ragnar_sjolander_klassrum

Ragnar Sjölander, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Stockholm. Foto: Magnus Glans

Fackligt

Skolmiljoner gick till hyra för tomma lokaler

Stockholm stad har betalat flera miljoner kronor för en lokal som står tom sedan 2015. Det är pengar som i stället kunde ha gått till kommunens skolor, menar facket. 
– Det är anmärkningsvärt, säger Ragnar Sjölander, ordförande för LR Stockholm. 

Stockholm stad har betalat drygt nio miljoner kronor för lokaler i en bostadsrättsförening på Södermalm i Stockholm. Problemet? Lokalen har stått tom sedan 2015, rapporterar P4 Stockholm.  

Staden har hyrt lokalen sedan 2008, men lokalen har stått tom sedan en enhet för gymnasieelever med särskilda behov flyttade ut för drygt fem år sedan.

Ragnar Sjölander är ordförande för Lärarnas Riksförbund i Stockholm och han menar att det här är pengar som kunde ha gått till skolorna i stället. 

– Alla pengar som går till lokalkostnader gör att det blir mindre pengar kvar till skolorna. Om utbildningsförvaltningen har suttit med ett kontrakt i ett antal år som inte har utnyttjats så är det anmärkningsvärt, säger han till Skolvärlden.  

Hur reagerade du när du först hörde uppgifterna? 

– Jag blev överraskad över att utbildningsförvaltningen hyr en lokal bara för att ha en strategisk tillgång ifall den behövs. 

Thomas Eriksson, enhetschef för utbildningsförvaltningens lokalenhet, håller med om att lokalen borde ha fyllts tidigare. 

– Lokalerna visade sig inte ha passat till de verksamheter som vi har försökt att flytta dit, säger han till P4 Stockholm och tillägger: 

– Det är aldrig optimalt att en lokal står tom. 

Enligt P4 Stockholm arbetar nu lokalenheten i utbildningsförvaltningen vidare med en utredning för att hitta en lämplig verksamhet för de tomma lokalerna. 

Skolvärlden har tidigare belyst fackets oro kring hur finansiering i Stockholm påverkar lärarna. I november 2019 manifesterade lärare och fack utanför Stockholms Stadshus för att protestera mot besparingarna på skolan. 

Facket varnade för att den nya budgeten skulle drabba lärarna hårt under 2020 – hur har det blivit upplever du? 

– Vi har redan sett att det är höjningar av undervisningstiden och mer direktiv om vab- och sjukvikariat för kollegor som är sjuka. Sedan har det inte lagts några tjänstefördelningar för nästa läsår än, men vi ser en del illavarslande signaler, säger Ragnar Sjölander.

Hur beskrivs läget av lärarna ute på skolorna? 

– Det finns en väldig trötthet över att hela tiden vara de som får bära konsekvenserna av en minskad budgetindelning. Det blir paradoxalt att en grupp, i det här fallet de legitimerade lärarna, som man säger sig värna om också är den grupp som man skruvar åt villkoren för hårdast, säger han och försätter: 

– Lärarna vill se en större förutsägbarhet i undervisningstid och att den tiden inte ska kunna vara den här budgetregulatorn som den är i dag. Det är en väldigt stor stressfaktor att inte ha tid mellan lektionerna på grund av att man exempelvis måste ha tillsyn för elever eller hoppa in och vikariera. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm