fridolin_1
MP vårbudget

Skattehöjning ska öronmärkas för skolan

Miljöpartiet föreslår en höjning av skatten för höginkomsttagare i sin vårbudget, pengar som ska öronmärkas till 10 000 nya medarbetare i skola och förskola och till höjda lärarlöner. 

Totalt handlar det om en satsning på 5 miljarder på skolan. Pengarna ska alltså fås genom att höja skatten för de som har en månadslön på över 40 000 kronor med tre procentenheter.

– Det här är det allra viktigaste vi kan göra, att ge lärarna mer tid för sitt jobb. Vårt mål är att fördubbla lärarnas tid till undervisning, samt förberedelse och efterarbete av den. Ska vi lyckas med det måste vi minska lärarnas administration och anställa fler, säger Gustav Fridolin, språkrör för MP, till Skolvärlden.

Miljöpartiet menar att över 10 000 pedagogiska tjänster har försvunnit från skolan sedan 2006 och att de lärare som är kvar får ägna allt mer tid åt pappersarbete.

Vi står inför en lärarkris – hur ska ni få in 10 000 nya medarbetare i skolan?
– Trots att det är lärarkris så är det skolor som just nu tvingas göra sig av med lärare, så först måste vi visa att vi faktiskt är beredda att anställa igen. Att det är slut på nedskärningar. Vi har gett staten och SKL i uppdrag att ta fram en rekryteringsplan, att de ska se över vilka kompetenser som saknas. Men det är olika personal, alltifrån ämneslärare, till skolbibliotekarier, kuratorer och administrativ personal, och en del kommer vi att kunna rekrytera snabbt, andra kräver utbildningssatsningar och tar längre tid, säger Gustav Fridolin.

I Miljöpartiets förslag ingår också en lönesatsning som ska nå alla lärare.

– Det var den första striden jag tog när jag blev språkrör. Ingen annan politiker hade då sagt att staten skulle vara med och ta ansvar för lärarnas löner. Nu har vi fått karriärtjänsterna, men de berör bara cirka 15 procent av alla lärare. Det behövs mer generella insatser.

Miljöpartiet har sedan tidigare tagit fram en modell som innebär att staten tar över ansvaret för lärarnas fortbildning och kompetensutveckling, mot att kommunerna lovar att satsa på lärarnas löneutveckling .

– Modellen har vi arbetat fram tillsammans med lärarfacken. Det handlar alltså om att staten tar större ansvar för lärarnas fortbildning och ställer som motkrav att lokala avtal tecknas som säkrar en löneutveckling som följer lärarnas kompetens- och karriärutveckling. Vi låter facket lokalt bli vakthundar, de får se till att pengarna hamnar rätt.

Har OECD:s snabbanalys av den svenska skolan fått er att tänka om kring era prioriteringar på skolan?
– Vi känner stöd i OECD-rapporten. Vi har gjort ett stort utvecklingsarbete och gått från att vara ett av alla partier som har åsikter om vad som sker i klassrummen, till att fokusera helt på lärarnas förutsättningar. På kompetensutveckling, löner och arbetsmiljö. Det understryker OECD. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm