Annons
Foto: Lars Unger

Skola innanför murarna

Publicerad 27 februari 2012

Deras elever är inlåsta och många har aldrig blivit sedda i skolan tidigare.
På Lärcentrum på Nyköpingsanstalten finns inga vanliga dagar, inga föräldrar som stör, ingen chans för en lärare som är lite nere.
Skolvärlden träffar tre svenska fängelselärare.

Hur ser en vanlig dag ut?
Lena Sollenberg:
Det finns inga vanliga dagar, ingen dag blir någonsin som förväntat. Varje klients dagsform är helt avgörande hur dagen ska bli. De ideliga avbrotten måste vi leva med, när som helst kan klienterna hämtas till urinprov eller samtal med sin kontaktperson eller blir uppringd av någon. Vi måste vara flexibla för att hålla ihop det för varje kille, trots alla avbrott.
Torbjörn Johansson: Att bli hämtad till urinprov kan förstöra hela dagen, kanske hela veckan för en klient.
Marie Palmgren: Därför är bland det viktigaste i vardagen att få dem att glömma bort för en stund att de är inlåsta. Få dem att fokusera på studierna och att se glädjen i att lära sig. Att ge dem hopp är en jättestor del av vår vardag.
Torbjörn: Och det lyckas vi med! Inne på Lärcentrum uppstår aldrig några incidenter, medan det händer dagligen i resten av huset.

Vilken är den största skillnaden mot att arbeta utanför murarna?
Lena: Det är kanske första gången det sker ett riktigt möte med en lärare som vill prata om studierna, inte om disciplinsvårigheter eller problemen hemma, eller skolk. En lärare som pratar om studierna och hur det går på kursen, det har kanske aldrig hänt den här killen tidigare.
Marie: Att motivera de intagna är en viktig del i arbetet. Vi träffar ju alla som kommer till anstalten för en presentation, visa vilka möjligheter som finns. Det är första delen i det motiverande samtalet. Sen när man lyckats väcka ett intresse undersöker jag vad varje person behöver. Under sådana möten händer väldigt mycket. De intagna är ju väldigt medvetna om sin studiesituation. I det första samtalet öppnar de sig väldigt mycket, och börjar de studera så fortsätter samtalet dagligen.

Hur håller ni lärare inom kriminalvården kontakt med varandra?
Marie: Eftersom vi är så få på varje anstalt saknar jag flödet av tips från kollegor om böcker, läromedel. Det lyfter upp en själv en nivå.
Lena: Jag saknar nog det också. Men vi har ändå ett utbyte i all enkelhet per mejl via vår mejllista. Där sprids idéer ganska fort.
Torbjörn: Ja, vi har en väldigt god kontakt med alla lärare. Vi mejlar och ringer varandra, plus att vi måste ha kontakt med andra ämneslärare. I de ämnen som vi på anstalten inte har behörighet i, får våra klienter distansundervisning av en behörig ämneslärare. Vi måste prata med de andra ämneslärarna runt om i landet och därför får vi också en god kontakt med varandra och ett större geografiskt nätverk.
Lena: Dessutom träffas vi regionalt fyra gånger per år tillsammans med rektor.
Marie: Lärarna har ämneskonferens varje år. En heldag i Stockholm brukar det vara. I våras träffades alla 130 lärarna under ett par dagar.

Vilka fortbildningsmöjligheter har ni?
Torbjörn: Vi har goda möjligheter till fortbildning, jämfört med många skolor. Vi får ge oss iväg på lite olika saker som bekostas av kriminalvården. Men det ligger nog också i linje med att vi är lite isolerade här.
Lena: Ett exempel på smart fortbildning är att vi försöker utbilda oss i det vi saknar, som till exempel specialpedagogik och svenska för invandrare, så att det tillgodoser oss själva.
Marie: Precis, just nu läser jag specialpedagogik genom Lärarlyftet.

