paulo
Foto: Anders Rosenberg, facebook
Viralt

Skolan: Det är i hemmet barnen ska uppfostras

En lapp på en skola i Portugal manar föräldrar att ta ansvar för barnens uppförande. Listan i fem punkter sprids just nu som en löpeld på sociala medier i Sverige.

”Vi påminner alla föräldrar om att det är hemma man lär barnen de magiska orden: god dag, snälla, var så god, förlåt mig, och tack.”

Så inleds listan med uppmaningar till föräldrar som delas flitigt bland lärare och andra svenskar.

– Jag tycker inte att det är skolan som ska göra det jobbet. Det här är dessutom sådant som man gör väldigt tidigt, när barnen är bara några år gamla innan de börjar skolan.

Det säger Paulo Gandra, pensionerad musiklärare i Stockholm som först såg listan på ett foto från en portugisisk skola. Han tyckte att den portugisiska listan var relevant även i Sverige så han översatte den till svenska och lade upp den på facebook. Nu två dagar senare har den delats upp mot 40 000 gånger.

Han är överraskad över det stora intresset, men ser det som en indikation på att många upplever bristande föräldraansvar som ett problem i skolan. Han menar att en del föräldrar tycks förvänta sig att skolan ska ta hand om saker som egentligen är deras eget ansvar.

– Man kan se resultatet. Det finns elever som inte har de mest grundläggande begrepp om hur man uppför sig. Man måste lära sina egna barn att vara trevliga och snälla, och man måste tala om att ”det där är inte ok” när de gör något fel.

Vad tror du att det beror på att föräldrar inte tar det här ansvaret?

– Det kan ju vara många olika faktorer. En del föräldrar kanske har mycket jobb och inte så mycket ork och tid med sina barn. Sen vänder sig föräldrarna mot skolan när eleverna inte får goda resultat. Men varför har de skaffat barn om de inte har tid för dem, kan man undra, säger han.

Paulo Gandra har också blivit kontaktad av personer som översatt texten till engelska och arabiska för att sprida den i USA och Saudiarabien.

Är bristande föräldraansvar en global epidemi?

– Det kan verka så. Lärarna har förlorat mycket av sin status och maktposition. Det speglar sig så småningom i hur mycket eleverna lär sig. Eller hur lite.


Hela Paulo Gandras facebookinlägg:

Kommentera