jonas_sjosteds_almedalen_2015_web
Foto: Mårten Färlin
Partiledartal

Sjöstedt vill ge sommarlovsstöd

Barnens rättigheter var i fokus när Jonas Sjöstedt (V) talade i Almedalen – men skolan fick sparsamt med utrymme. Han presenterade nytt förslag om 250 miljoner till sommarlovsstöd och lyfte en jämlik skolas roll för att motverka rasism.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, minns sin uppväxt i inledningen av sitt tal på Almedalsscenen. Han minns det som ett annat Sverige, med en annan slags framtidstro än i dag, dock i en tid överskuggad av kalla kriget, oljekrisen och oron för kärnvapenkrig.

– Men i Sverige byggdes välfärden ut och arbetslösheten låg på drygt 1,5 procent. Det fanns jobb att få och vi som var små tog trots allt för givet att vi skulle få det bättre än våra föräldrar. Vi skulle ha större möjligheter, kunna se mer av världen och bli friskare. Man litade på att välfärden och trygghetssystemen fanns där för en. Det fanns en övergripande idé om samhället som något gemensamt för alla oss som lever här. Barn från olika sorters hem gick i samma skola, sa Jonas Sjöstedt.

Hans egna barn växer upp i ett förändrat samhälle med ökade klyftor och otrygghet i arbetslivet, menar han. Men där toleransen å andra sidan har ökat och till exempel homosexualitet accepteras i högre grad.

Men Jonas Sjöstedt vill nu tillsammans med Vänsterpartiet både bejaka människors frihet och återupprätta framtidstron – för att barnen ska få drömma. Det ska de göra genom att ”laga revorna i välfärden som borgarna lämnat efter sig” och bekämpa barnfattigdomen. Dels genom förslag de redan lyckats driva igenom.

– Mycket av det Vänsterpartiet har fått igenom är sådant som ger barn ett bättre liv. Vi höjer underhållsstödet för ensamstående föräldrar och vi gör det billigare för barnen gå i kulturskolan. Vi har fått igenom att receptbelagda läkemedel för barn blir gratis. Vi har infört ett särskilt glasögonbidrag för barn, sa han.

Men också genom att driva nya. I dag presenterade partiet ett nytt förslag om att införa ett statligt sommarlovsstöd på 250 miljoner kronor om året. Det skulle finansieras med en återinförd förmögenhetsskatt och en fastighetsskatt för de dyraste fastigheterna. 

– Stödet ska gå till kommuner som ordnar avgiftsfria sommaraktiviteter för barn mellan 6 och 15 år. De flesta kommuner har redan idag någon form av sommaraktivet för barn, men ofta är det för få som nås. Eller så finns det avgifter som gör att de barn som behöver det allra mest inte har råd. I andra kommuner finns det nästan ingenting alls. Vårt sommarlovsstöd skulle göra stor skillnad. Fler barn ska få fler riktigt härliga somrar.

– Ett samhälle som sätter alla barns möjligheter före miljardärers bästa, det är ett bättre samhälle, sa Jonas Sjöstedt. 

Han riktade dessutom kritik mot Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna, som tidigare under politikerveckan pratade om en ny politik för barnen.

– Men vi vet alla vilka barn som räknas och vilka som inte räknas i hans värld. För barn på flykt från kriget i Syrien skulle deras politik innebära direkt livsfara om den fick genomslag. För många barn här i Sverige innebär deras politik redan idag stora problem, när den sprider hat och rasism som drabbar barn varje dag över hela Sverige.

Genom att stoppa ökningen av ojämlikheten i skolan, kan rasismen förebyggas, menade Jonas Sjöstedt.

– Det duger inte att skolan dras isär. Regeringen måste våga bryta segregeringen – barn från olika hem måste möta varandra. Alla barn ska få en bra utbildning oavsett vilken skola de går i och de ska kunna träffa och lära känna barn med andra bakgrunder än de själva – så kan antirasism också se ut i ett land som blivit allt mer uppdelat, sa han.

Han pratade även om investeringar i kollektivtrafiken, om att bygga bort bostadsbristen, att anställa fler inom välfärden och att beskatta de rikaste för att ge barnen en bättre välfärd.

Jonas Sjöstedt efterfrågade dessutom ett helt jämställt uttag av föräldraförsäkringen innan han passade på att pressa regeringen till att besluta om skydd av Ojnareskogen i Gotland.

Skolan ägnades knappa två minuter. 

Kommentera