skolmarschen_enkat

Skolmarschen på Sergels torg i Stockholm. Foto: Katarina Sandberg

Skolmarschen

Skolmarschen: ”Enough is enough”

Under helgen samlades lärare, syvare och föräldrar i hela landet för att protestera mot nedskärningar i skolan.
Skolvärlden har pratat med tre av dem som bestämt sig för att det är nog nu.  

Lina Johansson, studie- och yrkesvägledare på St Eriksgymnasium i Stockholm.

Varför är du här idag?

– Jag är här för att jag jobbar som studievägledare i gymnasieskolan och jag ser varje dag bristen på vägledning i grundskolan och vad det leder till. Skolmisslyckanden, att man inte kommer in i samhället och inte in på arbetsmarknaden till exempel. För mig är det oerhört viktigt att den förstärks, annars blir skolan bara förvaring. 

Vad tror du att en sådan här marsch kan leda till?

– Ska jag vara helt ärlig så tror jag inte att den leder till så mycket. Jag tror att vi skulle behöva strejka för att det ska bli någon effekt. Det är vad jag tror. Men jag är ändå här av solidaritet med mina kollegor som kanske har det sämre än vad jag har det och för alla de elever vars rättighet det är att få veta vad kan skolan leda till, hur kan jag få ett jobb och bli en del av samhället. 

Skolmarschen är en protest mot nedskärningar. Har du märkt av nedskärningarna någonting i din vardag? 

– Jag jobbar i Stockholms stad och bland annat gymnasieskolan där jag jobbar har ett väldigt svårt ekonomiskt läge. Det satsas inte på syv som hela skolans ansvar, vilket vi har fått chans till men det har vi inte råd med – så det kommer det inte bli. 

 

Maria Lindgren, specialpedagog på Vendelsö Hage och deltagare i föräldrarupproret.

Varför är du här idag?

– Jag är här för att Sverige har dragit ner för länge och för mycket på våra barn under så lång tid. Mitt barn och alla andras barn som blir utbrända på grund av bristande resurser i skolan. Det är flera som har drabbats under väldigt, väldigt många år. En av fyra går inte ut med godkända betyg i grundskolan och barn får inte särskilt stöd. De får inte den hjälpen de behöver. Så har man då autism kan det hända att barnet blir utbränt och det har skett i mitt fall. 

Var hoppas du att en sådan här marsch kan leda till? 

– Att man börjar värdera den lilla, lilla människan. Att man börjar se utifrån ett humanistiskt perspektiv att det finns barn som lider fruktansvärt mycket. En kamp för ett barn är också en kamp för en hel familj. 

Skolmarschen är ju en marsch mot nedskärningar. Hur har du själv märkt av nedskärningarna?

– Verksamhetsstöd dras in, alla elever har inte rätt till tilläggsbelopp trots att de har stora, stora behov – och skolpengen räcker inte till. 

 

Abboud Aphrem, modersmålslärare Rågsveds grundskola och årets språkliga eldsjäl 2019.

Varför är du här idag?

– För att markera och tala tydligt och klart – enough is enough. Barn och unga i hela riket behöver all uppmärksamhet och de har rätt till att bli sedda och bekräftade. Det är de minsta man kan säga. Jag är här för att göra min och hundratals andra röster hörda om att det räcker. Istället för att effektivisera borde vi investera. Framtiden börjar inte imorgon, den börjar här och nu.

Vad hoppas du att en sådan här skolmarsch kan uppnå?

– Min förhoppning är att politikerna och beslutsfattarna ska vakna till och inse att den bästa och mest värdefulla investeringen är barn och unga. För att den framtid vi vill se börjar med dem, så det är värt att investera varenda öre i dem

Skolmarschen är ju en marsch mot nedskärningar. Hur tycker du att du påverkas av nedskärningar i din vardag? 

– Effektiviseringen kommer leda till att det blir mer administrativt arbete för alla kollegor i skolan, istället för att se till att minska arbetsbördan och fokusera på kärnuppdraget – undervisningen. Alla elever har rätt till att bli sedda, de har rätt till den tiden det krävs. 

Hur har stämningen varit här idag tycker du som har varit med och marscherat?

– Jag tycker det har varit positivt. Jag är alltid hoppfull. Jag menar – ju fler vi är desto bättre. När vi är många så blir vi starkare och det är bara tillsammans som vi kan åstadkomma det vi vill. Med allas krafter samlade. Och för vem om inte för barnen? Och när om inte nu? Enough is enough.

Kommentera