jan-bjorklund

Jan Björklund (L) talade mest om brexit i Almedalen.

| Foto: Marcus Johnson, Leanderfotograf
Almedalstalet

Skolan i EU-skugga i Björklunds Almedalstal

Han hade tänkt att prata skola, men slopade sitt ursprungliga tal för att mana till ett starkare svenskt EU-engagemang. Jan Björklund (L) inledde det första partiledartalet från Almedalen med att prata brexit.

liberalerna_publik
Skolan enligt Björklund

Tid åt skolfrågor: 6 minuter (oväntat lite).

  • Högre antagningskrav till lärarutbildningen.
  • Masterexamen för ämneslärare.

Punchline: Gustav Fridolin är ”Sveriges svar på Boris Johnson” genom att ”lova allt före valet, vinna valet och sen gå under jorden”.

Publik: 2 400.

Här kan du läsa hela talet.

De som bänkat sig för nyheter om skolan hade inte mycket att hämta i Jan Björklunds inledande Almedalstal, trots att skolan är en av partiets signaturfrågor.

I skuggan av brexit valde partiordföranden istället att berätta om betydelsen av ett stärkt europeiskt samarbete där jobben, miljön, säkerheten och försvaret mot Putin är centrala frågor.

Partiledaren slog ett slag för ett europeiskt FBI, starkare än Interpol, ett svenskt Nato-medlemskap och ett fullständigt svenskt ekonomiskt medlemskap i EU.

Men skolan fick ändå sin tid. Jan Björklund slog fast att kommunaliseringen har misslyckats, och att läraryrkets status måste höjas.

– Före valet hade vi en utbildningsminister, nu har vi tre. På utbildningsdepartementet finns det faktiskt numera fler statsråd än vad det finns idéer. Det händer ingenting, säger Jan Björklund.

Under de senaste dagarna har Liberalerna lanserat egna planer för att öka lärarutbildningens status. Det gäller dels höjda antagningskrav till lärarutbildningen, dels att göra ämneslärarutbildningen till en masterutbildning.

Den skulle förläggas till något av landets sex största universitet och ge kompetens att undervisa på både högstadium och gymnasium.
Högre lön kräver också högre kompetens, enligt Björklund:

– Att bara vara godkänd räcker inte. Hur ska den som själv bara är på håret godkänd i matte, kunna undervisa gymnasister i matematik med goda resultat? Den som ska bli ämneslärare på högstadiet och gymnasiet borde avlägga masterexamen i sina ämnen. Det innebär en utökning av ämneskunskaperna, säger han i ett pressmeddelande.
Dagens tal i Almedalen inleddes och avslutades med en bild av hur Jan Björklund och hans elvaårige som tillsammans hissar den svenska flaggan på midsommardagen på Västgötaslätten – precis som Jan Björklund och hans far på sin tid.

– Det finns ingen motsättning i att vara stolt över sitt eget land och samtidigt vara europé och internationalist, säger Jan Björklund. 

Kommentera