Vilka personliga egenskaper krävs för att klara jobbet här?
Lena: Man måste vara tydlig.
Marie: Och lyhörd.
Torbjörn: Man måste ha ett lugn i sig, vara trygg.
Lena: Och glömma sina personliga saker, inte ta upp några personliga saker med klienterna. Utanför finns det kanske lite mer svängrum men här fungerar det inte alls.
Marie: Man är väldigt lite privat jämfört med i en vanlig gymnasieklass, och det är både en fördel och en förutsättning. Framför allt måste man vara genuint intresserad av varje person och ge den man pratar med fullt fokus för att sedan kunna ställa om när man pratar med nästa kille: ”Vad gör du, hur går det och vad har du får mål med dagen”? Man får inte vara för mycket entertainer, stå på scen. De lärarna tröttnar nog tror jag.
Lena: Jag tycker att det är skönt att slippa föräldrakontakterna. Föräldrakontakterna var det som verkligen tärde och förföljde en ända in i sömnen.
Torbjörn: Förutom när far och son sitter här samtidigt.
Lena: Ja, det har ju hänt faktiskt. Mycket kraft blir ju över som istället kan läggas på det viktigaste, nämligen elevens lärande.

Är lärarjobbet svårare innanför murarna än utanför?
Torbjörn: Det är mer splittrat här.
Lena: I den vanliga skolan kan en elev gå i tolv år utan att någonsin bli sedd. Det är hemskt. Det förekommer inte i våra lärcentra, varje person blir sedd varje dag.
Marie: Ja, de märker direkt om du inte bryr dig. De är människokännare, de flesta som sitter här. Är du inte genuin blir du avslöjad med en gång.
Lena: Precis, har vi en dålig dag så får det inte märkas. Man ska göra entré varje dag GLAD. Och verkligen visa varenda en att de är mycket välkomna. Är man i dåligt mentalt skick så har man ingenting på det här jobbet att göra.
Lena: Det bästa kännetecknet på en bra lärare är ett genuint intresse för varje studerande. Bra lärare bryr sig om alla sina elever. Upplever eleverna att läraren är "en dum jävel", så går de. Förresten är det väl så de har gjort hela livet, det är därför de ofta saknar betyg. Egentligen är det ju sunt, varför sitta kvar om det inte ger någonting?

 

Namn: Lena Sollenberg
Ålder: 55 år
Undervisar i: svenska, religionskunskap och historia
Antal år i yrket: 32 (varav 7 som biträdande rektor)
Brinner för: Det individuella arbetssättet och att stärka de svagaste

Namn: Torbjörn Johansson
Ålder: 40 år
Antal år i yrket: 7.
Undervisar i: svenska och religion
Brinner för: Att ändra negativa föreställningar om lärande och kunskap.  Att fånga de där härliga ögonblicken då glöden i ögonen avslöjar att eleven börjar förstå vad vi håller på med.

Namn: Marie Palmgren
Ålder: 41 år
Antal år i yrket: 15.
Undervisar i: svenska och religion.
Brinner för: Att varje studerande ska få en chans att lyckas i sina studier.

Om Lärcentrum:
Lärcentrum permanentades 2008 och finns på varje anstalt i landet. Varje centrum bemannas av några behöriga lärare.
Varje lärare arbetar både som när- och distanslärare, samt har en roll som pedagogisk handledare lokalt.
Lärcentrum har mellan tre och 15 studenter samtidigt. Det finns 6 rektorsområden med sammanlagt 31 häkten och 52 anstalter
Totalt deltog 4 297 personer i studier av något slag under 2010.
Under 2010 utfärdades 2 036 betyg till 1 159 klienter (det högsta antalet någonsin).

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Sofia: Därför är jag lärare

Jag är lärare

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Sofia Björk i Malmö om varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

Annons
Annons

Forskning om särskilt begåvade elever – med lärarna i fokus

Särskild begåvning

Forskningen om särskilt begåvade barn utgår ofta från elevens perspektiv. Men i Elisabet Mellroths nya avhandling får lärarna stå i centrum.

