under perioden inte haft praktiskt estetiska ämnen ser Henrik Ljungblom inte som ett problem i nuläget. 

– Dessa ämnen togs bort i början för att ta höjd, nu börjar vi att få tillbaka ämnen som utgått redan denna vecka. Jag gjorde ett räkneexempel och fick fram att under en tidsperiod på tre veckor så förlorar eleverna enbart två procent av undervisningen, utslaget på hela läsåret. Vissa ämnen har de fått betydligt mer undervisning i andra mindre. Så nu har vi en bank som vi kan ta och ge från. Niorna kommer att gå tillbaka till det vanliga redan nästa vecka. För årskurs 7–8 har vi 1–2 år att ta igen utebliven undervisning, vilket inte kommer vara något problem eftersom de fått mer undervisning än vanligt i flera ämnen. 

Hemundervisning ges enbart till elever som av medicinska skäl bör hålla sig hemma på Nannaskolan. 

Henrik Ljungblom, rektor på Nannaskolan– Antingen är man sjuk och då stannar man hemma. Sedan får man komma tillbaka och ta igen det man missat. Det är inte tillåtet att hålla sina barn hemma på grund av oro. Jag har haft flera samtal med vårdnadshavare för att lugna dem och förklara hur vi jobbar med social distansering. Jag har all respekt för att man är orolig men det räcker inte som anledning för att hålla sitt barn från skolan, säger Henrik Ljungblom.

Det är inte bara Henrik Ljungblom som tycker att arbetet på Nannaskolan fungerar bra trots omständigheterna. Han får även medhåll från Mattias Westermark:

– Lärarna tycker såklart att det är pressat eftersom det är sådant ös och även en annorlunda situation. Vi har klasser som vi inte haft innan och undervisar i ämnen man inte är van vid. Men reaktionerna är att lärarna är nöjda eftersom det finns luft i systemet, säger han och menar att framgången mycket beror på att Henrik Ljungblom varit lyhörd och samarbetat.

– Han är personalmedveten och prestigelös. Det finns inget man inte kan ta upp eller klaga på utan han tar gärna hjälp och diskuterar saker. Det gör att det mesta löser sig och att man är på banan. 

Även Henrik Ljungblom tror att en samarbetet bidragit till mycket: 

– Min intention har varit att vi ska jobba tillsammans. Lärarna är väldigt samarbetsvilliga och gör ett helt fantastiskt jobb. Det är såklart man blir trött av att göra den här uppoffringen. Men min uppfattning är att lärarna tycker det här är nödvändigt och man är nöjd, säger han.  

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Forskare: Unga skriver inte sämre

Svenska

Elevers bristande skrivförmåga har väckt het debatt. Men Karin Forsling tror inte att unga skriver mindre, eller sämre. 

Annons
Annons

Kritiken mot FHM: Lärare kan vara ett riskyrke

Corona

Statsvetaren: "Läraren förtjänar att veta det mest troliga". 

Annons
Studie- och yrkesvägledning

”Vi vill öka samarbetet mellan skola och arbetsliv”

SYV

På Dalängskolan i Lidköping får eleverna sin lunch serverad med en framtidstanke.

Debatt: ”Kunskap och bildning – nej tyvärr!”

Debatt

”Fokus på kunskap och bildning” är en god ambition men tyvärr, den fullföljdes inte. Nu får vi väl dras med dessa kursplaner i tio år”, skriver professorn Hans Albin Larsson.

Kommentera
Annons
Annons
Arbetsmiljö

Ökad risk för utbrändhet bland socialt engagerade lärare

Forskning

Lärare som engagerar sig mer med elever och kollegor utöver själva undervisningen riskerar att bli utbrända i större utsträckning än lärare som är mindre engagerade. 

Annons

Rekordstor vikariebrist tär på lärarna i grundskolan

Arbetsmiljö

Kommunombudet: ”Det blir nödlösning på nödlösning”.

Debatt

”Ingen vinner på att lärare arbetar för mycket”

Debatt

"Vi måste lita på vår förmåga att värdera elevernas kunskaper utan att vi samlar in så mycket material att vi går under", skriver läraren Karin Herlitz.

Kommentera
Lön

Skolorna nobbar lärarpengar – för att undvika orättvisa

Stadsbidrag

Ulricehamn tackar nej till lönetillägg på 10 000 kronor i månaden åt fyra lärare.

”Skolans besparingskrav får förödande konsekvenser”

Debatt

"Så länge besparingskraven sitter i kommunens väggar, likt fossiler i berggrunden, kommer utbildning inte ses som viktigt", skriver läraren Elsa Jensen.

Kommentera

1,6 skolmiljarder i budgeten – ”Viktigt att de går till rätt saker”

Budget

Regeringen lägger 1,6 miljarder kronor på skolan i budgeten för 2021.

Skolinspektionen

LR om förslaget: ”Ett plåster på en öppen fraktur”

Förslag

Lärarnas Riksförbund välkomnar hårdare tag mot oseriösa aktörer, men menar att grundproblemet är ett annat.

Förslag: Gör det lättare att stänga skolor

Nya regeländringar ska stoppa oseriösa skolaktörer, menar utbildningsminister Anna Ekström. 

Debatt

Astrid: ”Jag är inte som de andra”

Debatt

”Jag är annorlunda. Jag är inte som de andra. Men jag är väl fortfarande lika mycket värd som de andra eleverna i klassrummet?”, skriver Astrid som har adhd och går andra året på gymnasiet.

Kommentera
Skolverket hemligstämplar uppgifter

Efter kritikstormen: Regeringen släpper på hemligstämplingen

Sekretess

Nytt förslag ska öppna Skolverkets register.

Skolverkets register hemligt i Sverige – men offentligt i EU

Sekretess

Skolverkets hemligstämplade register kan enkelt laddas hem via EU-kommissionens hemsida.

Idéburna friskolor: ”Uppgifterna ska självklart vara offentliga”

Offentlighetsprincip

Offentlighetsprincipen bör även omfatta friskolor. Det menar Håkan Wiclander som är ordförande i Sveriges idéburna friskolor (ISR).
 

Skyddsombudens larm: Elev till sjukhus och avbrutna lektioner

Arbetsmiljö

Den dåliga luften på en skola i Gällivare kräver snabba åtgärder, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Debatt

”Tidsbudgetera för bättre arbetsmiljö”

Debatt

”Ett första steg för att hjälpa våra medlemmar vore att driva frågan om tydliga, tidsbudgeterade tjänstefördelningar”, skriver Anne-Catherine Ernehall, gymnasielärare och biträdande kommunombud och lokalombud för LR i Göteborg.

Kommentera
Fackligt

LR inleder nytt samarbete med Skolledarförbundet

Lärarfacken

Men att samverkan skulle ske istället för den omtalade organiseringen med Lärarförbundet, tillbakavisas av LR:s ordförande.

Debatt

Skolverket: Nationella proven ska genomföras som planerat

Replik

I en replik skriver Skolverket att planen är att genomföra de nationella proven som planerat.

Kommentera

”Det finns igen logik i att ställa in proven”

Debatt

"Att Skolverket skulle sakna adresser till Sveriges skolor är inte ett rimligt skäl att ställa in nationella proven", skriver debattörerna.

Kommentera
Läromedel

Lärare kan inte köpa läromedel: ”Dramatiskt olikvärdigt”

Rapport

Var femte lärare saknar nödvändiga läromedel.

Lärarförbundet röstar ja: ”Hoppas LR kommer tillbaka”

Lärarfacken

På onsdagen beslutade Lärarförbundets kongress att utreda nya sätt att organisera lärarkåren fackligt.

LR-kongressen 2020

LR: Ingen annan ska tala om för oss hur vi ska utreda

Lärarfacken

Lärarnas Riksförbund tillsätter en alternativ utredning av lärarnas organisering – Eva Dekany-Ström: "Jätteviktigt att vi gör det här på vårt eget sätt."

Beslut: LR utreder lärarnas organisering

Lärarfacken

Lärarnas Riksförbunds kongress röstade på måndagen ja till att utreda en ny organisering av lärarkåren.

Per Kornhall: ”Rätt hanterat kan det bli en nystart för lärarkollektivet”

Kongress

Per Kornhall om LR:s beslut att utreda en eventuell ny organisering av Sveriges lärare.

”Trappsystem ska ge lärare lön efter beprövad erfarenhet”

Kongress

Förslag på en ny lönemodell för att säkra lärares kompetensutveckling. Det blev resultatet av LR-kongressens beslut.

Så ska LR bli mer demokratiskt

Kongress

Tätare förbundsmöten, en ny mandatfördelning och en ny avtalsdelegation ska bidra till att ge fler medlemmar mer inflytande i förbundet.

Här är LR:s nya styrelse

Kongress

Fem nya ledamöter valdes in i Lärarnas Riksförbunds styrelse på söndagen.

Årets språkliga eldsjäl

Prisade modersmålsläraren: ”Inget jag förväntat mig”

Utmärkelse

Dina Geraki har blivit utsedd till Årets språkliga eldsjäl.

NPF

NPF-krav på lärarutbildningen: Alla ska lära sig mer om adhd

NPF

Regeringen inför nya examensmål för lärarutbildningen.

Skyttes fem råd: Så ska lärare bättre förstå elever med NPF

NPF

Alexander Skytte vill hjälpa andra lärare att förstå NPF-elever bättre. 

Debatt

"Mindre undervisning och mer bedömning är en ekvation som inte går ihop"

Debatt

Elever undviker att ställa frågor i klassrummet på grund av rädslan att bli bedömd, skriver läraren Sophie Zail.

Kommentera
Lärarlegitimation

Kämpade för krav på legitimation – nu förlorar han själv jobbet

Behörighet

Sebüktay Kaan har kämpat för legitimationskrav på modersmålslärare. Nu förlorar han själv jobbet – medan icke-legitimerade lärare får ha kvar sina tjänster.

