Valet 2022

”Skolan är verkligen ingen marknad”

Ulf Kristersson logga

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i exklusiv intervju med Skolvärlden.

| Foto: Bildbyrån

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tycker inte att beskrivningen av svensk skola som en marknad stämmer överens med verkligheten.

– För mig är skolan verkligen ingen marknad. Det här är ju professionella verksamheter som vi tycker det är viktigt att till och med genom skattemedel se till att alla inte bara får ta del av, utan måste ta del av. Det är ingen marknad; det är inte så att vi köper och säljer de här sakerna, säger han i Skolvärldens webb-tv-intervju.

Däremot menar Uf Kristersson att möjligheten att välja skola ställer höga krav på regelverk och kontroller så att ingen ”lockas att missbruka någonting”.

– Därför vill jag ha extern rättning av betygsgrundande prov, men också att man hela tiden gör inspektioner för att kontrollera att det här är verksamheter som sköts riktigt väl.

Vem mäter det och vad är det som mäts?

– Det måste ju Skolinspektionen göra. Sedan har olika skolor olika förutsättningar och vi ska inte kontrollera huruvida de vid ett enskilt ögonblick är lika bra, för de kan de inte vara. Däremot att de gör vad de ska.

Kan sådant som andelen behöriga lärare eller lärarnas arbetsvillkor vara kvalitetsfaktorer som mäts?

– Jag är rätt säker på att det är kvalitetsfaktorer som påverkar allt det andra. Sedan kan man diskutera om det i sig ska vara värdemätare.

Vad säger du om kritiken mot vinstuttag i skolan?

– Man kan ju ha ståndpunkten att vara mot aktiebolag. Då får man lägga ner 80 procent av de svenska friskolorna, och säga att allt ska vara stiftelser och föräldrakooperativ.

– Så får man bygga på att det är förmögna personer som skänker pengar och sådant där. Vi har ju historiskt haft ett antal sådana exklusiva skolor.

SE HELA INTERVJUN MED ULF KRISTERSSON HÄR:

Kommentera