Annons

Jonas Linderoth är tillbaka från tystnaden: ”Är orolig hela tiden”

Intervju

Jonas Linderoth lever fortfarande med konsekvenserna av att för en kort stund under 2016 ha varit skoldebattens mest kontroversiella person.

Reportage

Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

Reportage

Sedan staten gick in och tog över Storvretskolan i Botkyrka jobbar två personer från Skolinspektionen heltid på skolan, ledningen har bytts ut och eleverna tar av sig skor och jackor i klassrummen. 
Men går det att vända en skola på åtta månader? Skolvärlden besökte Storvretskolan en månad in i processen.

Annons
Annons

Tiyodora är länken till modersmålet

Modersmål

På Scheeleskolan i Köping hänger den arabiska modersmålsundervisningen ihop med resten av undervisningen. Länken heter Tiyodora Abdulahad som i fjol prisades för sitt arbete.

Annons
Granskning undervisningstid

Lärarnas undervisningstid har ökat med två veckor per läsår

Granskning

Under 2000-talet har grundskole- och gymnasielärarnas genomsnittliga undervisningstid ökat med motsvarande två veckor per läsår. På många skolor tas det inte längre in vikarier när lärare är korttidssjuka eller behöver vabba, visar en ny undersökning.

Skolverket svarar på NP-kritiken: ”Vi kan inte förklara det”

Nationella prov

Under årets nationella prov i engelska fick flera skolor ta emot fel hörförståelse – årskurs 6 istället för årskurs 9. Så hur kunde det ske?  
– Det undrar jag också, säger Anders Boman som är enhetschef för nationella prov på Skolverket.

Sara Bruun: ”Lärarna förtjänar en ursäkt”

Nationella prov

”Det är skandal att hanteringen runt något som ska vara så viktigt är så usel!” Sara Bruun ryter till efter att Skolverket har skickat ut  f e l  nationella prov till flera skolor.

S-ledamoten: Inför premie för lojala lärare

Lärarlöner

De lärare som stannar på skolan istället för att byta arbetsgivare i sökandet efter högre lön borde premieras. Det tycker socialdemokraten Nermina Mizimovic.
– Det behövs en strategi för att behålla lärare på ett och samma ställe. För elevernas skull, säger hon.

Hej, lokalombud!

Anja: Därför är jag lokalombud

Lokalombud

Anja Nilsson är lärare och lokalombud på Fjälkinge Skola i Kristianstad. Hon tycker det är viktigt att någon driver de frågor som är viktiga för skolan och dess personal och har därför arbetat fackligt genom hela sin lärargärning.

Betygsforskaren: Inget pekar på ordningsomdömen som en bra idé

Ordning och reda

En majoritet i riksdagen vill införa skriftliga ordningsomdömen i skolan. Men forskare varnar för att det kan befästa ojämlikheter och helt missa målet att minska oredan.
– Idén är ogenomtänkt och bygger inte på ordentliga utredningar, säger Christian Lundahl, professor i pedagogik vid Örebro universitet.

”Hem- och konsumentkunskap är mer än bara matlagning”

Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskapen ges minst antal timmar i hela grundskolan, få söker sig till lärarutbildningen och det finns flera praktiska problem för den som vill gå den.
– Det är ologiskt att vi får så lite tid, säger Karin Hjälmeskog, universitetslektor i pedagogik vid Uppsala Universitet.

”Det är utbildade lärare vi saknar – inte en ny yrkesgrupp som assistenter”

Debatt

”Nu har väl alla våra politiker, oavsett partitillhörighet, experimenterat klart med svensk skola”, skriver skolledaren Eva Myrehed Karlsson.

