OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson besökte Kronan efter dådet.

Skoldådet

Valde ut Kronan

Attacken i Trollhättan var ett hatbrott. Gärningsmannen valde specifikt ut skolan Kronan, visar polisens förundersökning som nu är klar.

Tre personer dödades vid skoldådet i Trollhättan i oktober: en 17-årig elev, en 20-årig elevassistent och en 42-årig lärare, som också var skyddsombud för Lärarnas Riksförbund. Den sistnämnda vårdades på sjukhus i flera veckors tid innan han avled.

Polisens utredning av händelserna är nu klar och på tisdagen offentliggjordes lejonparten av den 500 sidor långa förundersökningen. Dådet hade rasistiska motiv och var ett hatbrott, enligt polisen.

Den 21-årige gärningsmannen Anton Lundin Pettersson agerade ensam. Han var inte påverkad och led inte av psykisk ohälsa vid tidpunkten för gärningen, men hade haft självmordstankar och depressiva besvär.

”Vår bedömning är att Anton kopplat egna upplevda misslyckanden till invandringen och att han vänt sin besvikelse, oro och aggressivitet mot samhället som enligt honom under en längre tid gjort felaktiga prioriteringar av människor med behov av stöd”, skriver polisens gärningsmannaprofilgrupp. ”Personer med invandrarbakgrund har för honom blivit kollektivt medskyldiga i detta”.

Enligt polisen valde 21-åringen noggrant ut Kronan och googlade sig till information om skolan ett par veckor innan han åkte dit beväpnad med svärd och kniv.

Han sköts ihjäl när han gick till attack mot polismän som kommit till skolan. I och med att gärningsmannen är död är utredningen nedlagd av polisen.

– Det har varit viktigt för oss att visa att han inte haft någon medbrottsling, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg till TT.

Polisen bedömer att gärningen varit svår att förhindra då Lundin Pettersson agerade helt på egen hand och levde precis som vanligt fram till dådet. Han skötte sin praktikplats och uppfattades inte som förändrad av närstående.

Kommentera