Debatt

”SD:s dolda agenda är en misslyckad integration”

debatt_folkhogskola

”Sverigedemokraterna ser folkbildningen, och Allmän kurs i synnerhet, som ett hot”, skriver Anneli Dahlqvist, rektor Bona folkhögskola.

| Foto: Privat och Shutterstock

Den 15 maj skriver Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson och riksdagsledamoten, Bo Broman, i Skolvärlden att folkhögskolans Allmänna kurs bör minska från 40 till 15 procent av den totala verksamheten.

Utbildningsminister Anna Ekström svarar i en replik i Skolvärlden att detta inte är aktuellt. Hon pekar på folkhögskolans annorlunda utbildningsform och inkluderande miljö, som fångar in andra grupper än de som klarar gymnasiet eller senare Komvux. Men jag undrar: varför diskuterar vi något ovidkommande? Varför pratar vi inte om den bakomliggande orsaken till Sverigedemokraternas utspel, och vilja att också sänka de totala anslagen till folkbildningen med närmare 20 procent jämfört med regeringens förslag? Sverigedemokraterna ser folkbildningen, och Allmän kurs i synnerhet, som ett hot.

”SD:s ideologiska syn”

Förslaget bottnar i Sverigedemokraternas ideologiska syn på invandring och integration. De vill inte ha det. De vill inte att utrikesfödda ska få samma möjligheter som svenskfödda. Att de ska få lära sig svenska, få hjälp att förstå det svenska samhället, och bidra på arbetsmarknaden. Då faller deras konspirationsteorier, och i min mening, hela deras existensberättigande.

Istället för att vara ärliga i sin politik paketeras kärnfrågorna om och appliceras på områden, i det här fallet folkhögskolan, som måste förändras för att Sverigedemokraternas ideologi, samhällssyn och hårda budskap ska hålla. De vet att vi är duktiga på integration, och att Allmän kurs är vital för detta. Att folkhögskolan erbjuder en miljö som både utvecklar människor och deras kunskap. Och att vi varken är en kopia av Komvux, eller kombattanter.

”Vi skiljer inte på människor”

Vi är inte en utbildningsaktör som de traditionella, utan en samhällsaktör som gränslöst rör oss mellan att utbilda och hjälpa människor i livet. Det kan handla om att hitta riktningen när man gått vilse, förstå hur Bank-ID fungerar så att man kan klara sig i samhället, eller få grundläggande gymnasiekunskaper och hjälp att söka vidareutbildning. Vi skiljer inte på människor och människor, vi jobbar med integrering och utveckling av alla. För visst måste en svenskfödd som inte klarat av gymnasiet, och en utrikesfödd som aldrig har fått den chansen, få samma möjligheter till behöriga betyg i dagens Sverige?

Vi vill fortsätta att knuffa samhället i en mer inkluderande riktning, förändra olycksbådande och förlegade strukturer och synsätt, och vara en engagerad samhällsaktör. Jag uppmanar därför politiken att lyfta blicken vid Sverigedemokraternas politiska utspel och analysera deras bakomliggande syften. De är farliga för Sverige.

”Dold agenda”

Bo Broman säger själv att han kommer att lyfta frågan om att skära ner på Allmän kurs om hans parti får chans att förhandla om en stadsbudget efter valet. Då gäller det att högerblocket förstår vad förhandlingen egentligen handlar om. Den dolda agendan måste upp på bordet. Folkbildningen får inte bli något som offras i jakten på att ta makten över andra större budgetposter.

Anneli Dahlqvist, rektor Bona folkhögskola

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.
Kommentera