Kommentera

Lärarhyllningarna på Twitter: ”Min lärare blev min räddning”

Första läraren

Rektorn Sirkka Persson tröttnade på den negativa mediebilden av skolans värld och efterfrågade berättelser om den allra första läraren. 
– Jag kände bara att lärare är så sjukt viktiga så jag vill skapa något positivt.

 

 

Läraren började filma sina lektioner – då höjdes studieron

Undervisning

Läraren Jonas Vikström hade tidigare ofta problem med strulande lektionsgenomgångar och missnöjda elever. Men allting vände när han började filma alla genomgångar i klassrummet med en videokamera. Nu pekar resultaten uppåt.

”LR:s ordförande håller tyst om Academedias brister”

Debatt

”Det känns som ett slag i ansiktet när Åsa Fahlén skriver en debattartikel tillsammans med en av dem som är direkt ansvariga för Academedias brister, vd-n Marcus Strömberg”, skriver debattörerna.

Kommentera

Åsa Fahlén: LR:s friskolekritik är tydlig

Replik

”Att skriva en artikel med en annan aktör innebär att man inte kan få med alla de delar som man själv önskar men det kan ändå ha ett värde. Ingen ska tveka om att förbundets hållning att aktiebolag ska fasas ut från skolan ligger fast”, skriver Åsa Fahlén i en replik.

Kommentera

Två av tre utbildningar till lågstadielärare har brister

Granskning

Sammanlagt måste hälften av grundlärarutbildningarna på svenska lärosäten rätta till brister inom ett år för att inte bli av med examensrätten. Det visar Universitetskanslersämbetets nya utvärdering.

Lärarna i Norrtälje har fått nog: ”Förstår att det var droppen”

Nedskärningar

Efter flera år av besparingskrav samlades lärare idag utanför kommunfullmäktiges möte för en manifestation mot nedskärningarna i Norrtälje.
– Skolsituationen är ganska förtvivlad, säger Anna-Karin Lönnström som är kommunombud för Lärarnas Riksförbund.

 

Lundin och Diaz: Så arbetar vi inkluderande med digitala verktyg

Inkludering

Att arbeta inkluderande med digitala verktyg i klassrummet är dåligt för ingen, nödvändigt för vissa och bra för alla. Det menar lärarna Joanna Lundin och Patricia Diaz. Nu vill de inspirera fler.

”Läromedel riktade till lärarna är en central del i lärarhantverket”

Debatt

”En skola utan gedigna läromedel som alla lärare har tillgång till liknar hantverkens situation på medeltiden. Det är förvånande att vi tar så lätt på den saken i många kommuner och friskolor”, skriver Ruhi Tyson, lektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik på Stockholms Universitet.

Kommentera

Fackets larm: Spara inte på utsatta skolan

Hot och våld

Med en måluppfyllelse på 38 procent och dagliga problem med våld, skrik och stök ska Vivallaskolan bantas med 6 tjänster.
– Sätter inte kommunledningen in de åtgärder som krävs så kopplar jag in Arbetsmiljöverket, det är inget snack, säger Bengt Olov Johansson, huvudskyddsombud.

”Vår hjärna älskar internet”

Digitalisering

En ökad digitalisering innebär större möjligheter för undervisningen i skolan. Men det ökar samtidigt risken för att påverka elevernas lärande negativt, säger gymnasieläraren Elias Granath.

Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

Lärarassistenter

Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

Halv miljard mindre till yrkesutbildningar i vårbudgeten

Vårbudgeten

Regeringens förslag till vårändringsbudget innehåller kraftiga neddragningar i stödet till yrkesinriktade utbildningar både på gymnasiet och i vuxenutbildningen.
– Både näringsliv och offentlig sektor skriker efter utbildat folk och så gör man såhär. Jag förstår det inte, säger Mats Sternbring på LR.

”Våldsspiralen kommer snurra fortare i våra skolor”

Debatt

Psykologen Annika Laestadius skriver ett förtvivlat öppet brev till Anna Ekström: ”Våldsspiralen kommer snurra allt fortare i våra skolor framöver, och lärarna kommer att utsättas för ännu mer risker gällande hot och våld”.

