tomt-klassrum

Lärarbristen ställer till problem inför terminsstarten – i Lund försvinner samtliga lärare på Delfinskolan.

| Foto: Shutterstock
Lärarbristen

Samtliga lärare lämnar skola i Lund

Med några dagar kvar till läsårets början slutar alla fem lärare på Delfinskolan i Lund.
– Man måste bli bättre på att värna de lärare man har, trotjänarna som stannar, säger Eva Lundin, Lärarnas Riksförbunds kommunombud.

I dag har rektor Britt Markusson tagit emot många samtal från oroliga föräldrar som läst om lärarna. Men alla tjänster är tillsatta utom en.

Det var kort innan sommarlovet det stod klart att alla fem lärare, tre fritidspedagoger och två förskollärare lämnar Delfinskolan, en f-3-skola i Lund.

– Om jag hade fått reda på att folk gick och tänkte det här hade det varit enklare. Det är faktiskt så att de flesta uppsägningarna fick jag i slutet på maj. Det är bättre betalt när man byter sida på staketet nu rekryterar jag och de förhandlar också högt om sin lön, säger hon.

Men det handlar inte bara om lönerna.

– Arbetsmässigt har det varit två ganska krävande år, vår förra skola delades i två delar och sen att innan vi flyttade så flyttade vi runt på skolan. Jag tror att man ska ta med det också, säger Britt Markusson.

Men det är fler skolor i området som dras med personalavhopp.

– Situationen är vi inte överraskade över, för vi ser att på ett antal skolor så har lärare sagt upp sig, det handlar om lönen och arbetsmiljön. När det gäller Delfinskolan är bilden ganska talande, det är ingen bra arbetsmiljö att undervisa i baracker eller för barnen att gå i skolan i baracker. Det finns inga omedelbara planer på att bygga en skola heller, det är så här det är tänkt att vara ett bra tag, säger Eva Lundin, som dock inte fått några anmälningar om problem på skolan.

Rektor Britt Markusson såg inga möjligheter att ge några större lönepåslag i senaste löneförhandlingarna. Den särskilda pott som kommunen brukar sätta undan till skolan uteblev i år.

– Som enskild rektor kan jag inte göra någonting mer än att göra arbetsmiljön så bra som möjligt, tillsammans med lärarna.

Eva Lundin bekräftar att Lundalärarna ligger i botten i områdets lönestatistik. Flera lärare i området väljer att pendla för att få upp lönen.

– Man måste öppna plånboken. Sen spelar arbetsmiljön stor roll – allt är inte pengar. Man vill ha en rimlig arbetsmiljö och få ägna sig åt att vara lärare.

Hon är inte förvånad över utvecklingen i skolområdet och att lärare lämnar sina tjänster för bättre betalande arbetsgivare.

– Vi tror att det kommer att fortsätta. Det kommer att bli mer av det här och man måste komma överens om hur man ska göra från politiskt håll. För elevernas del är kontinuiteten viktig – och det är olyckligt på Delfinskolan när alla lärare slutar.

Kommentera