bio

Bio i skolan kan vara brottsligt.

Upphovsrätt

Så visar du film i klassrummet – lagligt

Upphovsrätten för rörliga medier är snårig. Sex av tio lärare känner att de har dålig koll på vad som gäller. Skolvärlden hjälper dig att visa film lagligt.

Hit kan lärare vända sig

Skolledning och huvudman ska kunna hjälpa till med rådgivning i upphovsrättsfrågor.

Det är tillåtet att visa program via SVT Play, UR Play och TV4 Play.

Det är tillåtet att titta på filmer och program medan de sänds på tv.

Rådgör med regionens/kommunens mediecentral. Hitta den här.

Det finns många olika företag som säljer licenser. Detta är ett.

Läs Skolverkets material här.

En film från biblioteket är väl okej att visa för klassen? Eller dvd:n som du själv har betalat för? Det är ju ändå ett slutet sällskap och ingen som tjänar pengar på visningen?

Helt fel, förklarar Annette Holmqvist, undervisningsråd på Skolverket. För att visa en upphovsrättsskyddad film i klassrummet utan licens, måste filmen ha institutionella rättigheter.

– Och det står på filmen, säger Annette Holmqvist.

Att slå på tv:n i klassrummet och titta på ett program medan det sänds är helt lagligt. Precis som att titta på program via SVT Play, TV4 Play och UR Play. Sen tar det stopp.

­– Det är en spretig marknad för rörliga bilder, med olika företag som konkurrerar med varandra, säger Annette Holmqvist.

Annette Holmqvist.
Annette Holmqvist.

Anledningen är att många är inblandade i en filmproduktion, och alla har rätt till ersättning. Det finns ingen enda standardiserad lösning, utan skolor och kommuner som vill visa upphovsrättsskyddade filmer – vilket är de flesta – får vända sig till företag som erbjuder licenser för filmvisning i skolan.

– Ett bra tips är också att vända sig till kommunens eller regionens mediecentral. De kan ge tips och råd om upphovsrätt och kan erbjuda licenser för filmvisning och spridning, säger hon.

Den som delar filmer utan att ha tillstånd, tillexempel visar dem i klassrummet, riskerar böter eller fängelse i två år.

– Men det har inte hänt att en lärare har åkt i fängelse för att den visar film, däremot kan en huvudman få böter. Det här är också en fråga om att lära sig om rätt och fel. Och som pedagog ska man föregå med gott exempel, säger Anette Holmqvist.

Kommentera