SKOLDEBATT
Foto: Henrik Montgomery/TT
Lärarlöner

Så vill de höja lönerna

Politiker på nationell nivå skriver inte på löneavtalen, men så här vill Alliansen respektive Socialdemokraterna arbeta för högre löner i läraryrket.

 

Jan Björklund (FP) utbildningsminister:

Förstatligas skolan blir det lättare att höja lärarlönerna, menar Jan Björklund.
– Är skolan kommunal kan inte staten tvinga kommunerna att höja lönerna, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Jan björklund är mycket kritisk till att många kommuner och friskolor har avstått från att inrätta förstelärartjänster som finansieras med statliga pengar.

– Det är öronmärkta statsbidrag för att lyfta lönerna för en mycket stor grupp lärare.

Krävs det ett förstatligande av skolan för att lärarnas villkor ska bli bättre?

– Det skulle de kunna bli även med ett kommunalt huvudmannaskap om kommunerna verkligen bestämde sig för lyfta lärarlönerna. Men det har de inte gjort på 25 år och det verkar de inte ha något stort intresse av att göra nu heller.

– Enligt min bedömning kommer det inte att ske stora förändringar över en natt om vi förstatligar skolan, men långsiktigt får lärarna bättre anställningsvillkor.

Sjönk inte lärarnas relativa löner även när de var statligt anställda?

– Det är en mycket tydlig och stark utveckling nedåt reallönemässigt för lärarnas löner sedan 1990-talets början och fram till nu. De stora förlorarna är i synnerhet ämneslärare på högstadiet och gymnasiet.

Vad är en rimlig lön för en ämneslärare?

– Jag vill inte sätta en siffra på det. Den dagen vi har ett mycket starkt söktryck på våra lärarutbildningar, och får många toppstudenter att söka till utbildningarna, den dagen har vi rimliga lärarlöner.

Hur mycket behöver lönerna höjas?

– Det går inte att kvantifiera. Vi måste höja lärarlönerna för att öka attraktionskraften att bli lärare. Det är det som styr. 

 

Ibrahim Baylan (S) utbildningspolitisk talesperson:

Med hjälp av en nationell samling vill Ibrahim Baylan höja läraryrkets status. Och löner.
– Lärarnas villkor måste förbättras rejält, säger han.

Socialdemokraterna vill inte förstatliga skolan, där-emot vill de öka det statliga inflytandet.

– Vi vill ha en nationell samling för läraryrket. Staten behöver samla ihop parterna, och de politiska partierna, och komma överens om en färdplan som bland annat inbegriper förbättringar av lärarnas villkor, säger Ibrahim Baylan.

Ska staten sätta lärarnas löner?

– Nej, statlig lönepolitik har aldrig fungerat. Det vi vill är att man kommer överens mellan staten, huvudmännen och lärarfacken om en färdplan för läraryrket som bland annat inbegriper lönevillkoren. För att det här ska fungera måste alla vara med och bidra. Det behövs också en bred politisk samsyn.

Är det staten som ska betala höjda lärarlöner?

– Staten måste hjälpa till. Exakt med hur mycket måste vi komma överens om. Jag tror att det finns stora möjligheter för staten att tillsammans med huvudmännen och parterna göra något åt lärarnas villkor.

Vad bör till exempel en gymnasielärare tjäna?

– Lärarnas löner behöver vara i paritet med andra yrkesgrupper med jämförbara utbildningar. Om du till exempel har betydligt högre lön som kemist utanför skolan än som kemilärare i skolan, är risken stor att du väljer bort skolan. Lärarlönerna behöver vara på en nivå som kan konkurrera med motsvarande jobb i det privata näringslivet.

Vilken nivå är det?

– Du får mig inte att säga några summor. Men lärarnas villkor måste förbättras rejält. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm