Friskolor

Skolministern: ”Marknadsskolan har nått vägs ände”

kihlblom-allvarlig-bred

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) vill se ett totalförbud mot vinster i skolan.

| Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Utredningen ”Marknadsskolan”
  • Ska skatte­betalarnas pengar till skolan stanna i skolan?
  • Är aktie­bolag en lämplig form för att bedriva skola?
  • Vad bör göras? Det är några av frågorna som behandlas i denna externa utredning, gjord på uppdrag av Lärarnas Riks­förbund.
  • Här kan du läsa hela utredningen.

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) ger tummen upp till analysen av skolsystemet när Lärarnas Riksförbund presenterar utredningen ”Marknadsskolan” – men underkänner den föreslagna lösningen.

Lina Axelsson Kihlblom beskriver den grundläggande analysen av skolmarknaden i utredningen som ”klockren”.

– Den visar på hur det vi har är ett dysfunktionellt system och att välfärden inte hör hemma på en marknad. Kanske man kan upphandla sophämtningar och sådant men när det kommer till skolan så passar inte marknadssystemet, säger Lina Axelsson Kihlblom till Skolvärlden.

Utredarna Ann-Marie Pålsson och Per Samuelsson föreslår inte något förbud mot aktiebolag som skolhuvudmän, i stället vill de se en ny friskolelag som sätter tydligare ramar för fristående aktörer, bland annat för att tillåta men begränsa fortsatta vinstuttag.

Inte heller skolministern vill förbjuda aktiebolag, men vill däremot se ett totalt förbud för vinster i skolverksamhet.

– Utredningens förslag till lösning bygger fortfarande på marknadstänk. Vinstuttaget i sig i är ett problem. Varje krona i intäkt är våra skattemedel, och man måste göra kompromisser i verksamheten för att gå med vinst. Säger vi att en skolpeng är 108 000 så är det 108 000 som ska gå till eleven, punkt slut.

Varför förbjuda vinst men tillåta aktiebolag? Är inte hela syftet med aktiebolag att göra vinst?  

­– Det finns ju aktiebolag som inte tar ut vinst och aktiebolaget som form kan vara väldigt praktisk. Problemet är vinstincitamentet. Utredningen tar också upp frågan kring ägandet. Ska vi ha ägande från andra stater, ska vi ha skolor på börsen som köps och säljs varje dag?

– Vad är det som gör att man som internationell riskkapitalist väljer att rikta in sig just på svenska skolor för svenska barn, och tänka att där kan jag göra mera pengar än vad jag gör i andra branscher? Någonting är skevt, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Kommentera