3295691-student

Direkt från studenten, tillbaka till klassrummet. Som lärare.

Lärarbrist

Sexton gymnasister ska stötta lärarna

Direkt efter sommarlovet kliver 16 före detta gymnasieelever in i ett traineeprogram i skolorna i Malmö stad.
– Andra yrken har traineeprogram, varför skulle inte lärare ha det, säger Birgitta Spjuth, enhetschef.

 

Precis som andra kommuner har Malmö svårt att rekrytera behöriga lärare till alla tjänster. En idé som kommunen testar är att låta personer med gymnasieexamen ingå i ett tiomånaders trainee-program, där de går med lärare ute på skolorna.

– De går inte in och fyller upp en lucka, utan man förstärker skolan, och stöttar upp lärarna, säger Birgitta Spjuth, enhetschef på kompetensförsörjningsenheten i Malmö stad.

Traineerna handleds av seniora lärare inom förvaltningen.

– De har inget krav på sig att de ska hålla lektion i morgon, de måste bli varma i kläderna. Men det finns inget som säger att de inte kan göra det om det finns möjlighet, säger hon.

Traineeprogrammet är ett test som kommunen hoppas ska ge två resultat: avlastning för lärarna, och att fler unga söker till lärarutbildningarna.

Skolorna som tar emot de eventuellt blivande lärarna har fått söka trainee efter ämne, till exempel matte, och sedan har gymnasisterna matchats mot deras önskemål.

– Tanken är att de ska veta vad det är att bli lärare när de sedan börjar lärarutbildningen. Vi tänker att det är en win-win-situation, säger Birgitta Spjuth.

Lärarnas Riksförbund håller inte med.

– Det finns en stor risk att våra medlemmar kommer att få en ökad arbetsbelastning, och arbetsbelastningen är redan hög. Och som det ser ut idag får man ingen lättnad för att man tar på sig extra uppdrag, säger Catharina Niwhede, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö.

Kommentera