Sex och samlevnad

Läraren: ”Vi måste våga problematisera vad som händer”

Sexualundervisningen

Beslutet om att alla blivande lärare ska utbildas i sexualkunskap kan leda till en mer jämlik skola, menar Annika Sjödahl. 

Utsatta områden

Läraren om gängkriminaliteten: Saknas resurser att hjälpa elever

Brott

"Det börjar redan i lågstadiet."

Nedskärningar i skolan

Läraren om skolans sparkrav: ”Vi bryter mot lagen och barnen far illa”

Nedskärningar

När Borlänge kommun sparar på skolan står elever utan särskilt stöd och stöd på modersmål – i strid med skollagen.

Lärare smittade: Så är corona-läget i skolorna

Corona

Sex anställda på en grundskola i Lund har smittats av corona.

Så ser svensklärarna på bristande skrivkunskaper

Svenska

Unga vuxna skriver för dåligt. Konsekvenserna är att de väljs bort i arbetslivet eller får svårt att klara högre studier, enligt en ny dokumentär från UR.

Ny bok: Tvålärarsystem behöver inte kosta mer

Tvålärarsystem

I tider av nedskärningar kan ett tvålärarsystem kännas som en utopi. Men Lotta Elmbro menar att metoden inte behöver kosta mer.
 

corona i undervisningen

Han låter eleverna skriva nya kapitel i corona-historien

Corona i undervisningen

Läraren Karl Liljas valde att ägna sista tiden av vårterminen till att samla in elevernas upplevelser av pandemin.

”Det är berättelser om corona som måste samlas in”

Corona

Eleverna Verina Attalla och Julia Isaksson är två av alla som har skrivit berättelser till Stadsmuseets insamling.

Debatt

”Den tidiga läsinlärningen – samhällets livlina?”

Debatt

”Lärarna är idag i en situation där målen är otydliga och vägen dit kantad av ’hjälpmedel’ som snarare stjälper än hjälper”, skriver Martin Ingvar, professor på Karolinska Institutet.

Kommentera
Arbetsmiljö

De har hittat en nyckel till bättre arbetsmiljö

Arbetsmiljö

”Arbetsmiljöarbete är så komplext – det är en färskvara”

Skolstart

SPSM: Så blir skolstarten bättre för elever med NPF

Skolstart 

SPSM:s Lennart Hansson vet vad som krävs för att elever med NPF ska få en lyckad terminsstart.

lärarexamen

Allt färre grundskolelärare har examen

Lärarexamen

”Tragiskt att ett av Sveriges viktigaste yrken inte är tillräckligt attraktivt”

Ledarskap

Expertens kroppsknep: Så rör du dig som en ledare

Ledarskap

John Steinberg ger sina bästa tips på hur du som lärare kan bli en bättre ledare genom kroppsspråket.

Coronaviruset

Stora skillnader i hur skolor har rustat vid skolstarten

Arbetsmiljö

”Jag vet flera kollegor som känner samma oro som jag gör”

Lönegranskning

Lärarnas skilda löner – så mycket tjänar de

Lön

Skolvärldens granskning av Sveriges lärarlöner visar stora skillnader i hur kommuner satsar på lärare och studie- och yrkesvägledare.

Friskolor

Skolvärldens siffror visar: Födelseland styr val av skolform

Friskolor

Barn födda i länder med hög utbildningsnivå som har invandrat till Sverige går i friskola i betydligt större utsträckning än barn från fattiga länder, visar Skolvärldens granskning.

Debatt

Bättre psykisk hälsa i skolan med mental träning

Debatt

Författaren och föreläsaren Maria Braula vädjar till lärarna: Ge eleverna metoder att hantera sin stress.

Kommentera
Terminsstart

Riskgruppsläraren: ”Jag vill jobba i klassrummet”

Corona

Läraren Eva Dahlberg Cramér slits mellan kärleken till att undervisa och rädslan för att drabbas av det virus som riskerar ta hennes liv.

vuxenutbildning

Lärare om nedläggningen: ”Det känns som ett hån”

Vuxenutbildning

Växjö väljer att lägga ner all vuxenutbildning i kommunal regi.

Skolverket hemligstämplar uppgifter

Skolverket hemligstämplar vilka skolor som finns i Sverige

Beslut

Registret över vilka skolor som finns i Sverige – kommunala såväl som privata – hemligstämplas av Skolverket.

Skolverket om sekretessen: ”Hade inget alternativ”

Beslut

Skolverket uppger att man inte hade något annat val än att sluta publicera uppgifter om enskilda skolor.

Åsa Fahlén: ”Lagen behöver ändras”

Beslut

Offentlighetsprincipen bör även omfatta skattefinansierade friskolor. Det menar LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Så vill riksdagspartierna hantera skolstatistik i framtiden

Enkät

Politikerna i riksdagens utbildningsutskott vill göra det möjligt för Skolverket att även i framtiden publicera statistik om enskilda skolor.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons