Annons

Skolchef klarade inte att spara på skolan – får sparken

Publicerad 5 april 2019

Relaterat

Hässleholms skolchef Eva Andersson skulle spara 49 miljoner kronor från den budget hon föreslagit. Ett omöjligt uppdrag menade hon. 
Nu petas hon från posten. 

Runt om i landet upprörs och protesterar lärare mot nedskärningarna på skolbudgeterna i kommunerna. Även i Hässleholm har diskussionerna varit intensiva med fackliga protester. Den budget som slutligen klubbades igenom landade på 49 miljoner kronor mindre än vad skolchefen Eva Andersson ansåg krävdes. 

Nu får hon lämna sin post eftersom kommunstyrelsen saknar förtroende för henne. 

– Det finns ingen samsyn kring möjligheterna att nå de verksamhetsmässiga och ekonomiska målen, förklarar Lars Johnsson (M) som är kommunstyrelsens ordförande. 

Hur skiljer sig synen åt?

– Jag vill inte kommentera det ytterligare.

Eva Andersson.Eva Andersson har arbetat som chef för barn- och utbildningsförvaltningen de senaste sju år. För henne kom beskedet som en chock. 

– Jag hade haft ett möte dagen innan där jag fick frågor om budgeten. Sedan fick jag under gårdagen beskedet att man inte har förtroende för mig utifrån att jag säger att jag inte kan leverera en budget i balans.

Eva Andersson såg helt enkelt inte att uppdraget var möjligt att genomföra.  

– Vi klarar inte uppdraget utifrån den tilldelning vi har fått, säger Eva Andersson. 

Vad får den nuvarande budgeten för konsekvenser? Vad är det för uppdrag du upplever att man inte kan klara? 

– Det blir stora svårigheter att klara budget och det blir naturligtvis diskussion om tjänster. Det blir en konstant besparing och det blir ett stort tryck på alla verksamheter. 

Miljöpartiets språkrör och tidigare utbildningsminister Gustaf Fridolin gick i samband med beskedet ut och stöttade utbildningschefen på sin Facebooksida

Även facket delar bilden av en alltför stram budget. 

– Vi ser inte att det är tekniskt möjligt att genomföra budgeten och kunde därför inte ställa oss bakom den, säger Marie Lundgren som är kommunbud för Lärarnas Riksförbund i Hässleholm. 

Hon menar att Eva Andersson har stått upp för vad facket anser är en underfinansierad skolverksamhet. 

– Eva Andersson har stått upp för oss lärare och har stått på sig i många år. Det ska hon ha all eloge för. Det här är förödande och skrämmande och vi är alla oroliga för hur det ska bli. Ett av mina ombud hade hört en lärare fråga sig om man vågade jobba kvar i kommunen efter detta, säger Marie Lundgren. 

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson delar dock inte bilden av att skolverksamheten skulle vara underfinansierad. 

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson.

– Faktum är att barn- och utbildningsförvaltningen har en större rambudget 2019 än vad de hade 2018. De har fått kompensation för volymökningar och därtill ett ospecificerat tillskott jämfört med föregående år. 

Han menar att Hässleholms kommun har långt mycket högre kostnader för skolan än vad kommunen borde ha. 

– Vi hade en elevkostnad på 120 800 kronor år 2017, medan den statliga referenskostnaden anger att grundskolan borde kosta 102 000 kronor i Hässleholm. Sedan kan en del av våra högre kostnader förklaras med att vi har ett antal mindre skolenheter, men enligt mig är det inte hela förklaringen. 

Han tycker att kostnaderna för 2020 är fortsatt för höga. 

– Nämndens äskanden för 2020 i förhållande till 2019 är 116 miljoner i ökade behov vilket skulle innebära en nästan 10 procentig utökning av ramen. 

Hur kommer det sig att de kan skilja så många miljoner? Har det hänt något i Hässleholm som gör att kostnaden på något sätt har ökat?

– När jag frågar så får jag svaret att det var för att vi fick för liten ram 2019 så det är en eftersläpning. Men jämför man med andra kommuners budgetar så säger det något annat.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Forskning: Så mycket påverkar konflikter lärarna

Hur mycket påverkar konflikter med elever och kollegor i skolan en lärare? Henrik Lindqvist vid Linköpings universitet har undersökt vad lärarstudenter och nyblivna lärare upplever som känslomässigt svåra situationer och hur de manövrerar i dem.

Annons
Annons

Nya lagar och regler för skolan träder i kraft i sommar

Lagar

Ett antal nya lagar och regler för skolan träder i kraft den 1 juli, inte minst den länge debatterade läsa-skriva-räkna-garantin.

Annons

"Med skolans styrning är det omöjligt att leva upp till lagen"

Debatt

Helt rätt av LR-skyddsombuden att anmäla flera kommuner till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen. Det skriver representanter för Tankesmedjan Balans, Skolledarupproret och Elevens rätt i en debattartikel.

Kommentera
NPF

Expertens råd: Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF

NPF

Vad bör en skola göra för att bli bättre på att möta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Linda Petersson, rådgivare på SPSM och specialiserad på NPF, ger sina bästa råd. 

Annons
Annons
Nedskärningar i skolan

Lärare protesterar mot nedskärningar – klär sig i rött

Nedskärningar

Genom att klä sig i rött vill lärarna i Hässleholm protestera mot nedskärningarna i skolan.
– Känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda är ganska mäktig, säger läraren Henrik Hedman som är en av initiativtagarna.

