skola_klassrum_tomt
Spara på skolan

Skolchef hotad efter förslag om nedskärningar i skolan

I Luleå ska man spara 106 miljoner på skolan fram till 2022. Sju skolor och förskolor läggas ned av besparingsskäl.
Efter besparingsförslaget har Luleås skolchef Maarit Enbuske utsatts för hat och kränkningar.

Här är skolorna som drabbas:

Kyrkbyskolan läggs ner inför ht 2019. Skolan har 76 elever från f-åk 6. 
Vitåskolan läggs ner inför ht 2019. Skolan har 53 elever från f-åk 6. 
Klöverträsk skola läggs ner inför ht 2019. Skolan har 39 elever från f-åk 6. 
Totalt berörs 13 lärare.

Borgmästarskolan läggs ner inför ht 2020. Skolan har 131 elever från f-åk 3. Här berörs 9 lärare på skolan.

3 förskolor läggs ner redan till sommaren.

Totalt påverkas 22 lärare av nedläggningarna under 2019 och 2020 och cirka 370 elever från både förskolor och skolor berörs. 

Källa: Skolverket 

Skolvärlden har tidigare skrivit om det växande missnöjet över hur Sveriges kommuner skär i anslagen till skolan. Lärare har protesterat mot nedskärningarna i skolan utanför kommunfullmäktige i Sigtuna kommun, nu senast i Örebro kommun, och samtidigt planeras det fler lärardemonstrationer runt om i landet.

I Luleå är det sedan tidigare känt att kommunen ska spara 106 miljoner kronor på skolan fram till 2022. 

I onsdags, 27 mars, presenterades ett besparingsförslag där man vill lägga ned sju skolor och förskolor i kommunen på grund av besparingsskäl.

Besparingsförslaget har väckt starka reaktioner och de senaste dagarna har det gått så långt att det har skickats kritiska, kränkande och hotfulla mejl till förvaltningen, rapporterar SVT Norrbotten.

Många av mejlen har varit adresserade till Luleås skolchef Maarit Enbuske där hon beskrivs som ”IQ-befriad”, ”inkompetent” och en ”äcklig förrädare” som borde avskedas.

– Det är många mejl som har kommit på en gång och en del av dem gränsar till hat och hot, men är i de flesta fall åtminstone en kränkande behandling. Jag blir ledsen såklart, men jag försöker skilja på mitt yrkes-jag och mitt privata liv för att orka med det, säger skolchefen Maarit Enbuske till SVT.

Den 24 april ska nämnden fatta ett slutligt beslut. Om det nuvarande förslaget står sig kommer runt 22 lärare att påverkas av nedläggningarna och cirka 370 elever från både förskolor och skolor beröras. 

En av anledningarna till att kommunen har valt att spara på skolans lokaler är för att behålla grundbemanningen av personal och storleken på barngrupperna.

På frågan varför man sparar på skolan svarar Emma Engelmark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Luleå, så här i en tidigare intervju med Skolvärlden:

– I grunden handlar det om kommunens ekonomi. Vi har ett sviktande skatteunderlag samtidigt som vi har högre kostnader än många andra kommuner. Men budgeten är ännu inte behandlad av fullmäktige, säger hon.

Ingela Hörnell, kommunombud på Lärarnas Riksförbund i Luleå, tycker att det är förfärligt med de starka reaktionerna mot skolchefen Maarit Enbuske efter att budgetförslaget presenterats.

Ingela Hörnell.
Ingela Hörnell.

– Det är inte okej att man beter sig på det sättet. Det här rör sig om en tjänsteman som faktiskt utför det som politikerna beställer. Man ska aldrig hota någon, men här skjuter man budbäraren, säger hon till Skolvärlden.

Vad skulle nedläggningen av skolorna få för konsekvenser, tror du? 

– I och med att vi blir av med ett antal mindre enheter så innebär det förtätningar. Vi har funderingar på om det kommer att finnas arbetsplatser till alla lärare som ska flytta in på de större skolorna. Sedan leder nedläggningarna även till att landsbygden kanske dör ut, säger Ingela Hörnell och fortsätter:

– Det här kommer så klart också att få stora konsekvenser för medborgare, personal och för kommunen som helhet. Det kan ju få konsekvenser att medborgare flyttar härifrån och att lärare slutar.

Enligt Ingela Hörnell råder det redan en tuff arbetsmiljösituation för personalen på kommunens skolor. Hon varnar för att det kan bli värre med nya besparingsförslaget.

– Det är klart att det får arbetsmiljökonsekvenser. Sedan går det alldeles för fort med själva flyttprocessen. Det slutliga beslutet ska fattas i slutet av april och då har vi bara maj och halva juni på oss, och då måste personalen på skolan vara flyttningsklar för att de ska börja jobba på en ny skola redan till hösten. Det är alldeles för lite tid, säger hon. 

Skolvärlden har sökt skolchefen i Luleå för en kommentar.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm