1) Har inte svenska som modersmål.
2) Har begränsade kunskaper i svenska.
3) Har fått mindre än ett års undervisning på svenska.
Skolverket skärper kraven för Pisa till 90 procents svarsfrekvens bland uttagna elever – och arbetet med kunskapsmätningen 2022 har redan inletts.
– Det är klart att det fanns en oro hos oss att skolorna inte skulle vilja delta. Men vi känner att vi har skolorna med oss, och att de är mycket angelägna om att allt ska bli rätt, säger chefen på analysavdelningen, Eva Durhan, till TT.
Pisamätningarna ger en bild över elevernas kunskapsnivå över tid. Men i våras riktade Riksrevisionen hård kritik mot Skolverket och regeringen för hur den senaste Pisamätningen. Sverige hade helt enkelt exkluderat en för hög andel elever, vilket i sin tur riskerade att resultaten gav en för positiv bild.
Det är efter flera utredningar – där de svenska Pisamätningarna anpassats mer tydligt till OECD:s krav – som Skolverket presenterar sina sex åtgärder för att öka deltagandet:
– Det kan handla om en eller två gånger till, säger Eva Durhan till TT.
Skolverket kommer också följa uppexkluderingarna mer detaljerat – och se till att en mängd föräldrar får information hemskickad om hur viktigt det är att en utvald elev deltar i Pisa och att den inte kan ersättas av någon annan.
Parallellt med de nya kraven uppger Ekot att fyra oppositionspartier, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, vill att Skolverket ska fråntas ansvaret att genomföra Pisa-provet.
– Något går väldigt, väldigt fel när Skolverket är ansvariga för genomförandet, säger Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna till Ekot.
Frågan kommer att tas upp i utbildningsutskottet nästa vecka.