Valet 2022

”Skärp straffen för dem som ger sig på lärare”

Annie Lööf logga

Centerpartiets Annie Lööf i exklusiv intervju med Skolvärlden inför valet.

| Foto: Bildbyrån

Vinsterna ska finnas kvar, professions-programmet ska motivera lärarna och höja lönerna, och administrationen ska minska.
Det säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

– Vår utgångspunkt i skolpolitiken är att ha en likvärdig skola som sätter elevernas möjlighet att lyckas och lära sig i centrum, och för det krävs fler utbildade och behöriga lärare.

För att uppnå det vill Annie Lööf att lärares karriärmöjligheter ska förbättras.

– Professionsprogrammet är jätteviktigt; erfarenhet och kompetens ska synas i lönekuvertet. Karriärstegar är också viktigt för att motivera lärare att göra det där lilla extra. Vi måste gå fram med röjsågen i den administrativa börda som finns.

Aktiebolag och vinstuttag i friskolor ska leva vidare i skolsystemet om Centerpartiet får bestämma, trots flörten med Socialdemokraterna.

Undersökningar visar att svenska folket är negativa till vinstuttag, men ni lyssnar inte på de rösterna?

– Vi lyssnar absolut på de rösterna. Vi har lagt förslag på att införa begränsningar för vinstutdelning där man bara får ta ut vinst på ett överskott om man uppfyller kvalitetskriterierna och målen.

Vad räknas som kvalitet?

– Det handlar om att man ska leva upp till att till exempel ha tillgång till en gympahall, hur skolgården ser ut, andelen behöriga lärare. De kvalitetskriterier som gemene man uppfattar är viktiga för att ha en bra undervisning, och de kvalitetskriterierna ska gälla oavsett om man är en kommunal eller en fristående skola.

Ni vill ge lärare bättre möjligheter att möta stökiga elever. Vad är det som fattas i dag?

– Vi vill bland annat skärpa straffen för dem som ger sig på lärare, och det är viktigt att lärarna känner att de har rektorns stöd att kunna avvisa elever från klassrum.

SE HELA INTERVJUN MED ANNIE LÖÖF HÄR:

Kommentera