Kommentera

”Varningsklockorna borde ringa för de i grundskolan”

Slutreplik

”Att vifta bort vår kritik mot förslaget om kunskapsområdet Framtidsval som obefogad oro och missförstånd känns alltför lättvindigt”, skriver studie- och yrkesvägledarna i Uddevalla.

Kommentera

Skolpsykologen: Så skapas nyfikenhet

SETT-mässan

Människan är född till att vara nyfiken. Ändå försvinner nyfikenheten många gånger någonstans på vägen genom skolsystemet. Vad är det som händer på vägen och vad kan trigga igång nyfikenheten hos eleverna? Skolpsykologen John Kaneko som har nyfikenhet som avhandlingsämne försökte ge svar under årets SETT-mässa.

OECD: Ojämlikheten i svensk skola kan bli förödande

Systemkritik

Resultatraset har planat ut men åtgärder behövs för att råda bot på den ökande ojämlikheten, enligt OECD:s senaste rapport om svenska skolan.
– Sverige är ett jämförelsevis jämlikt land, men OECD antyder att ”om ni inte tar tag i det här är ni illa ute”, säger regeringens särskilda utredare Björn Åstrand.

Läraren om lärarassistenter: ”Bygger på en djup okunskap”

Lärarassistenter

En ny satsning på 475 miljoner kronor till lärarassistenter ute i kommunerna blir verklighet redan till hösten. Men satsningen delar kåren.
– Jag tycker att det bygger på en djup okunskap om hur svensk skola fungerar, säger mellanstadieläraren Petra Åkerström.

Skolchef klarade inte att spara på skolan – får sparken

Nedskärningar

Hässleholms skolchef Eva Andersson skulle spara 49 miljoner kronor från den budget hon föreslagit. Ett omöjligt uppdrag menade hon. Nu petas hon från posten. 

Ordningsomdömen

”Respektlöst och nedsättande med betyg som mäter vårt beteende”

Debatt

”Att införa betyg som ska mäta vårt beteende är nedsättande, inhumant och fullkomligt respektlöst. Vi är inte små hundvalpar som går att träna i lydnad och sedan ge tuggben ifall vi beter oss efter en mall”, skriver fyra elever i Huddinge.

Kommentera

Jan Björklunds svar: De flesta kommer tycka det är ganska bra

Politik

Många lärare hyser misstro till förslaget omdömen i ordning. 
Nu svarar Liberalernas partiledare Jan Björklund på kritiken.

L-läraren: Bättre med betyg än omdöme i ordning

Politik

Läraren och politikern Mårten Hemström går emot sitt eget parti och tycker det är fel att införa ett ordningsomdöme. Däremot skulle han gärna se betyg i ordning och uppförande.

”Tvinga mig inte att rangordna mina elever efter beteende”

Debatt

Maria Wiman, lärare i Huddinge, skriver ett öppet brev till Jan Björklund (L): ”Vi är många lärare som är trötta på att skoldebatten inte betonar orsakerna som är grunden till ordningsproblemen från första början”.

Kommentera

Ris och ros bland lärare om förslaget

Ordningsomdömen

En riksdagsmajoritet vill att skriftliga omdömen i ordning införs i svensk skola. Reaktionerna bland lärare andas både optimism och misstro kring förslaget.

Professorn: Därför är jag tveksam till ordningsbetyg

Ordning

Kritiken mot mot förslaget om skriftliga ordningsomdömen är stor bland framför allt lärare.
– Ingen kan egentligen uttala sig om effekten kring detta än så länge, säger Marcus Samuelsson, professor i pedagogik vid Högskolan Väst.

Läraren i Norge: De har en stor effekt här

Ordning

I Norge har betyg i ordning och uppförande i skolan funnits länge.
– Jag tycker det fungerar bra med betygen, säger läraren Anders Lundblad.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons