shutterstock_151419110
Foto: Shutterstock
Val 2018

Skolfrågan oviktig för SD:s väljare

Sverigedemokraterna har svagt stöd för sin skolpolitik bland de egna väljarna. Samtidigt kan få av dem tänka sig att rösta på ett annat parti på grund av det.

Rapporten i korthet

Alla väljare

  • 68 procent anser att staten bör ha huvudansvaret för skolan.
  • 59 procent anser inte att skolan är likvärdig.
  • 47 procent vill stoppa vinster i friskolor.
  • 43 procent anser att det fria skolvalet är positivt eller mycket positivt.

Lär rapporten här.

En väljarundersökning från Lärarnas Riksförbund (LR) bekräftar att skolan är en av de viktigaste frågorna i höstens val. Undantaget verkar vara de väljare som röstar på Sverigedemokraterna.

I undersökningen svarar en majoritet av de tillfrågade SD-röstarna att de är mot vinst i friskolesektorn, medan partiet röstat i riksdagen för att behålla vinsterna. Endast 27 procent av de tillfrågade anser att SD har den bästa skolpolitiken. Bara KD får sämre betyg av de egna väljarna på den punkten.

– Det är uppenbart att Sverigedemokraterna är beredda att köra över sina väljare i frågan om vinstbegränsning i skolan. Istället borde partiet gå i takt med den allmänna opinionen, och i synnerhet med sina väljare, som vill se en vinstbegränsning, säger Åsa Fahlén, ordförande LR.

Mer i linje med sina väljare är partiet i frågan om att förstatliga skolan, en fråga som partiet driver och som 62 procent av deras väljare i undersökningen är positiva till.

När Skolvärlden intervjuar partiets ledare Jimmie Åkesson säger han att skolan bör förstatligas i etapper.

– Under nästa mandatperiod så måste vi börja gå åt den riktningen mot mer statlig styrning och mer statligt ansvar – och långsiktigt mot ett förstatligande. Men jag kan inte säga att i detalj ska vi göra såhär och såhär, och det ska ske på tre-fyra år. För det är inte seriöst.

Han menar också att skolan absolut är en viktig fråga för partiet.

– Vi jobbar väldigt mycket med skolpolitiken, ska jag säga. Vi har en skolpolitisk talesperson som åker över hela världen och inspireras, och försöker hitta olika typer av sätt hur man kan förbättra och så. Samtidigt kan man inte prata om allting. Det känns som att det framförallt är två partier i politiken i dag som äger den här frågan. Men jag pratar jättegärna skolpolitik, för det är kanske det viktigaste vi egentligen har.

Se hela intervjun med Jimmie Åkesson här:

Kommentera