Fackligt

Skolor fick snåla när kommunen gjorde miljardöverskott

dubeck_uppsala

LR:s föreningsombud i Uppsala, Helena Dübeck, menar att skolorna bör få del av vinsten.

| Foto: Shutterstock/Staffan Claesson

Uppsala kommun gick över en miljard kronor plus i fjol. Samtidigt fick många skolor spara in på läromedelsinköp.
– Provocerande. Flera skolor har levt på anorektiska budgeter i många år, säger LR:s föreningsombud Helena Dübeck.

1 150 miljoner kronor plus. Överskottet är det största Uppsala kommun någonsin redovisat för ett år. Enligt Upsala Nya Tidning beror det bland annat på ökade skatteintäkter och pengar från försäljning av mark.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) anser att överskottet är helt i sin ordning.

– Har vi inte pengar till investeringar i skolor, idrottshallar och liknande måste vi låna och det blir dyrt med räntorna. Det finns kommuner som lockats att använda sitt överskott till drift av skolor, äldreomsorg och annat och därefter tvingats chockhöja skatten. Det är inte särskilt klokt, säger han till UNT.

”Behövde snåla”

Men LR:s föreningsombud Helena Dübeck menar att skolorna bör få del av vinsten.

– Under slutet av förra året fick flera skolor budet att de behövde snåla och sluta köpa in böcker och annat material. Behov finns också på personalsidan. Skolorna är verkligen inte personaltäta utan skulle behöva en generell satsning. Det här blir provocerande för våra medlemmar och lärare.

Hon poängterar att överskottet ska ses som just det, och inte en vinst.

– Det är inte ett företag utan en kommun som hanterar skattemedel, tänkta att gå verksamheterna till del. Vi förstår naturligtvis att man behöver ha en viss buffert för att göra investeringar och vi vet att Uppsala kommun behöver bygga mycket. Samtidigt måste man fundera över hur mycket dagens verksamhet ska finansiera framtidens verksamhet.

”Öronmärk pengar”

Enligt Helena Dübeck finns det många hål att fylla. Ett sådant är personalbehovet, och den stora bristen på vikarier som blev särskilt tydlig under pandemin.

– Det kan dock inte enbart lösas genom pengar för det har varit problem med att hitta personal. Men öronmärk pengar för att hjälpa skolorna till budgetar vikta för att kunna ta in fler vikarier. Se också över behoven av inventarier som många inte har kunnat hålla efter. Köpstoppen har också påverkat, och dessutom finns det renoveringsbehov på sina håll.

2021 omfattade Uppsala kommuns budget 15,1 miljarder kronor. Av dessa gick ungefär 5,5 miljarder till skolverksamheterna.

Bör ni få mer?

– Ja, när man ser det här överskottet undrar man varför det inte kommit verksamheterna mer till del. Under pandemin har inte lärarna, som kämpat hårt och dragit ett tungt lass under en otroligt tuff tid, fått någon pandemigåva. Det är något skulle kommunen kunna ge.

Tänker ni ta upp överskottet i kommande möte med de styrande?

– Ja naturligtvis vill vi att kommunen redogör för hur man tänker använda pengarna för att stärka skolan. Det är mycket som behöver göras redan i dag.

Kommentera