Ett av målen med boken är att man vill bekräfta de ungas kunskaper om sex.
- Vi vill svara så konkret som möjligt på de frågor som unga faktiskt har, och det är ofta frågor om sexuell praktik: hur gör man?. Sen fokuserar boken mycket på ömsesidigheten och hur viktigt det är att våga visa och berätta vad man själv tycker och tänker, säger Pelle Ullholm.
Den lilla boken riktar sig till elever i de åldrar man har sexualundervisning i skolan, vanligen från årskurs åtta – och i vissa fall fram till gymnasiet. Men även lärare har stor nytta av att ta till sig materialet.
Enligt Pelle Ullholm är det dock varken ovanligt eller konstigt om man som lärare känner sig lite obekväm i situationen. Och skulle man känna sig osäker finns det stora möjligheter att gå kurser.
- Det bästa rådet jag har är att man är påläst som lärare. Det är ett kunskapsämne, även om det har en privat karaktär. Därför är det bra om man kan grunda sig i ämnet. Oftast blir det helt fel om man utgår ifrån sig själv. Om man då istället utgår från materialet så kan man hänvisa till det.
Han fortsätter:
- Det är inte lärarens fel om han eller hon känner sig obekväm - det är utbildningssystemets fel. Det har ju ändå varit ett obligatoriskt ämne under för elever väldigt lång tid utan att det varit det för lärare.
I boken gör man skillnad på sex och samlag – något som Pelle Ullholm tycker är viktigt att lyfta fram.
- Vi möter ofta en tanke om att ordet sex betyder samlag. Det tycker vi är begränsande, eftersom sex kan vara så mycket annat.
Pelle Ullholm berättar också om en förändring i unga killars beteende.
- Killar beskrivs ofta som drivande och som att de kanske inte lyssnar in tillräckligt vad deras partner vill. Nu för tiden är det vanligt att killar frågar om just detta, och är medvetna om den problematiken som finns. Då är det viktigt att de får stöd i den tanken istället för att få höra att det är de som förväntas vara framåt och trycka på.
Det har också skett en förändring i sättet man pratar om sex med unga tjejer.
- Förut lärde man unga tjejer att säga nej. Nu lär man dem mer att säga ja eller nej. Att man går till sig själv och utgår från sin egen känsla. Vårt mål är att man tilltalar unga på samma sätt och ger dem samma möjligheter kring sexualitet oavsett kön eller läggning. Det är en utgångspunkt i den här lilla boken.
Om man vill beställa boken så finns den här på RFSU:s hemsida.
Facebook-kommentarer