Skyddsombud anmäler kommuner – har fått nog av besparingar

Nedskärningar

Tre skyddsombud har fått nog av besparingarna på skolan i Karlshamn, Trelleborg och Sjöbo. Nu anmäler ombuden kommunerna.

Annons
Studie- och yrkesvägledning

Skolinspektionen: Elever får inte tillräcklig studievägledning

Syv

Elever på yrkesprogram får inte tillräckligt med studie- och yrkesvägledning, det slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. 

Lärarnas kritik mot HÖK 18 växer: ”Vi kan inte vänta”

Avtal

Efter aviserade besparingar på skolan i en majoritet av landets kommuner växer kritiken mot det avtal som slöts mellan lärarfacken och SKL i höstas.
Vissa lärare kräver att avtalet sägs upp, andra menar att strejk är enda utvägen.

LR-ordföranden i upprop: ”Kommunerna vanvårdar skolan”

Nedskärningar

Skolan vanvårdas av kommunerna. Det menar samtliga distriktsordföranden i Lärarnas Riksförbund som nu vill se krafttag för ett förstatligande av skolan.

Kommunen vill ta bort lärartjänst på skola: ”Strider mot skollagen”

Arbetsmiljö

Ljusdal vill ta bort speciallärare på en skola på grund av kommunens budgetunderskott. Facket anser att man bryter mot skollagen.

”Jag är lärare för att jag vill – inte för att jag måste”

Debatt

”Jag har lovat mig själv att inte bli en ständigt trött, sur och stressad lärare för då skulle jag antagligen göra ett klart sämre arbete samt riskera att gå hårt in i väggen. Vem gynnas av det?”, skriver läraren Jonas Nilsson efter sitt 18:e avverkade läsår.

Kommentera
Betyg

Forskaren: Rättvisa betyg är en skadlig utopi

Betyg

Försök att administrera fram rättssäkra betyg är meningslösa och skapar problem för lärarna, menar forskaren Lars Melin.
– Betyg kommer aldrig vara rättvisa och det får vi leva med.

”SFI behöver fackliga stödinsatser”

Debatt

Uppror och protestlistor i all ära men de äger ingen förhandlingsrätt. SFI-lärare behöver ett levande fack som identifierar motståndet, verkar för aktivt medlemsskap och går till förhandlingsbordet, skriver SFI-läraren Kristina Sjöberg.

Kommentera

Jesper: Därför är jag lärare

Läraryrket

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Jesper Inegård i Åre varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

Skolavslutning: Du vet att du är lärare när...

Lista

Snart är sommaren här, och 2018/19 förpassas till historien. Skolvärlden har samlat 11 situationer vi tror att flera av er upplevt under läsåret. Känner du igen dig?

TIMPLAN

Stadieindelad timplan blev nådastöt för moderna språk

Timplan

Moderna språk håller på att förblöda. Orsaken: Den stadieindelade timplanen tillsammans med skriande lärarbrist och kortsiktiga politiska beslut.

Kommunerna prioriterar olika för språkundervisning

Moderna språk

Olika kommuner prioriterar språkundervisningen olika högt.

Forskning

Forskaren: Så gör du undervisningen meningsfull

Undervisning

Ibland kan elever uppleva skolgången som meningslös. Så hur gör man som lärare för att höja elevernas känsla av meningsfullhet? 

Nytt avtal: LR ska stötta obehöriga lärare

Fackligt

Genom ett samarbetsavtal med Akademikerförbundet SSR ska Lärarnas Riksförbund bland annat företräda obehöriga akademiker i förhandlingar.

OECD-chefen: ”Det kommer att bli svårare att vara lärare”

OECD

Vad gör en lärare i framtiden? Och hur ser en vanlig skoldag ut? 
– Det kommer bli svårare att vara lärare, men också mycket mer intressant, säger Andreas Schleicher, högste chef för organisationens utbildningskontor, till Skolvärlden.

Så reste sig skolorna – mot alla odds

Reportage

Båda skolorna ligger i socioekonomiskt utsatta områden, båda har haft Skolinspektionen efter sig – och båda har vänt utvecklingen. Skolvärlden besökte dem för att ta reda på hur det gick till.  

Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

Reportage

Går det att vända en problemskola på åtta månader? Skolvärlden besökte Storvretskolan, där Skolinspektionen för första gången använt sitt yttersta maktmedel och låtit staten gå in och bestämma.

Skolverkets nya satsning sågas: ”Sanktionerar obehöriga i skolan”

Legitimation

Skolverket lanserar ett nytt stödverktyg för obehöriga lärare som är tänkt att avlasta legitimerade lärare. Men satsningen möts av kritik bland behöriga lärare.

Granskning: Lärarassistenter

Satsningen på lärarassistenter räcker bara till en kvart per dag

Granskning

En kvart om dagen per klass – eller sex minuter per lärare. Det är vad regeringens satsning på lärarassistenter räcker till om alla lärare och elever i grundskolan ska få del av den.
– Det är en droppe i havet, säger Margit Koppari, SO-lärare på Sjöparksskolan i Gällivare.

Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

Lärarassistenter

Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

Läraren: ”Vårt behov av kopieringshjälp är begränsat”

Lärarassistenter

Inför höstterminen planerar Östersunds kommun att anställa 15 lärarassistenter.
– Det vore mycket bättre om man satsade på de yrkesgrupper som redan finns i skolan, säger läraren Claes Hoglert.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons