lofven_fridolin
Foto: Magnus Länje / Fredrik Hjerling
Utbildningspolitik

Sex år innan det vänder

Inom sex år hoppas regeringen se resultatet av sina skolsatsningar och hänvisar till forskning. Det uppger flera medier. De 3 miljarder som ska satsas på högre löner skulle räcka till knappt 1000 kronor mer i månaden.

Den nya regeringen har inlett mandatperioden med att presentera en rad satsningar på skolan. Fler anställda och mindre klasser på lågstadiet, fler speciallärare och specialpedagoger, läxhjälp till alla och högre lärarlöner i skolor med tuffa förutsättningar för att nämna några. Men det dröjer innan satsningarna kommer att ge resultat.

Statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Gustav Fridolin räknar med att satsningarna ska vända skolresultaten inom sex år, uppger flera medier. De hänvisar till forskning.

– Internationella bedömare som McKinsey till exempel, säger att det tar åtminstone sex år att vända resultaten. Vi ska komma ihåg att vi kommer från en situation där Sverige har dramatiskt fallande resultat i vissa mätningar. Vi faller mest i hela OECD. Då gäller det till en början att bromsa den utvecklingen, säger Stefan Löfven till Expressen. 

Men han hoppas kunna se en uppbromsning av de fallande resultaten tidigare än så.

När skolresultaten kan tänkas vända uppåt igen var en fråga även för den förra regeringen. Professor Per Thullberg hade i uppdrag att utreda när alliansregeringens skolreformer skulle få effekt. Hans slutsats var att vi kan förvänta oss ett visst genomslag tidigast vid de internationella studier som görs om två-tre år. Enligt Per Thullberg skulle genomslaget sedan förstärkas gradvis i ytterligare 10-15 år.

3 miljarder ska regeringen skjuta till årligen för att höja lärarlönerna. Hur mycket det skulle kunna innebära för varje lärare ville Gustav Fridolin inte svar på vid onsdagens pressträff. Men enligt SVT skulle det kunna innebära knappt en tusenlapp i månaden.

Kommentera