1853142-tired-student

Mer än hälften av niondeklassarna sover för lite.

Hälsa

Skolstress bakom sömnstörningar

Skolstress och sociala medier.

Det är de främsta skälen till att niondeklassare sover för lite, visar en sömnstudie gjord vid Högskolan i Borås.

Distrikts- och skolsköterskan Malin Jacobsson har tillsammans med Anna Hederström gjort en enkät med 937 niondeklassare på 13 högstadieskolor i Borås. 

Resultatet visar att 55 procent sover mindre än vad som är nyttigt för kroppen. 21 procent sover sex timmar eller mindre och en av tio elever har sömnproblem.

Som främsta skäl till sömnbristen anger eleverna skolstress. Hela 76 procent av flickorna och 40 procent av pojkarna upplever stress varje dag eller flera dagar i veckan.

– Det var jobbigt att se hur mycket skolstress påverkade, men vi såg också att tjejer mådde sämre än killar i alla parametrar. Det var ett resultat som berörde mig och inom det området finns det mycket att jobba med, både för skolan och hela samhället. I dagens samhälle ska tjejer prestera hela tiden, hänga med i det senaste modet, vara snygga, ha bra betyg, men samtidigt inte vara för högpresterande, säger Malin Jacobsson i en kommentar.

En annan orsak bakom sömnbristen är användning av mobiltelefoner, surfplattor och liknande före sänggående. Tonåringarna är flitiga användare av sociala medier och håller koll på vad som dyker upp i flödet. Att vara den som stänger ner och avslutar först kan vara svårt, påpekar Malin Jacobsson.

– Vi ska försöka få elevhälsan att gå ut med information till alla föräldrar om vikten av föräldrastöd. Det gäller att man tar asvar, även om barnen är 15 år.

Kommentera