sara_bruun_ny
Skolkommissionen

Sara Bruun: ”Samling för skolan är vad som behövs”

Skolkommissionens förslag sågades snabbt av oppositionen.
Men den hastiga kritiken och fajten mellan partierna retar upp många av lärarna, menar Sara Bruun.
– Måste man ställa sig i skyttegravarna innan förslaget är presenterat? säger hon.

På torsdagsförmiddagen överlämnade Skolkommissionen sitt slutbetänkande till utbildningsminister Gustav Fridolin, gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Man har sedan 2015 haft två år på sig att komma med förslag om hur skolan kan höja resultaten och öka likvärdigheten.

Ökad statlig styrning, lottning till populära skolor, och obligatoriskt skolval är några av förslagen som har lagts fram. Men redan innan det presenterats i sin helhet klockan 11 sågades Skolkommissionens förslag om lottning till skolor av oppositionspartierna.

Men hur reagerar egentligen landets lärare på förslaget som lagts fram? Grundskoleläraren och ämnesspanaren på Lärarnas Riksförbund, Sara Bruun, tror att många av lärarna bryr sig om Skolkommissionens slutbetänkande.

– Men lärarna är också ganska uppgivna och trötta att det inte händer något. För man fattar att det kommer att bli pajkastning. Vi vill inte bara ha snack, vi vill ha verkstad, säger hon.

Hon menar att politikerna måste gå samman och visa samsyn över partigränserna om det ska hända någonting på skolfronten. Slutbetänkandet har titeln ”Samling för skolan” vilket Sara Bruun tycker är ett bra och passande namn.

– Det är precis det som behövs nu. Inte det skyttegravskriget som pågår. Självklart får man kritisera, men man kan i alla fall ha läst förslaget först.

Nu hoppas hon att politikerna i de olika lägren kan titta med öppna ögon på förslagen och söka lösningar.

– Inte fortsätta ”kriga”. Jag kan nog tala för alla lärare om jag säger att det är det viktigaste just nu, säger Sara Bruun.

– Det är tråkigt att flera politiker redan har hunnit kritiserat vad det är som är dåligt. Det är faktiskt skolfolk som har tagit fram förslagen, inte politiker – och det är för vår skull.

Sara Bruun tycker att det var flera intressanta förslag som lades fram. Några stack ut mer än andra.

– Jag gillar naturligtvis att man vill snabba på utvecklingen av att digitalisera de nationella proven och att man vill minska administrationen för lärarna. Det är en stor börda. Jag gillar även det med professionsprogrammen.

Sedan kan hon inte låta bli att kritisera lottningen till skolor.

– Hur ska det gå till? Tar man dessutom in perspektivet som förälder blir jag ännu mer tveksam. Skulle jag inte själv få välja var mitt barn ska få gå i skola? Det vill jag inte alls.

– Jag gillar tanken med det aktiva skolvalet, men samtidigt så kan jag se en problematik. Hur gör till exempel den här ensamstående mamman som bara kan prata ett minoritetsspråk. Då ska du sätta dig in i alla de här blanketterna som kommer hem och det ska göras digitalt.  

Det var tydligt genom hela presskonferensen att det är en likvärdig skola regeringen strävar åt, och Sara Bruun tycker det är viktigt att frågan växer ännu mer.

– Vi har en otroligt segregerad skola i dag. Titta bara på den enskilda skolenheten. Vi har noll i likvärdighet i svensk skola i dag, men ändå händer det inte ett skit. Likvärdigheten måste öka.

En annan del i presentationen som irriterar henne är hur regeringen pratade om att få in fler vuxna på skolorna.

– Det räcker inte att politikerna pratar om fler vuxna i skolan. Du kan inte öppna ditt fönster och ropa efter vilken vuxen människa som helst som går där ute på gatan. Utan det måste faktiskt vara en person som faktiskt har någon form av pedagogisk utbildning. Vi behöver inte fler vuxna, det som krävs är utbildad personal, säger hon och tillägger:

– När politikerna pratade om att det har anställts fler lärare i skolan, visst har det gjorts, men man har anställt obehöriga. De får inte lov att sätta betyg, och det gör att trycket på oss andra ökar något enormt. För vi ska handleda dem och vi ska sätta betyg åt dem. Man bara förväntas göra det jobbet extra, det är inte okej någonstans. Se till att vi har nedsättning i tid för detta, eller att man åtminstone kompenserar i form av betalning.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm