Lärarutbildning

Skärpta antagningskrav i Danmark gav resultat

I Danmark har antalet studenter med toppbetyg som söker sig till lärarutbildningen ökat kraftigt sedan intagningskraven skärpts. Dessutom har avhoppen minskat.

För att få fler skickliga lärare till den svenska skolan har flera förslag lagts om skärpta antagningskrav till lärarutbildningen. Förre utbildningsministern, Jan Björklund, föreslog minst 0,5 på högskoleprovet som ett minikrav. Strax före valet gick även Socialdemokraterna ut och ville se än hårdare antagningskrav, 0,9 poäng på högskoleprovet och ett betygsvärde på 14,0 för den som söker på betyg.  Även lämplighetstest fanns som förslag.

Men medan det i Sverige stannat vid prat så införde Danmark redan 2013 en nedre betygsgräns för att söka till lärarutbildningen. Man införde också möjligheten att ansöka via intervjuer. Det rapporterar Sydsvenskan.

En tydlig konsekvens av skärpningen är att antalet ansökningar minskat drastiskt. Från 3500 år 2012 till drygt 2600 ett år senare, även om det nu ökar lite igen. Men en annan tydlig förändring är att antalet studenter med höga betyg som söker sig till lärarutbildningen har ökat betydligt. Tio procent av de som vill bli lärare i Danmark har höga betyg i alla ämnen, i Sverige är motsvarande siffra fem procent, skriver tidningen.

Även andelen avhopp har minskat i och med förändringen, något som förklaras med att personer som söker till utbildningen men som saknar tillräckliga betyg, kan söka via en annan kvot och komma in genom samtal.

– De kompenserar sina lägre betyg med sitt engagemang och sin motivation, säger Stina Vrang Elias, direktör på tankesmedjan DEA som har analyserat antagningssiffrorna, till Sydsvenskan. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm